Mēbele jauniem cilvēkiem • IR.lv

Mēbele jauniem cilvēkiem

Zigurds Sakovičs, SIA Big Red īpašnieks. Foto — Gints Ivuškāns
Ieva Puķe

Pirms 15 gadiem Zigurdu Sakoviču urdīja vēlme izmēģināt interneta tirdzniecību, kas tolaik strauji attīstījās. Tikai viņš nevarēja izdomāt, ko īsti tirgot. Pupumaiss! Ideja izrādījās dzīvotspējīga arī ilgtermiņā, nesen sākts eksports uz Igauniju un Lietuvu

Stūrējot auto garāku ceļa gabalu, rokas ir aizņemtas, bet prāts — brīvs. Arī Zigurdam Sakovičam ikdienas brauciens starp darbavietu Rīgā un mājām Carnikavā bija produktīvākais domāšanas laiks. 2005. gadā viņš strādāja lielā būvmateriālu tirdzniecības uzņēmumā, sagādē un IT jomā, tomēr jau labu laiku galvā malās ideja par savu uzņēmumu. «Varētu tirgot kādu produktu, nodarboties ar e-komerciju, kas tajā laikā tikko sāka attīstīties. Bet to, kāds interesants produkts nav īsti pieejams Latvijā, nebija tik viegli izdomāt.»

Sēžammaiss! — viņš kādu dienu priekā salēcās mašīnas sēdeklī. «Jā, ciemos biju ieraudzījis sēžammaisu.» Pufīgie zviļņi Latvijā tolaik tikko sāka parādīties. Zigurds izpētījis, ka ideja uzšķīlusies pagājušā gadsimta vidū Itālijā, kur kāds fabrikas strādnieks atlaidies uz putuplasta granulu maisa un sapratis: neticami ērti! Citi avoti nosauc izgudrojuma autorus — itāļu dizainerus Čezāri Paolīni, Pjēro Gati un Franko Teodoro —, min arī gadskaitli: 1969. Katrā ziņā bean bags, kā tos dēvē angļu valodā, neviens nebija patentējis. 

Zigurdam bija brīvas rokas, lai ar tiem eksperimentētu Latvijā. «Sāku pētīt, vai e-komercijā sēžammaisus tirgo. Tirgo, bet piedāvājums ir ļoti mazs,» viņš atceras. «Tikai mājražotāji, nevarēju arī atrast profesionāli izveidotas mājaslapas. Daudz lasīju, kādai jābūt pareizai mājaslapai, un pats taisīju tādu augšā. Tā tas viss aizgāja.» Jaunuzņēmumam Sakovičs deva vārdu Big Red. Nejauša sakritība ar populārās Wrigley košļājamās gumijas nosaukumu, bet viņš tagad vienmēr nopērkot šīs kanēļa košļenes, ja tām uzduroties.

No pilīm līdz būdiņām

Zīmola Pupu maiss birojs un veikaliņš Rīgā, Ganību dambī, kur tiekamies, iekārtots pirms trim gadiem. Līdz tam rosīgais vīrs sēžammaisus tirgoja tikai internetā, nepiedāvāja arī mēbeļu veikaliem. Tiesa, vairāku veikalu īpašnieki paši izrādījuši par tiem interesi, bet šīs tirdzniecības vietas atrodamas ārpus Rīgas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu