Nozagtā demokrātija • IR.lv

Nozagtā demokrātija

2
Policijas specvienība OMON aiztur protestētāju Minskas centrā vēlēšanu dienas vakarā. Foto — Scanpix
Ivans Nečepurenko un Endrū Higinss, © The New York Times News Service, Māra Miķelsone un LETA

26 gadus pie varas esošais autokrāts Aleksandrs Lukašenko jau sesto reizi pasludinājis sevi par Baltkrievijas prezidentu, taču opozīcija norāda, ka vēlēšanas bijušas negodīgas, un valstī sākušies plaši protesti, kādi nav pieredzēti jau desmitgadēm ilgi

Viņš salaida grīstē koronavīrusa pandēmijas pretpasākumus. Viņš saķildojās ar savu lielāko starptautisko sabiedroto — Krieviju. Un nedēļu pirms vēlēšanām viņa valstī notika lielākās pret valdību vērstās demonstrācijas, kādas tur nav piedzīvotas jau desmitgadēm ilgi. Tomēr svētdien, 9. augustā, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko bija ceļā uz savu sesto pilnvaru termiņu valsts vadītāja amatā, par spīti tam, ka kritiķi šīs vēlēšanas nosaukuši par negodīgām.

Valdības apmaksāto vēlētāju aptauju rezultāti jau svētdienas vakarā deklarēja Lukašenko uzvaru, jo viņš saņēmis aptuveni 80% balsu. Drīz pēc tam pār galvaspilsētu Minsku nolaidās smags represiju plīvurs: tika atslēgts internets, raustījās tālruņu sakari, bet centrālo laukumu un galvenās valdības ēkas ielenca armijas karavīri un omonieši.

Opozīcija jau pirms tam paredzēja, ka vēlēšanu rezultāti tiks viltoti, tāpēc aicināja savus atbalstītājus svētdienas vakarā iziet ielās. Spriedze saasinājās, kad policijas smagais auto iebrauca protestētājos, kuri bloķēja vienu no galvenajām avēnijām. Vairāki cilvēki tika ievainoti. Savu pozīciju nostiprināšanai aktīvisti izmantoja metāla atkritumu urnas, taču drošībniekiem izdevās viņus ātri vien izkliedēt. Pilsētas centrā dārdēja trok-šņu granātas, un cilvēku padzīšanai tika izmantoti ūdenslielgabali.

«Es nezinu, kas par viņu balsoja. Kur viņš dabūja tos 80%?» teica uz ielas sastaptais Dmitrijs (25). Līdzīgi kā daudzi citi, viņš nevēlas atklāt savu uzvārdu, jo baidās no vajāšanas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu