Citāda skola • IR.lv

Citāda skola

Ilustrācija — Shutterstock
Gunita Nagle

Covid-19 un kompetenču pieejas dēļ no septembra skolās daudz kas mainīsies — nebūs ne ierasto starpbrīžu, ne burziņu gaiteņos, toties skolēni daudz vairāk mācīsies patstāvīgi

Sapucējušies un ziediem rokās, skolēni 1. septembrī parasti lielā pulkā stāv skolas pagalmā un, priecīgam satraukumam mijoties ar garlaicību, klausās svinīgās runās, līdz skolas zvans aicina visus spraukties uz durvīm un izklīst pa klasēm. Šogad rutīna būs cita. Lai gan izglītības jomas vadītāji kopā ar epidemiologiem nolēmuši — kamēr nebūs jauna Covid-19 uzliesmojuma, vairums nodarbību šajā mācību gadā notiks klātienē, jāievēro daudz drošības prasību. Klašu grupas nedrīkst sajaukties, gaiteņos un ēdnīcās starp tām jāievēro divu metru distance, jāiztiek bez kopējiem starpbrīžiem, regulāri jādezinficē rokas un telpas.

Mācības klātienē ieteiktas tikai 1.—6. klašu skolēniem, lielajiem attālināto mācību apjoms var sasniegt līdz pat 60%. Izvēle ir skolu ziņā, un vairums Ir aptaujāto attālināto mācību īpatsvaru pagaidām nosaka līdz 20% nodarbību. «Mēs pat nolēmām septembrī un oktobrī visas nodarbības organizēt klātienē, jo ir jāsakārto zināšanas, kas gūtas pavasarī attālinātajās mācībās. Pēc skolēnu brīvdienām oktobrī sāksim mācīties četras nedēļas dienas klātienē, vienu — attālināti,» skaidro Andris Priekulis, kura vadītajā Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā mācās ap 800 skolēniem. Pandēmijas skarbākajos mēnešos esot apgūta patstāvīga jeb, pedagogu vārdiem runājot, pašvadīta mācīšanās. «Būtu muļķīgi iemest to grāvī. Bet pavasarī šīs prasmes tika apgūtas steigā, gandrīz izmisīgi, tāpēc pirmajās nedēļās tagad gribam sakārtot procesu tā, lai attālinātās mācības būtu sistēmiskas,» saka direktors.

Atbilstoši epidemiologu prasībām skolu regulāri vēdinās, katrā klasē būs dezinfekcijas līdzekļi, ir apņemšanās dezinficēt visas skolas lietas, piemēram, pirms ņemt bumbu, katram skolēnam tā jānotīra. Šajā skolā, kas atrodas Vecrīgā, valda šaurība un koplietošanas telpās grūti ievērot divu metru distanci, tāpēc visiem tajās būs jālieto sejas maskas. Tās drīkstēs noņemt tikai stundu laikā.

Lemjot par pasākumiem Covid-19 ierobežošanai, valdība 1. augustā nolēma, ka Latvijā mācības notiks klātienē, taču nepieļaujot drūzmēšanos. Izstrādājot ieteikumus skolām, Valsts izglītības satura centra speciālisti konsultējās ne tikai ar epidemiologiem, bet arī ar programmas Skola2030 ekspertiem, kas gādā par jauno izglītības saturu. Tieši šoruden skolas sāk strādāt pēc jaunās, tā dēvētās kompetenču pieejas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu