Alberta ielas nama iedzīvotāji aicina nepieļaut jūgendstila pērles izpostīšanu • IR.lv

Alberta ielas nama iedzīvotāji aicina nepieļaut jūgendstila pērles izpostīšanu

5
Alberta ielas 9.nams. Publicitātes foto

Rīgas vēsturiskā centra namā, Alberta ielā 9, kas ir 119 gadus vecs, valsts nozīmes kultūras piemineklis, norisinās lifta šahtas būvniecība. Nama iedzīvotājiem ir aizdomas, ka konkrētā būvatļauja ir iegūta apšaubāmā veidā (bez nepieciešamajām pilnvarām no sākotnējā projekta pasūtītāja Dzīks “Alberta 9” puses), vienam no 17 dzīvokļu īpašniekiem, iespējams, maldinot Rīgas pilsētas būvvaldi un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju (VKPAI). Dzīks “Alberta 9” valde ar oficiālu iesniegumu ir vērsusies Kultūras ministrijā, Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldē (NKMP) un Rīgas pilsētas būvvaldē, aicinot iestādes nekavējoties pārtraukt dzīvojamā ēkā notiekošos būvdarbus.

Rīgā, Alberta ielā 9, esošo namu ir projektējis arhitekts Konstantīns Pēkšēns, bet kāpņu telpas interjeru veidojis Eižens Laube – Latvijas ievērojamākais 20.gs. pirmās puses arhitekts, kura darbi ir iekļauti Latvijas kultūras kanonā un reprezentē Rīgas jūgendstilu starptautiski.

Konkrētais iekštelpu interjers tiek uzskatīts par vienu no mākslinieciski vērtīgākajiem kāpņu telpas interjeriem Rīgā.

Perforēta metāla kastes – lifta šahtas izbūve šādā kāpņu telpā – ir nepieņemama. Tā neatgriezeniski un neglābjami izpostīs šo arhitektūras pērli, kas ir visas Latvijas tautas kultūras mantojums.

Apšaubāmie būvdarbi ir sākti privātā pagrabā, un to ietekmē pašlaik plaisas ir novērojamas vairākos nama dzīvokļos. VKPAI jau 2014. gadā ir rekomendējusi lifta izbūvi neveikt kāpņu telpā, bet gan projektēt liftu pagalma fasādes pusē. Projekts, ko pašlaik mēģina īstenot viens no 17 dzīvokļu īpašniekiem, ir novecojis un nedrošs, turklāt šo iemeslu dēļ projekta pasūtītājs – Dzīks “Alberta 9” – no tā ir oficiāli atteicies, pieņemot attiecīgu lēmumu. Tomēr valstī izsludināto ārkārtas situāciju apzināti izmantojis konkrētais nama iedzīvotājs, radot pirmos bojājumus ēkas kāpņu telpā, kamēr būvvalde bija rakstiski atteikusies ārkārtas stāvokļa laikā sūtīt uz objektu būvinspektoru.

Līdz ar šahtas izbūvi tiktu uzlauztas oriģinālās grīdas flīzes un sazāģētas autentiskās metālkaluma kāpņu margas. Tagad ar 1901. gadā celto ēku, kas pārdzīvojusi divus pasaules karus un padomju okupācijas laiku, notiek neticamais. Jo ilgāk atbildīgās iestādes lems, vai anulēt būvatļauju, jo neatgriezeniskāk ēka tiks sabojāta.

Jāuzsver, ka celtnieki strādā bez cimdiem, maskām un bez jebkādiem brīdinošiem vai informatīviem paziņojumiem. Alberta ielas 9 mājas iedzīvotāji akcentē, ka esošajā situācijā jūtas apdraudēti, īpaši tagad, kad joprojām ir augsta koronavīrusa izplatība.

The gallery was not found!

Mēs saprotam, ka pandēmijas laikā savu drošību un veselību varam aizsargāt tikai paši saviem spēkiem, tāpēc patlaban ir pieņemts lēmums noteikt aizliegumus remonta un būvniecības darbiem namā. Ļoti paļaujamies arī uz tūlītēju atbildīgo iestāžu rīcību – būvdarbu apturēšanu un būvatļaujas atcelšanu. Dzīks “Alberta 9” valde atbalsta alternatīvu, mūsdienīgu lifta projektu pagalma fasādes pusē – tādu, kas neapdraud arhitektūras pieminekli un mājas, kā arī tās iemītnieku drošību.

 

Dzīks “Alberta 9” valde:

Una Līce, Nikolass Kristofers Ralejs Lenkhusens, Brigita Siliņa

Nama iedzīvotāju iesniegumu Kultūras ministrijai, Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldei un Rīgas Būvvaldei lasiet Dziks Alberta iela9 Iesniegums.

Komentāri (5)

Sskaisle 08.05.2020. 09.05

Lasīju 2x, jo nesaprotu.
Kāpēc autori nav vērsušies policijā?
Par aizdomām par dokumentu viltošanu un par ārkārtas stāvokļa noteikumu neivērošanu.

Kāda jēga rakstīt ministrijai vai būvvaldei?

Es saprotu situācijas dramatismu. Bet es neko nevaru palīdzēt.

Vien izteikt sašutumu, ja patiešām mūsu nacionālās kultūras pērles kārtējo reizi tiek postītas.

Būtu labi, ja mums tiktu stātīts- kas tur īsti notiek

+2
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > Sskaisle 08.05.2020. 17.11

    Dusmupūcīt vienīgi Tev pa kluso, kā neapstrīdamai būvniecības (mežkopības, ekonomikas, finanšu, astroseksopataloģijas u.t.t.) ekspertei pastāstīšu, ka čekistu pārvaldītājā Latvijā ir tādi dokumenti kā būvniecības likums, vispārējie un ēku būvnoteikumi (protams visi čekistu sacerēti). Ja vaļas brīdī starp komentiem palasītu, tad atrastu, ka tur arī būvvaldes loma noteikta. Tiesa, īstiem (dīvāna) ekspertiem tas lieki.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > J.Biotops 09.05.2020. 09.08

    Ironija nevietā.
    Ņem par piemēru Z torņus – vien eņģeļi debesīs un čekisti zin, kas tur īsti notikās.

    Vircavs neļāva pieņemt – jo neesot infrastruktūra ap torņiem, kā līgumā paredzēts, sakārtota un pilsētai tas radīšot gan apdraudējumus, gan zaudējumus.
    Tagad lasu, ka Vircavu atlaida, bet tirņus pieņēma un jau purmie īrnieki iekšā esot.

    Nu bet kā ar tiem Vircava argumentiem?

    Ja lasīšu būvniecības likumu – dabūšu skaidrību?

    Tāpēc jau ir tā problēma, ka čekisti valda

    0
    0
    Atbildēt

    0

Emmytrends 10.05.2020. 21.00

Nice Article, I like the contents on this site very informative, I think I will have to bookmark this site..
Download Naija Mp3
[url=mp3official.com]Download Music Here[/url]
http://www.mp3official.com

0
0
Atbildēt

0

Emmytrends 10.05.2020. 21.00

Nice Article, I like the contents on this site very informative, I think I will have to bookmark this site..
Download Naija Mp3

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu