Žurnāls: Kādus 10 projektus Covid-19 izpētei finansē valsts? • IR.lv

Žurnāls: Kādus 10 projektus Covid-19 izpētei finansē valsts?

Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Jūlijā iedarbinātā pētījumu programmā Covid-19 seku mazināšanai pieci miljoni valsts naudas sadalīti desmit pētījumiem. Vai katram no atšķirīgajiem projektiem tiešām vajadzīgs pusmiljons eiro? Turklāt valsts prasa pētniecību pabeigt līdz gada beigām. Vai pētniecība būs kvalitatīva, skaidro žurnāls Ir.

Visu projektu finansējums ir gandrīz vienāds — nepilna pusmiljona vērtībā. Parasti valsts pētījumu programmām atvēl trīs gadus, šoreiz dots tikai pusgads. Risinājumi esot vajadzīgi pēc iespējas ātrāk, jo krīzes situācijā nevar gaidīt, skaidro atbildīgie.

Epidemiologs Uga Dumpis koordinē pētījumu projektu par multidisciplināro pieeju Covid-19 un citu epidēmiju kontrolei. «Galvenais koncepts ir nodrošināt sabiedrības maksimālu funkcionalitāti, lai nebūtu atkal viss jāslēdz,» saka Dumpis. «Pētīsim gan vīrusa ģenētisko radniecību neskaidru uzliesmojumu gadījumā, gan izstrādāsim liela skaita cilvēku laboratorisko pārbaužu metodoloģiju, meklēsim vīrusa klātbūtni notekūdeņos un mājdzīvniekos.»

Divus pētījumu projektus vada Biomedicīnas pētījumu un studiju centra pārstāvji. Jāņa Kloviņa vadībā zinātnieki pēta, kas cilvēka organismā ir atbildīgs par smagu vai vieglu slimības norisi. Kaspara Tāra vadītais projekts analizē iespējas pielāgot esošos medikamentus Covid-19 ārstēšanai.

Par citiem projektiem lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

 

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu