Liene Cipule: Stāvoklis noteikti ir smagāks nekā pavasarī • IR.lv

Liene Cipule: Stāvoklis noteikti ir smagāks nekā pavasarī

Liene Cipule. Foto — LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule uzskata, ka Covid-19 ierobežojumi Latvijā līdz šim bijuši nepietiekami, jo saslimstība turpina augt. “Faktiski esam situācijā, kad ir problēmas hospitalizēt neatliekamās palīdzības pacientus. Vairākās slimnīcās ir slēgtas nodaļas pacientu uzņemšanai, vairākas slimnīcas ir pārtraukušas plānveida pacientu aprūpi, un tuvākajās dienās, domājams, tā tiks pārtraukta visā valstī. Zināmā mērā kolapsa pazīmes sistēmā jau ir,” viņa saka intervijā žurnālam Ir.

Daudz augstāka spriedze slimnīcās ir reģionos, ja salīdzina ar Rīgu, kur ir gan vairāk iedzīvotāju, gan arī vairāk mediķu. Ja lauku rajonā “saslimst viens no trim ārstiem, kas nodrošina noteiktu pakalpojumu, tad slimnīcai vai nu jāpiesaista ārsts no ārpuses, vai jāpārtrauc šis pakalpojums”.

Cipule teic, ka diemžēl pat “visefektīvākie [valdības lēmumi] nemainītu mūsu izaicinājumus tuvākajām trijām nedēļām ne par mata tiesu. Jo tas, ko redzēsim slimnīcā, jau ir noticis”. Proti, Covid-19 pacienti uz slimnīcām plūst arvien vairāk, tāpēc mediķiem jāatliek plānveida pakalpojumi.

Mediķe stāsta, ka slimnīcās, pēc provizoriskiem aprēķiniem, var pārprofilēt pat līdz 1000 gultām Covid-19 pacientiem ar nosacījumu, ka pietiek personāla, kas viņus ārstē. Ja saslimst mediķi, tas nav iespējams. “Kopumā uz slimnīcām aizvedam 40—60 pacientus diennaktī,” stāsta Cipule.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu