Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Honkongas policija svētdien ar asaru gāzi un ūdensmetēju izklīdināja vairākus tūkstošus cilvēku, kas protestēja pret Ķīnas komunistu valdības plāniem pieņemt jaunu nacionālās drošības likumu. Ar to tiks aizliegta separātiska darbība un ārvalstu iejaukšanās, kā arī tiks atļauta centrālās valdības iestāžu izveidošana pilsētā. Demokrātijas aizstāvji uzsver, ka šis likums būtiski samazinās Honkongas patstāvību. Kad 1997. gadā Lielbritānija nodeva Honkongu Ķīnai, vienošanās paredzēja, ka autonomas teritorijas statuss un atšķirīga tieslietu sistēma tiks saglabāta nākamos 50 gadus, tas ir, līdz 2047. gadam. Foto — Reuters

ES dalībvalstis pirmdien saskaņoja Eiropas Investīciju bankas kredītu programmu uzņēmējdarbības atbalstam Covid-19 krīzes laikā. 200 miljardu eiro lielā programma paredzēta mazā un vidējā biznesa atbalstam. 

ASV aizliedza ieceļot valstī ārvalstniekiem, kuri pēdējo divu nedēļu laikā bijuši Brazīlijā, jo Brazīlija kļuvusi par otro Covid-19 vissmagāk skarto valsti pasaulē. Savukārt Spānija paziņoja, ka no 1. jūlija atcels pašlaik spēkā esošo karantīnu valstī ieceļojošajiem cilvēkiem no ārzemēm. Japānas premjerministrs Sindzo Abe pirmdien teica, ka atcels ārkārtējo stāvokli valstī.

Polija atvērusi robežas pasažieru tranzītam uz mītnes zemi. Šoferiem Polija ir jāšķērso 12 stundās. Robežu atvēršana attiecas uz Latvijas un citu ES, Eiropas Ekonomiskās zonas un Šveices valstspiederīgajiem, kā arī uz starptautisko kravu pārvadājumu šoferiem ar privāto auto.

ASV izstāsies no Atvērto debesu līguma ar Krieviju, pagājušajā nedēļā paziņoja prezidents Donalds Tramps. 1992. gadā parakstītais līgums stājās spēkā 2002. gadā un ietver 34 dalībvalstis Eiroatlantiskajā un Eirāzijas telpā. Līguma mērķis ir veicināt informācijas apmaiņu, lai palielinātu uzticību un nepieļautu jaunas bruņošanās sacensības veidošanos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu