Pacietību! • IR.lv

Pacietību!

Nellija Ločmele

Saule ceļas virs meža, migla virs dīķa — skaisti! Atceros laisko pamošanās sajūtu 2016. gada Jāņu rītā, pirms kāds tviteratkarīgais līgotājs bija pavēstījis, ka briti referendumā nobalsojuši par izstāšanos no Eiropas Savienības. Neticami! Taču tālākie Brexit sarunu piņķeri bija tik nogudinoši, ka pamazām no sarūgtināta Brexit pretinieka lika pārtapt rezignētā pieņēmējā — lai nu tā būtu. Vairāk uztrauca fakti par kampaņas manipulācijām sociālajos tīklos, jo šī var būt katras Rietumu demokrātijas biedējoša realitāte. 

Kad aizvadītajā piektdienā beidzot sita Brexit stunda, man vairs nebija emociju, pārlaidu tikai profesionālu skatienu vēsturiskā brīža ziņām. Vienīgais, kas aizkustināja, — uz baltajām Duvras klintīm projicētais video, kurā Otrā pasaules kara veterāni pāri Lamanšam sūta sirsnīgus sveicienus eiropiešiem. Viņi neatvadījās.

Bet kādas emocijas Brexit stundās valdīja Londonā? Par to — kolēģa Mārtiņa Galenieka reportāžā.

Kaislību aizvadītajā nedēļā netrūka arī Rīgā, kur pēc ABLV kratīšanas tiesa apcietinājusi jau trīs līdzdalībniekus tā sauktajā 50 miljonu atmazgāšanas lietā. «Šoks un šovs,» par notiekošo saka baņķieris Ernests Bernis, kurš piekrita izvērstai klātienes sarunai ar žurnālu Ir. Viņam ir daudz sakāmā. Taču arī policija un prokuratūra nepaliek atbildi parādā — atbildēs uz Ir jautājumiem apkopotā informācija liecina, ka šie 50 miljoni ir tikai viena epizode lielākā ABLV izmeklēšanu virknē, kur 10 kriminālprocesos tiek šķetināts vismaz 1,4 miljardu netīrās naudas apgrozījums. Jābruņojas ar pacietību — šīs izmeklēšanas noteikti nebūs ātrākas par Brexit sarunām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu