Amerikāņu traģēdija • IR.lv

Amerikāņu traģēdija

Miera monuments pie ASV Kapitolija. FOTO — Scanpix
Māris Diņģelis

Prezidenta Donalda Trampa sakūdīta pūļa iebrukums parlamentā sabojā pasaulē valdošo priekšstatu, ka ASV ir demokrātijas citadele

Pensionārs Jānis dzimis Bebrenē — vietā, kur uzaugu arī es. Viņš man ir attāls radinieks. Tagad vecumdienas vada Floridā. Uz Ameriku pārcēlās, vēl bērns būdams, kad vecāki Otrā pasaules kara beigās devās bēgļu gaitās. 

Pie Jāņa vienstāva mājas, kurai vietu viņš atkarojis no «džungļiem un aligatoriem», plīvo Latvijas, ASV un Donalda Trampa vēlēšanu kampaņas karogs. Viņš vienmēr ir balsojis par republikāņiem un tagad ir kvēls Trampa sekotājs. Pirms pēdējām prezidenta vēlēšanām Jānis bija pārliecināts par sava elka uzvaru. Kad Tramps tomēr zaudēja, 81 gadu vecais vīrs cerēja, ka it kā notikušo krāpšanos ar vēlēšanu zīmēm palīdzēs atmaskot tiesas. Bet tās noraidīja kopumā 59 Trampa prasības atcelt vēlēšanu rezultātus konkrētos apgabalos un štatos, kur virsroku bija guvuši demokrāti.

Dzīvojot savā informatīvajā burbulī, Jānis ticēja, ka lūzuma punkts beidzot pienāks 14. decembrī. Arī tas nepiepildījās, jo pilnīgi visi štati šajā dienā oficiāli apstiprināja vēlēšanu rezultātus — uzvarētājs ir Džo Baidens.

Tad parādījās nākamais glābšanas salmiņš — Jānis bija pārliecināts, ka «taisnība beidzot uzvarēs» 6. janvārī, kad «aplamo» vēlēšanu iznākumu noraidīs republikāņu kontrolētais ASV Senāts. Gaidot šo izšķirīgo dienu, pensionārs Ziemassvētku laiku pavadīja, rosoties savas vietējās katoļu baznīcas zupas virtuvē un no dievnama solu apakšas kasot sakaltušas košļājamās gumijas, ko pirms došanās pie dievgalda mēdz salīmēt nepieklājīgi baznīcēni.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu