Žurnāls: Siguldas infekcija ir pirmais toksiskais E. coli uzliesmojums mūsdienu Latvijā • IR.lv

Žurnāls: Siguldas infekcija ir pirmais toksiskais E. coli uzliesmojums mūsdienu Latvijā

Siguldas bērnudārzs Saulīte, kur saslima vairāki bērni. Līdzīgi saslimšanas gadījumi konstatēti arī citos bērnudārzos, kurus visus vieno viens ēdināšanas nodrošinātājs. Foto — Anna Zvejniece

Siguldas bērnu inficēšanās ar tā arī nenoskaidrotu zarnu nūjiņu, kas izraisījusi smagas sekas, ir pirmais toksiskais E. coli uzliesmojums mūsdienu Latvijas medicīnas vēsturē, šonedēļ vēsta žurnāls IR publikācijā ‘’ Bīstamais Siguldas rudens’’.

Rakstā aprakstīta Siguldas bērnudārzā Saulīte inficēto bērnu ārstēšana, kas nebeigsies tikai ar intensīvās terapijas nodaļu Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Rīgā. Intoksikācija izraisījusi nieru bojājumus, kas jāturpina novērot un ārstēt. Inficēti arī bērnu ģimenes locekļi, lai gan pieaugušajiem un pusaudžiem simptomu nav.

Žurnāls noskaidrojis, ka plašākā inficēšanās notikusi nedēļas laikā vienā bērnudārzā. Atbildīgie dienesti pauž – infekcija konstatēta un kontrolēta, iespējami ātri savācot un apmainoties ar informāciju. Īpaši toksiskas zarnu nūjiņas Escherichia coli (E. coli) izraisīti saslimšanas gadījumi konstatēti arī bērnudārzos Ieviņa un Pīlādzītis. Vienā no bērnudārziem konstatēta arī inficēšanās ar salmonellu un toksiskā zeltainā stafilokoka klātbūtne virtuvē.

Visās šajās iestādēs ēdināšanas pakalpojumus nodrošina Baltic Restaurants Latvia, zināms arī ar zīmolu Daily. Valdes loceklis Guntis Bredovskis publiski paudis, ka uzņēmums sāk iekšējo pārbaudi un uzskata — pirms dienesti ir pabeiguši izmeklēšanu, nav korekti notikušajā vainot ēdinātāju.

Valsts policija par gadījumu Siguldā sākusi kriminālprocesu. Siguldas pašvaldība kārto dokumentus līguma laušanai ar bērnudārzu ēdināšanas uzņēmumu.

Septembrī Siguldas bērniem konstatētais E. coli paveids 2011. gadā inficēja 6000 cilvēku Rietumeiropā. Tā bija traģiskākā pārtikas inficēšanās Vācijas mūsdienu vēsturē, cilvēki slimoja arī Beļģijā, Francijā un Dānijā, vairāk nekā 50 nomira. Infekcijas izraisītājs izrādījās fekālais piesārņojums no Ēģiptes atvestajos dīgstos.

Visu rakstu lasiet žurnālā IR.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu