Nevalstiskās organizācijas glābj mūsdienu pasauli • IR.lv

Nevalstiskās organizācijas glābj mūsdienu pasauli

1
Kāds izveidojis mākslas darbu no Beirūtas ostas angāra eksplozijā saplēstiem stikliem, attēlojot Libānas karogu un Fēniksu. Tālumā redzama eksplozijā sagrautā ostas ēka. Foto: AFP/Scanpix
Mārcis Liors Skadmanis, Vispasaules NVO dienas dibinātājs

Pirms pāris nedēļām pasauli pāršalca traģiska vēsts – postošais amonija nitrāta sprādziens Beirūtā nogalināja gandrīz 150 cilvēkus, ievainoja 5000 un bez pajumtes atstāja vairāk nekā 250 000 cilvēkus. Beirūtas gadījumā ļoti nozīmīga loma ir nevalstiskajām organizācijām (NVO), jo tās spēj operatīvi pielāgoties situācijai un sniegt palīdzību, kamēr valsts iestādes vēl lemj par palīdzības modeļiem.

NVO loma Beirūtā

Cilvēki nevar dienām ilgi gaidīt, kad valsts vai pilsētas vadība pieņems vienu vai otru lēmumu, šādās situācijās cilvēkiem palīdzība ir nepieciešama nekavējoties. Kā piemēru var minēt organizāciju Beit El BARAKA, kura savu pārtikas veikalu Beirūtā ir pārvērtusi par pagaidu patversmi, nodrošinot gultas, ēdienu un pirmās nepieciešamības preces cilvēkiem, kuri ir palikuši bez pajumtes. Ir virkne citu organizāciju, kas operatīvi reaģē, rīkojas un palīdz, piemēram, Libānas Pārtikas banka (Lebanese Food Bank), Libānas Sarkanais krusts, organizācija Ahla Fawda un daudzas citas, tajā skaitā arī starptautiskas organizācijas.

Nepieciešamība un daudzveidība

Atskatoties uz vēstures avotiem, NVO aizsākumi meklējami jau 18. gadsimtā. Katrā valstī ir atšķirīgi, tiesiski noteikti NVO veidi, piemēram, Latvijā ar NVO jēdzienu tiek saprastas biedrības un nodibinājumi. NVO pēc būtības tiek dibinātas pēc personas vai grupas iniciatīvas un tās darbojas neatkarīgi no valsts valdības. Dalībai NVO jābūt pēc iespējas brīvprātīgai un nevienu personu nevar piespiest iestāties kādā NVO. Saskaņā ar žurnāla Global (The Global Journal) datiem, pasaulē darbojas aptuveni 10 miljoni nevalstisko organizāciju, sākot no lielākām organizācijām, profesionālām asociācijām un tirdzniecības palātām līdz mazām, lokālām labdarības organizācijām, biedrībām, interešu organizācijām katrā pilsētā vai rajonā.

Latvijā NVO sektors atšķiras no citām valstīm, jo katrā valstī ir sava izpratne par NVO būtiskumu. Tādās valstīs kā Lielbritānija un ASV NVO loma vēsturiski bijusi nozīmīga un tieši šajās valstīs ir dibinātas vairākas starptautiski pazīstamas organizācijas, piemēram, WWF (Pasaules Dabas fonds), Amnesty International, Oxfam u.c. Arī plaši pazīstamais Pasaules Ekonomikas forums (World Economic Forum) ir nevalstiska organizācija, kas īsteno būtisku lomu starptautiskajās attiecībās.

NVO sektors rada darbavietas  un darbojas visdažādākajos līmeņos, piemēram, pašlaik daudzas NVO iesaistās Covid-19 radīto problēmu risināšanā. Bieži vien cilvēkiem NVO asociējas ar kādas noteiktas grupas interešu lobēšanu vai cilvēktiesībām, taču tās var būt arī nelielas un darboties nelielos reģionos, piedāvājot dažādus pulciņus, aktivitātes, kursus u.tml.

Godīga nevalstiskā organizācija vai “vilks jēra ādā”

Domājot par kādas organizācijas atbalstīšanu, katram personīgi jāizvērtē, vai attiecīgā organizācija veic savu darbu godīgi vai arī tā ir “fasādes organizācija” kādam slēptam mērķim. To var novērtēt pēc attiecīgās organizācijas definētajiem mērķiem, uzdevumiem un paveiktajiem darbiem.

Latvijā ir daudzas spēcīgas un nozīmīgas nevalstiskās organizācijas, piemēram, Latvijas Pilsoniskā alianse, kas ir neatkarīga bezpeļņas organizācija – biedrība, kuras mērķis ir stiprināt pilsonisko sabiedrību Latvijā, atbalstot Latvijas nevalstisko organizāciju kopējās intereses un veidojot labvēlīgu vidi biedrību un nodibinājumu darbībai. Vēl jāmin arī domnīca Providus – biedrība ar mērķi sniegt ieguldījumu Latvijas politikas attīstībā, labas pārvaldības, krimināltiesību, Eiropas politikas un tolerances jomās, kā arī kļūt par ekspertīzes avotu starptautiskā līmenī, vai Ziedot.lv – labdarības organizācija, kas darbojas kopš 2003. gada, sniedzot iespēju privātpersonām un uzņēmumiem palīdzēt līdzcilvēkiem. Bez šīm organizācijām ir virkne daudzu citu nozīmīgu NVO – no dzīvnieku aizstāvju līdz studentu biedrībām visā Latvijā.

NVO izmanto dažādus izteikšanās formātus. Uzskatu, ka NVO ātri apgūst un pielāgo jaunus saziņu veidus no sociāliem medijiem līdz publiskām kampaņām. Ļoti nozīmīga platforma ir Manabalss.lv, kas nodrošina iespēju elektroniski savākt Latvijas pilsoņu parakstus likumdošanas izmaiņu iniciatīvu iesniegšanai Saeimā. Izmantojot Manabalss.lv, NVO var aktīvi piedalīties dažādu jautājumu uzmanību pievēršanā un risināšanā.

Komentāri (1)

Sskaisle 25.08.2020. 10.04

Murgs un tukša muldēšana.
Pilsoniskās sabiedrības veidojas, tad ja ir ekonomiskie priekšnoteikumi.
Latvijā tādu nav. Mums nav no valsts varas neatkarīga sabiedrības daļa. Nu nav! Un ar sabiedrisku organizāciju skandinātiem lozungiem tādu radīt nav iespējams.

Vienīgā kaut cik zināmā ir Ziedot.lv . Pārējās NVO Latvijā vairāk vai mazāk vārās savā sulā un pašatražojas.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu