Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Baltkrievijas opozīcijas politiķe Svetlana Tihanovska pirmdien Briselē ES ārlietu ministrus aicināja ieviest sankcijas pret diktatora Aleksandra Lukašenko režīmu, neatzīt to un neatbalstīt finansiāli. Tomēr ES ārlietu ministri nespēja vienoties par sankcijām Baltkrievijai, jo Kipra pieprasīja ieviest sankcijas arī pret Turciju. Foto — AFP/LETA

Baltkrievijas drošības komiteja pagarināja izmeklēšanu pret vienu no bijušajiem prezidenta amata kandidātiem Viktoru Babariko, kurš ieslodzījumā atrodas kopš jūnija vidus. Apcietinājumā palikuši arī opozīcijas līderi Marija Koļesņikova un Iļja Salejs. Svētdien Minskā atkal notika plašas protesta demonstrācijas pret valdošo režīmu. 

Pagājušajā nedēļā 17 EDSO valstis vienojās par neatkarīgas misijas izveidošanu cilvēktiesību pārkāpumu vērtēšanai Baltkrievijā. Aleksandrs Lukašenko ir atbrīvojis no amata vēstniekus dažās ES valstīs, arī Latvijā, un paziņoja, ka Baltkrievija slēdz robežu ar Lietuvu un Poliju.

Eiropas Komisija ierosinās Eiropas Savienībā izveidot mehānismu sankciju piemērošanai par cilvēktiesību pārkāpumiem visā pasaulē, paziņoja EK prezidente Urzula fon der Leiena. Eiropas Parlamentā sakot runu par stāvokli savienībā, viņa mudināja virzīties uz kvalificēta vairākuma balsojumu ES lēmumos, pauda atbalstu protestētājiem Baltkrievijā, brīdināja, ka gāzesvadi neuzlabos attiecības ar Krieviju, un paziņoja, ka ES nav vietas «no LGBT brīvām zonām». Fon der Leiena rosināja noteikt minimālās algas apmēru ES valstīs, veidot vienotu ES veselības sistēmu un pavēstīja, ka EK vēlas paaugstināt 2030. gada emisiju samazināšanas mērķi no pašreizējiem 40% līdz vismaz 55%.

Eiropas Komisija pagājušajā nedēļā publiskoja Atveseļošanas un noturības mehānismu Eiropas Savienības izkļūšanai no pašreizējās krīzes. Mehānismā no 2021. gada sākuma būs pieejami 672,5 miljardi eiro aizdevumu un dotāciju veidā. Jūlija beigās ES valdību vadītāji vienojās par ES daudzgadu budžetu un ekonomikas atlabšanas programmu aptuveni 1,85 triljonu eiro apmērā. Latvijai nākamajos septiņos gados būs pieejami kopumā 10,5 miljardi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu