Bez mikrobiem un pieskāriena • IR.lv

Bez mikrobiem un pieskāriena

Jānis Vēvers

Dažādas ierīces, kas palīdzēs dzīvot zaļāk

Saules enerģija katrā mājā

Vai iespējams ražot elektrību no saules gaismas daudzstāvu mājas dzīvoklī? Jā, protams. Turklāt tas vairs nemaksā daudz. Grouphug Designers Window Solar Charger ir pie loga pielīmējams saules panelis, kas spēj piepildīt mobilo ierīču akumulatorus ar enerģiju. Vieglais, bambusa rāmja ieskautais panelis izskatās kā interjera priekšmets, taču pamazām pārvērš saules gaismu elektrībā. 

Pārlieku jaudīgs tas nav, jo pievienoto 3400 mAh akumulatoru piepilda 8—10 stundās. Aptuveni tik daudz nepieciešams vidusmēra viedtelefona uzlādei. Labā ziņa, ka panelis spēj ražot elektrību gan saulainā, gan mākoņainā dienā. Ierīci var iegādāties ražotāju mājaslapā par aptuveni 130 eiro.


Pārtikas atkritumi pazūd

Rietumu pasauli pārpludinājušie pārtikas atkritumi pamazām kļūst par nopietnu problēmu arī mūsu pusē. It īpaši pilsētās, kur nav iespēju neapēsto izmest komposta kaudzē. Labs risinājums ir pārtikas atkritumu pārstrādātāji, piemēram, Vitamix FoodCycler. Tas sasmalcina dārzeņus, mizas, piena produktus, gaļu un vistas kaulus un pārvērš tos barības vielās dārzam vai mauriņam. Lai atbrīvotos no pūstošu organisko vielu smakas, tiek izmantota filtrēšanas sistēma. 

Ierīces pluss ir kompaktais izmērs, kas ļauj turēt pārstrādātāju vidēja izmēra dzīvokļa virtuvē. FoodCycler maksā ap 350 eiro, taču jārēķinās, ka ik pa laikam būs jāpiepērk filtri un pārstrādi veicinošas tabletes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu