Tiešām grūti? • IR.lv

Tiešām grūti?

2
Nellija Ločmele

Ārkārtējā situācija Covid-19 epidēmijas dēļ turpinās, bet no šīs nedēļas atcelti dažādi ierobežojumi, tajā skaitā atļauts pulcēties līdz 25 cilvēkiem. Ieviešot jauno kārtību, valdības vadītājs uzteica sabiedrības saprātīgumu, bet veselības ministre brīdināja, ka šī būs pārbaude mūsu spējai ievērot distancēšanās prasības, kas joprojām ir galvenais inficēšanās riska mazinātājs līdztekus cītīgai roku mazgāšanai.

Taču daļa sabiedrības, kas par vīrusa riskiem pat nenošķaudās, met izaicinājumu gan valsts varai, gan sabiedrības veselībai. Masveidīgs pulcēšanās ierobežojumu pārkāpums 9. maijā risinājās Pārdaugavā — lai gan uzvara pār nacismu nepiešķir imunitāti ne pret vīrusu, ne likumu. Disciplīna klibo arī sabiedriskajā transportā, kur tagad obligāti jānēsā mutes un deguna aizsegi. Man nav nekādu statistikas datu, bet tvitera ekspresaptaujā, kad otrdienas vakarā lūdzu savus sekotājus dalīties ar personīgajiem novērojumiem Rīgas sabiedriskajā transportā, 85% atzina — vairākums pasažieru nelieto šos aizsarglīdzekļus. Valdībai ne tikai jāpieņem lēmumi, bet jāpanāk arī to izpilde.

Cik traģiski var beigties inficēšanās ar Covid-19, šajā žurnālā stāsta Austrumu klīnikas reanimatologi. Mediķi stundām ilgi pavada smacīgos aizsargtērpos un emocionāli izdeg no slodzes, ik dienu cīnoties par smagi slimo pacientu dzīvībām. Mums nekas tāds netiek prasīts — vienkārši jāturas divus metrus citam no cita un autobusā jāuzvelk šalle uz deguna. Tiešām par grūtu?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu