Viens pats okeānā • IR.lv

Viens pats okeānā

8
Kārlis Bardelis. Foto — Reinis Hofmanis
Ieva Alberte

Kārlis Bardelis (35) divu gadu laikā airu laivā pievarēja Kluso okeānu no Peru līdz Malaizijai. Neko tādu pasaulē līdz šim nav spējis neviens cilvēks. Kārlis stāsta, ko šajos divos gados sapratis

Trešajā dienā pēc lidojuma no Malaizijas Kārli satieku viņa vecāku mājās Slokā. Šūpuļtīklā un apbindētu kāju, blakus kruķi. Vienīgo traumu šo divu gadu laikā guvis ostā Malaizijā — nemākulīgi pietauvojoties, viņu no kājām nogāza cita laiva. Kārlis desmit dienas gaidīja laivā, lai viņu izlaiž uz sauszemes, jo Covid-19 dēļ valstī izsludināta karantīna līdz 30. augustam. Daudzi labi cilvēki Kārli izpestīja agrāk, un te nu viņš ir — noairējis 26 637 kilometrus ar sešus milimetrus biezu un septiņus metrus garu laivu, pa ceļam noklausījies 150 audiogrāmatas un ne dienu nav uzvilcis zeķes. 

Pirms četriem gadiem Kārlis kopā ar Gintu Barkovski 141 dienā pārairējās pāri Atlantijas okeānam no Āfrikas uz Dienvidameriku. Savulaik to spējuši vairāki cilvēki, taču divatā, kā to darīja abi latvieši, neviens. Pēc diviem gadiem Kārlis atvēzējās nākamajai ekspedīcijai — pāri Klusajam okeānam. Vispirms viņš kopā ar draudzeni Lindu no Rio uz Peru 101 dienu minās ar tandēmvelosipēdu. Tad kāpa laivā Linda un devās ceļā — viens. 

Kārlis ir pirmais cilvēks pasaulē, kurš bez motora vai buru palīdzības, tikai ar roku spēku, pārairējies Klusajam okeānam no Dienvidamerikas uz Eirāziju. To apliecina arī Okeāna airētāju asociācija, kas sekoja Kārļa gaitām un latvieša veikumu pieteikusi Ginesa rekordu grāmatai. Ceļojums ilga 715 dienas, no kurām Kārlis airēja 493 dienas, 16 stundas un 8 minūtes, uz salām nodzīvoja 222 dienas.

Kad tikāmies pēc Atlantijas okeāna ekspedīcijas, tu biji veģetārietis. Kluso okeānu pārairēji jau kā vegāns. Un šoreiz tev bija krietni labāka veselība. Neviena augoņa! Kā tā?
Es nesaprotu, kā Atlantijā neatdevu galus. Kad ārsti vēlāk skaidroja, kas ar manu ķermeni bija noticis, sapratu, ka izdzīvoju tikai tāpēc, ka nezināju, kas notiek. Šoreiz līdzi bija labāks ūdens atsāļotājs, labāks miegs, modos un gāju gulēt ar sauli, nevis kā Atlantijā — divas stundas airē, divas guli. Un, jā, Atlantijā bija cits klimats. Šoreiz man bija cita «degviela»: airējot noklausījos divas grāmatas: Gary Taubes. The Case Against Sugar un Michael Moss. Salt, Sugar, Fat: How The Food Giants Hooked Us.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu