Vizionāri un amatnieki • IR.lv

Vizionāri un amatnieki

Tēlnieks Ginters Krumholcs manekenus pārvērtis tēlos, kuri «nes» dizaineru radītos kostīmus izrādēm, instalācijām un pēc pašu iniciatīvas tapušajām kolekcijām. Foto — Andrejs Strokins
Veronika Viļuma, Fold

Modes dizaineru izstāde Mareunrol’s. Paplašinātā realitāte mēneša laikā saviļņojusi apmeklētāju tūkstošus

Latvijas veiksmīgākā modes zīmola vērienīgākā darbu ekspozīcija, pēc pašu dizaineru Mārītes Mastiņas-Pēterkopas un Rolanda Pēterkopa vārdiem, nav par drēbēm, bet gan par domāšanu. Kopš atvēršanas izstāde pulcējusi jau gandrīz piecus tūkstošus interesentu, un varētu kļūt par Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja šāgada rekordisti. Pieķerties domas pavedienam un iedziļināties saturā — darbos, kas atlasīti no 16 dažādos laikos tapušām kolekcijām — izdodas ar trešo piegājienu svētdienas pēcpusdienā. Lai arī apmeklētāju joprojām netrūkst, atšķirībā no atklāšanas Mareunrol’s talanta cienītāju čalas vairs nepāršalc izstādes skaņu celiņu. To radījuši viens no izstādes vaininiekiem Rolands Pēterkops kopā ar Reini Semēvicu — skaņumākslas radiopārraides Tīrkultūra veidotāji.

Nav viegli atrast jaunus vārdus, lai aprakstītu to, kam jau piedēvēti viscildinošākie apzīmējumi un piešķirtas prestižas industrijas balvas. Izstādes tekstu autore, mākslas un kultūras portāla Arterritory direktore Una Meistere modes dizainerus Mārīti un Rolandu sauc par tīrradņiem, kuru darbos savijas sapnis, neprāts, meistarība un intelekts. Izstādes apmeklētājs aicināts iepazīt modi nevis kā funkcionālu, garderobi veidojošu elementu kopumu vai sezonālu untumu, bet gan kā nopietnu, daudznozīmīgu dizaina formu. Mareunrol’s mode ir medijs, kas, līdzīgi mūzikai, mākslai, kino vai literatūrai, pauž stāstu, nereti iesaistot visus iepriekš minētos. Vilna, samts, āda ar amatnieka rūpību pārtapuši gluži vai valkājamās skulptūrās, kas met pievilcīgas ēnas uz izstāžu zāles sienām. Tēlnieks Ginters Krumholcs manekenus pārvērtis tēlos, kuri «nes» dizaineru radītos kostīmus teātra izrādēm, operām, instalācijām un pēc pašu iniciatīvas tapušajām kolekcijām. Neraugoties uz to, vai darbs radīts pirms padsmit gadiem vai dažiem mēnešiem, konceptuālais dziļums un bezkompromisu kvalitāte piešķir tam apbrīnojamu pārlaicību. Daudzslāņaina kā Mareunrol’s tērpu kārtu kārtas ir arī to nozīme. Tie atklāj visdažādākos iedvesmas avotus, atsauces uz vēstures un kultūras parādībām un autoru pārdomas par sevis meklējumiem, modes industriju, vidi, tehnoloģijām un citām tēmām, kuras tekstos saistošā un labi saprotamā veidā izskaidro Meistere. 

Decembra sākumā Arterritory prezentēs Mareunrol’s veltītu grāmatu, par ko liecina arī ekspozīcijas sākumā izliktais grāmatas veidols, uz kura, imitējot tā lappuses, projicēti dažādi attēli ar modes mākslinieku darbiem. Nudien žēl, ka izdevums būs pieejams tikai pašās izstādes beigās, jo, spriežot pēc kuplā apmeklētāju skaita, interesenti atrastos arī turpat muzejā.

Mareunrol’s. Paplašinātā realitāte viesu grāmatā lasāmas jūsmīgas atsauksmes — kādam izstāde likusi paraudzīties uz pasauli no cita skatpunkta, kādu aizkustinājusi līdz asarām. Ir skaidrs — mākslinieki šādu retrospekciju bija pelnījuši jau sen, savukārt dažādu paaudžu skatītāji to augsti novērtē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu