Sniegbaltīte un vilks • IR.lv

Sniegbaltīte un vilks

34
Rasa Bugavičute-Pēce. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Puika, kurš redzēja tumsā Nacionālajā teātrī, Šekspīrs Liepājas teātrī un balets Trīs draugi Latvijas Nacionālajā operā — tie ir Rasas Bugavičutes-Pēces jaunākie veikumi. Šobrīd viņa ir viena no vadošajām latviešu dramaturģēm

Iespējams, jūsu bērni ir smējušies par balto Zaķi un viņa nešpetnajiem meža likumiem izrādē Sarkangalvīte un vilks, mammas norausušas asaru izrādē Meitenes, un jūs paši Dziesmusvētkos esat izdziedājuši dziesmu Lec, saulīte! ar Rasas Bugavičutes-Pēces vārdiem. 31 gada vecumā viņas radošā biogrāfija ir tiešām iespaidīga: vairāk nekā 20 iestudējumu dažādos Latvijas teātros, teksti kora dziesmu cikliem, scenāriji deju lieluzvedumiem un kino. Raimonda Tigula dziesma Klusi čukst Dievs ar Rasas Bugavičutes-Pēces vārdiem šogad izvēlēta par labdarības akcijas Dod pieci! himnu. 

Rasa ir vienīgā teātra štata dramaturģe Latvijā. Pati aizgājusi uz Liepājas teātri un pieteikusies darbā, un teātrim tā šķitusi laba doma — pašiem savs dramaturgs! Taču Rasas rakstītās lugas un dramatizējumus iestudē arī Rīgā, Valmierā un Klaipēdā. 

«Cilvēkiem nav īsti skaidrs, ko dramaturgs teātrī dara, jo esam valodas slazdā — mums ir tikai vārds «dramaturgs», ar ko saprotam lugu autoru. Patiesībā lugu autors (angliski playwright) un dramaturgs ir dažādas lietas. Dramaturgs ir tas, kurš veido literāru darbu dramatizējumus vai īsina un pārveido esošas lugas atbilstoši teātra un režisora iecerēm. Es daru abus — gan rakstu lugas, gan dramatizēju citu autoru darbus,» paskaidro Rasa, kāri ķeksēdama kokteiļķirsīti no savas grenadīna tējas krūzes. 

Mēs tiekamies dienu pēc iestudējuma Puika, kurš redzēja tumsā pirmizrādes Nacionālajā teātrī (režisors Valters Sīlis). Rasa ir samiegojusies, bet laimīga. «Puika ir mans sirdsdarbs,» viņa atzīstas. Sākumā tapusi grāmata, kas jau nopērkama grāmatnīcās. Tai sekojusi luga. Ideju viņa sevī esot nēsājusi vairākus gadus. Un šis ir pirmais darbs viņas biogrāfijā, ko teātrim iestudēšanai piedāvājusi pati, bez pasūtījuma. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu