Egles otrā dzīve • IR.lv

Egles otrā dzīve

Alise Zita Zeidaka

Kad svētku galvenās varones loma nospēlēta un grīdu piebārsta arvien vairāk skuju, katrā mājā pienāk brīdis, kad šo jautājumu vairs nevar atlikt — kur likt eglīti? Atbildi meklē arī Vides filmu studijas veidotā videi draudzīgo ieteikumu sērija Es daru tā, kurā piedalās Ir

Tiem, kas dzīvo laukos vai kopj piemājas dārzu, atbrīvošanās no egles problēmas nesagādā — to var izmantot kā kurināmo vai ar zariem apsegt rozes un citus augus labākai pārziemošanai, kamēr stumbru noglabāt kā mietiņu vīteņaugu stutēšanai. Radošākas dvēseles sauso egli var izmantot kādu dekoru izgatavošanai vai arī iespraust pagalmā un iekārt tajā putnu barotavu.

Toties pilsētniekiem atbrīvošanās no egles ir lielāks izaicinājums. Liela skāde dabai nebūtu nodarīta, ja eglīti aizvestu atpakaļ uz mežu un iespraustu kādā krūmā, bet kurš gan vēlēsies skujām piebārstīt visu mašīnu! Prātīgākais risinājums — painteresēties pašvaldībā vai pie atkritumu apsaimniekotāja, vai tie piedāvā egļu savākšanu, lai pēc tam sasmalcinātu tās šķeldā. Tā eglītes pārtaptu kurināmajā.

Lai gan egle īsti neatbilst sadzīves atkritumu kategorijai, daudzi to novieto vienkārši pie atkritumu konteinera. Ļoti iespējams, tā nonāks poligonā, problēmu skaidro biedrības Zaļā brīvība vadītājs Jānis Brizga. Protams, egle nav bīstams vai kaitīgs atkritums, tomēr poligonā tā sadalīsies ilgi un aizņems daudz vietas, tāpēc ir vērts padomāt, vai no eglītes nevarētu atbrīvoties citādi.

Brizga iesaka — par to, kā rīkoties dabai draudzīgāk, svarīgāk aizdomāties nevis egles likvidēšanas, bet gan sagādāšanas brīdī. «Viszaļāk» ir eglīti nocirst pašam kādā no Latvijas valsts mežiem. It īpaši, ja tā atrasta stigās vai zem elektrolīnijām. Egles tik un tā tiek retinātas un visas neizaug par lieliem kokiem. Mežā gluži vienkārši nepietiktu visām vietas! Turpretī kuplu un glītu svētku egļu audzēšana audzētavās patērē daudz resursu. Turklāt, ja egle importēta no ārzemēm, jāpierēķina arī citi videi nelabvēlīgi faktori, kas saistīti ar transportēšanu. Arī egles podiņos tiek īpaši audzētas, tāpēc ieteicams pirms pirkšanas painteresēties audzētavās, cik «zaļa» ir šī izvēle — vai stādiņam nav apcirptas saknes tā, ka tas nevarēs ieaugties zemē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu