Kauna lieta • IR.lv

Kauna lieta

3
Aivars Ozoliņš

Ministra Pūces atkāpšanās uzlabos Latvijas politiskās kultūras kvalitāti

Ministru atkāpšanās no amata Latvijā nav gluži ikdienišķa prakse. Turklāt tas jau otro reizi notiek nevis tāpēc, ka ministrs būtu nekompetents vai pieķerts milzu nelikumībās, bet gan tāpēc, ka melojis par it kā sīkām blēdībām. Diemžēl arī šajā reizē melošana ir drīzāk demisijas iegansts, aizbildinājums vai attaisnojums, nevis iemesls.

Vides ministrs Juris Pūce pagājušo ceturtdien paziņoja, ka atkāpjas no amata tāpēc, ka «maldinājis sabiedrību» par Rīgas pašvaldības stāvvietu caurlaidi, ko bija sev izkārtojis: «Man ir kauns.» Daži partijas biedri to nodēvēja par «vīrišķīgu un atbildīgu soli». Viens sabiedrisko attiecību speciālists viņu netieši mierināja, ka politiskā procesa «sīkumi» ar laiku aizmirsīšoties, bet atmiņā palikšot, «ka viņš ir uzņēmies atbildību un atkāpies». Nudien — itin daudziem atmiņā palicis, ka iepriekšējās Saeimas laikā par melošanu bija atkāpies arī veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Abas situācijas ir līdzīgas tikai tāpēc, ka tiklab Belēvičs 2016. gadā, kā arī Pūce nupat atkāpās nevis tāpēc, ka piepeši sakaunējās un uzņēmās atbildību, bet gan tāpēc, ka to darīt viņiem lika vai palūdza «vecākie biedri». Belēvičs arī bija melojis par «sīkumu» — ka neesot ārpus oficiālās kārtības saņēmis medicīnisku pakalpojumu Onkoloģijas centrā. Kad meli nāca gaismā, toreizējais premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS) «parunāja» ar ministru dienu pirms viņa demisijas raksta saņemšanas.

Arī Pūci «kauns» piemeklēja, kad Rīgas mērs Mārtiņš Staķis bija uzdevis pārbaudīt dokumentus par caurlaides izmantošanu, jo viņam, kā teica, bijusi informācija, ka ministrs melojis, «un es uz to vērsu uzmanību savā partijā». Viņa partija Par! tam pievērsa uzmanību un aicināja ministru atkāpties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu