Pūce netur līdzi Lemberga auto štellēm • IR.lv

Pūce netur līdzi Lemberga auto štellēm

Aivars Lembergs. Foto: Zane Bitere, LETA
Ģirts Valdis Kristovskis, Ventspils pilsētas domes deputāts

Pēdējā laikā viena no krāšņākajām politisko aprindu drāmām ir bijusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (A/P) blēdīšanās ceļā iegūtā Rīgas autostāvvietu bezmaksas izmantošanas atļauja. Šī epopeja saturēja kā liktenīgās atļaujas izmantošanas noliegšanu, tā arī mēģinājumu notikušo pārvērst par joku. Rezultātā tieši Pūces pieķeršana melos noslēdzās ar ministra portfeļa zaudēšanu.

Un tomēr ministra pīšanās melos par ikmēneša ieguvumu 250 eiro vērtībā (viena visu autostāvvietu abonementa mēneša maksa) tālu atpaliek un nobāl uz Ventspils pilsētas pašvaldības vadītāja Aivara Lemberga blēdīgo auto šteļļu un to piesegšanā iesaistīto pašvaldības iestāžu un amatpersonu rīcības fona.

Kā zināms, pēc ASV OFAC sankciju piemērošanas A.Lembergam nācās steidzami pamest ne tikai Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amatu, bet arī bija jāšķiras no abām viņa “reprezentācijas” vajadzībām (galvenokārt vadāšanai uz Rīgas apgabaltiesas sēdēm) iegādātajām luksa klases automašīnām Toyota Land Cruiser un Audi A8 L W12. To ekskluzīvo šiku pārliecinoši apliecina tieši minētā Audi vāģa iegādes cena, kas sniedzas tālu pāri simts tūkstošiem eiro.

Turklāt abu šo automašīnu nodzīšana pa dievam vien zināmiem ceļiem nodokļu maksātājiem 2019. gadā papildus izmaksāja vairāk nekā piecus tūkstošus eiro mēnesī!

Tomēr šķiršanās no šādiem auto un to ekstrām nenozīmē, ka smagos ietekmes un finanšu noziegumos apsūdzētā amatpersona Lembergs ar to samierinās un varētu palikt bez gadiem ierasta augstāko prasību līmenim atbilstoša rumaka. Lai iegūtu nākamo Audi A8 luksa klases automobili, kas apmierina Magņitska globālā korumpantu saraksta augšgalu ieņēmušā A.Lemberga ambīcijas un prasības, vairāku mēnešu garumā tika iestudēta un apņēmīgi realizēta jauna vēlamā auto iegādes izrāde. Tajā saskaņoti un paklausīgi līdzdarbojās un līdzmelo ne viena vien Ventspils pilsētas domes un pašvaldības iestāžu amatpersona.

Saskaņā ar acīmredzami iepriekšēju vienošanos Finanšu komitejas 2020. gada 18. jūnija sēdē domes vairākums A.Lemberga vadībā deva atļauju iegādāties lietotu, tomēr – 50 000 (bez PVN) eiro vērtu pasažieru auto! Mums, mazākuma deputātiem Ģ.V.Kristovskim un A.Landmanim, šāds pirkums nešķita saprātīgs. Tāpēc centāmies noskaidrot, kas būs šāda auto lietotājs? Šī iepirkuma organizētājs – pašvaldības SIA Ūdeka vadītājs Edgars Daugelis, to nevēlējās skaidrot. Un tomēr no viņa mums izdevās izspiest faktu, ka auto tiekot iegādāts pašvaldības policijas vajadzībām.

Tālākie opozīcijas deputātu mēģinājumi aizrādīt uz šāda auto neatbilstību policijas operatīvā darba specifikai, arī apelēšana pie izšķērdības Finanšu komitejas vadītāju A.Lembergu un viņa vietniekus J.Vītoliņu, G.Blumbergu un D.Ošenieku pilnībā garlaikoja. Šīs valsts amatpersonas tā arī neiesaistījās atbildes meklēšanā uz jautājumu, kas pašvaldības policijai ar šādu luksa klases auto būtu darāms?!…

Visticamāk, tāpēc, ka visi kā viens labi zināja, ka automašīna ir paredzēta tieši A.Lemberga sankciju rezultātā zaudēto pārvietošanās ērtību atjaunošanai.

To atskārtuši, vērsām uzmanību, ka šādi slēpti iepirkuma mērķi ir ne tikai pretrunā ar labu pārvaldību un atklātības prasību valsts pārvaldē, bet arī ar Valsts kontroles 2018. gada revīzijas ziņojumu, kurā norādīts, ka Ventspils pilsētas pašvaldība, uzdodot pašvaldības policijai nodrošināt domes amatpersonas ar autotransportu, neatbilstoši mērķiem ir izmantojusi 8% Ventspils pilsētas pašvaldības policijas finanšu līdzekļu! Proti, pašvaldības amatpersonu vadāšanai 2015. un 2016. gadā pašvaldības policija bija izlietojusi vismaz 266 tūkst. eiro. Savukārt domes amatpersonu vajadzībām nepieciešamo automašīnu iegādei pašvaldības policija 2010. – 2016. gados saskaņā ar Valsts kontroles datiem ir izlietojusi 288 538 eiro. Vērts uzsvērt, ka šos pārkāpumus Ventspils pilsētas dome bija solījusi novērst.

To, ka šis solījums nav bijis ne pusgraša vērts, apliecināja iepirkuma tālākais process jeb kārotā auto pretendents – Finanšu komisijas priekšsēdētājs A.Lembergs. Uz mūsu, mazākuma deputātu, rakstiski uzdotajiem jautājumiem, to starpā, aicinājumu uzrādīt šāda auto iegādes pamatojumu, šāda priekšlikuma autoru un iepirkuma komisijas lēmumu, A.Lembergs mums sniedza “izsmeļošu” atbildi, proti, ka viņš kā Finanšu komitejas priekšsēdētājs nav nedz iepirkuma pasūtītājs, nedz organizētājs! Šāda attieksme mūs neapmierināja.

Tomēr arī pēc atkārtota mūsu iesnieguma jūlija vidū un aicinājuma apliecināt, ka šāds darījums atbilst Valsts kontroles prasībai nepieļaut pašvaldības policijas līdzekļu izšķērdēšanu pašvaldības amatpersonu auto šteļļu apmierināšanai, no domes priekšsēdētāja amata ar Rīgas apgabaltiesas lēmumu “atstādinātais” A.Lembergs atkārtoti bija uzšņāpis atbildi, ka viņš neesot nedz iepirkuma pasūtītājs, nedz iepirkuma procedūru sagatavotājs, nedz iepirkuma organizētājs. Punkts un basta!

Vienlaikus līdzīgus jautājumus bijām iesūtījuši arī Ventspils pilsētas pašvaldības policijas vadītājam Jānim Arājam. Taču neticami dīvainas sakritības rezultātā domes vairākums ilggadējo pašvaldības policijas priekšnieku, neraksturīgi, bez pateicības izteikšanas jūlija beigās nekavējoties atbrīvoja no amata… Tādejādi atbildi mums sniedza priekšnieka pienākumu izpildītāja D.Andersone. Tajā tika norādīts, ka pašvaldības policija nodrošina Ventspils pilsētas domes amatpersonas ar atbilstošu autotransportu. Tā kā tika uzsvērts, ka lietotais, 50 000 (bez PVN) eiro vērtais auto neesot ekskluzīvas klases automobilis, mums tika izskaidrota vārda exclusive jēga angļu – latviešu vārdnīcas kontekstā!!!…

Drīz vien (šā gada septembrī) pašvaldības policijas priekšnieka amatā domes vairākums iecēla bijušo Ventspils pilsētas domes Juridiskās nodaļas vadītāja vietnieku Ojāru Rudzīti. Kā jau to varēja prognozēt, viņš uz amatā stāšanās brīdi neko nebija dzirdējis ne par 50 000 eiro (bez PVN) vērtā pašvaldības policijas Audi A8 auto (jau reģistrētu ar valsts numuru MM-6312) iegādi, ne arī par Valsts kontroles revīzijā atklātiem Ventspils pilsētas pašvaldības policijas pārkāpumiem, nodrošinot domes amatpersonas ar autotransportu.

Vēlāk jau uz mūsu deputātu rakstiska pieprasījuma pamata saņēmām O.Rudzīša rakstisku atbildi, proti, ka minētais automobilis nav reprezentatīvs, ka tas tiek lietots atbilstoši Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumā noteiktajam, tas ir, ka autotransporta lietošana darba vajadzībām ir tāda autotransporta lietošana, kas nepieciešama amatpersonas vai darbinieka darba pienākumu pildīšanai.

To, vai smagos noziegumos apsūdzētas personas A.Lemberga vadāšana uz Ventspils pilsētas domes ēku, uz tiesas sēdēm kā Rīgā, tā Ventspilī, kas nodokļu maksātājiem mēnesī izmaksā kādus 4-5 tūkstošus eiro, ir vai nav publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšana, pašreiz atstājam uz Ventspils pilsētas pašvaldības policijas jaunā priekšnieka sirdsapziņas. Šāda attieksme, visticamāk, jau ir cits likuma pārkāpums. Taču, pirms tas tiek atšķetināts, rodas jautājums, kāpēc pašvaldības policijas vērtējumā ikdienišķa auto iegādi pavada viltus, meli un faktu noklusēšana?

Ministrs Pūce melos pieķerts atkāpās. Nesen Saeima izdeva kriminālvajāšanai deputātu Aldi Adamoviču par to, ka viņš neatbilstoši noteikumiem, bija izlietojis likumdevēja degvielu 83 eiro vērtībā. Savukārt A.Lembergs turpina dzenāt savu kārtējo par publiskiem līdzekļiem iegūto un uzturēto luksa auto. Viņam piemēroto ASV OFAC sankciju mērķis ir panākt, ka publiski līdzekļi nenonāk sankcionētās personas ietekmē un rīcībā.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu