Ķīna tēmē stratēģiski • IR.lv

Ķīna tēmē stratēģiski

Ilustrācija — Shutterstock
Naglis Navakss, Verslo Žinios, Holgers Ronemā, Mari Esmā, Postimees, Inese Liepiņa, Re:Baltica

Lai gan Ķīnas investīcijas Baltijas valstīs pagaidām ir salīdzinoši sīkas, ķīnieši nolūkojuši vairākus stratēģiskus infrastruktūras objektus — viņi vēlētos ieguldīt tajos, tomēr valdības nesteidz dot zaļo gaismu

Pirms trim gadiem Tallinā jaunuzņēmumu konferences vakariņās somu uzņēmējs Pēters Vesterbaka (Peter Vesterbacka), viens no pasaulslavenās spēles Angry Birds veidotājiem, piegāja pie Igaunijas toreizējās ārlietu ministres Marinas Kaljurandas un, pamājot uz sava galdiņa pusi, sacīja: «Mēs tikko nolēmām būvēt tuneli.»

Tagad Vesterbaka apgalvo, ka ir vienojies par potenciālo finansējumu 15 miljardu eiro apmērā un atradis trīs kompānijas, kuras ir gatavas uzbūvēt dzelzceļa tuneli, kas zem jūras savienotu Tallinu un Helsinkus.

Bet kur ir āķis? Gan nauda, gan būvnieki nāk no Ķīnas.  Ķīnas investīcijas Baltijas valstīs līdz šim ir salīdzinoši sīkas. Taču šis projekts kopā ar vēl dažiem lieliem infrastruktūras projektiem, kurus nolūkojuši ķīnieši, varētu kļūt par lielāko Ķīnas ieguldījumu Ziemeļeiropā. Un tieši tāpēc ir liels jautājums, vai šo projektu izdosies īstenot — Eiropas Savienība ir sākusi pārbaudīt ārvalstu tiešās investīcijas, lai aizsargātu savu drošību un stratēģiskās intereses.

Augsta līmeņa lobētāji

Attīstītājs Finest Bay Area Development piedāvā izbūvēt aptuveni 100 kilometrus garu dzelzceļa tuneli Somijas līcī līdz 2024. gada beigām. Tas būtu pasaulē garākais dzelzceļa tunelis. Igaunijas valdība gan ir skeptiska par šiem ambiciozajiem plāniem. «Mums nav informācijas, lai varētu pieņemt lēmumu, vai šo plānu teorētiski var īstenot. Taču ir skaidrs, ka to nevar izdarīt līdz 2024. gadam,» komentē Igaunijas valsts pārvaldes ministrs Jāks Ābs. Laika grafiks nav reāls un neatbilst likumiem, ministrs norādījis jūlija beigās Finest Bay Area Development adresētajā vēstulē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu