Agita Igaune, palīdz skolēniem mācīties • IR.lv

Agita Igaune, palīdz skolēniem mācīties

Augstskolā iegūtās iemaņas skolotāja darbam ir noderīgas, tomēr līdz sīkumam savas prasmes var noslīpēt tikai praksē — Agita ir priecīga par iespēju palīdzēt skolēniem attālinātajā mācību procesā un tādējādi sniegt atbalstu ne tikai bērniem, bet arī viņu vecākiem un pedagogiem. Foto no personīgā arhīva
Baiba Kļava

Topošā sporta un sociālo zinību skolotāja Agita Igaune (22) no Kārsavas ir viena no 19 pedagoģijas studentiem, kas brīvprātīgi palīdz skolēniem attālinātajās mācībās. Viņa ir iesaistījusies kustībā, ko radījusi Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), Latvijas Studentu apvienība un biedrība Mammām un tētiem. 

Aicinājumu Daugavpils Universitātes 3. kursa pedagoģijas studente Agita saņēma augstskolas informatīvajā sistēmā marta izskaņā, ilgi domāt nevarēja — lai pieteiktos, bija palikušas divas dienas. Izrādās, bijusi viena no pirmajām, kas gatava palīdzēt jauniešiem ar mājasdarbiem, sagatavošanos pārbaudes darbiem, mācību vielas apguvi un pat izkustināt mājās sēdošos skolēnus, kuriem nu vairs nav jāstaipa smagās mugursomas. Agita ir arī viena no nedaudzajiem studentiem, kas piedāvā palīdzību dažādos mācību priekšmetos skolēniem līdz pat 12. klasei. 

Studenti, kas palīdz labāk saprast mācību vielu, kļūst par atbalsta plecu arī vecākiem un pedagogiem, uzskata Agita. Lūgumu gan nav daudz — bieži vecāki un skolēni nezina, ka palīdzība ir zvana attālumā un saraksts ar brīvprātīgajiem palīgiem atrodams LIZDA mājaslapā. 

Agita var palīdzēt piecos mācību priekšmetos, kuros jūtas pietiekami kompetenta. Latviešu valodā un literatūrā pieredze gūta ne tikai skolas solā, bet arī veiksmīgi piedaloties konkursos, mūzikā — absolvēta mūzikas skola, kā arī sportā un sociālajās zinībās, ko izvēlējusies par savu specializāciju nākotnē. Līdz šim atsaucība nav bijusi liela, tāpēc Agita māca tikai literatūru. Viņa konsultējusi septiņus vidusskolēnus no Rīgas un Pierīgas — vairākus 10. klases skolēnus pirms kontroldarba, skaidrojot un palīdzot izprast apgūstamo mācību vielu. Tomēr viņa jau izdomājusi, kā attālināti mācīt citus priekšmetus, piemēram, sportu, un aicina skolēnus pieteikties — paredzēti videodemonstrējumi, lai bērni redzētu un saprastu vingrojumus. Arī saziņas forma pielāgota — par mācībām Agita skolēnus var konsultēt telefonsarunā, rakstveidā, pat sazinoties sociālajos tīklos un ziņapmaiņas lietotnēs, videozvanos, kā kuram ērtāk. «Tas man nesagādā nekādas grūtības,» pārliecināta ir studente. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu