Smadzeņu cepināšana • IR.lv

Smadzeņu cepināšana

Aivars Ozoliņš

Cilvēkiem bīstama autoritāra vara, nevis 5G tehnoloģija

Klaigāšanu Latvijā un citur par it kā apdraudējumu veselībai, ko radīšot 5G internets, visvienkāršāk uzskatīt par tikai epizodi mūžsenajā stāstā par cilvēku bailēm no nesaprotamā. Taču uz sociālo tīklu burbuļos verdošo kaislību fona citur reāli notiekošais atgādina, ka problēma arī šajā reizē ir nevis tehnoloģija, bet gan tās izmantotāji.

Par sabiedrības un varas attiecībām nupat no pretējām pozīcijām atgādina gan protestētāji superdigitalizētajā Honkongā, gan ārvalstīm tēmētās propagandas rupori Krievijā.

Nedēļas nogalē sociālajos tīklos parādījās video, kā demonstranti Honkongā nogāž vienu no valdības nesen uzstādītajiem 50 «gudrajiem» laternu stabiem, kuri aprīkoti ar sensoriem un videokamerām. Valdība apgalvo, ka šī tehnika paredzēta tikai gaisa kvalitātes un ielu satiksmes kontrolei, nevis seju pazīšanai. Taču protestētāji netic valdībai, kuras atkāpšanos pieprasa jau trešo mēnesi. Viņi zina, ka blakus Ķīnā autoritārais režīms plaši izmanto pilsoņu izsekošanai jaunākās seju pazīšanas tehnoloģijas. Bet Honkongas valdības izdabāšana Ķīnas komunistiem ir galvenais protestu iemesls.

Redzot, kā protestētāji līksmodami gāž laternu, kurā iestiprināts elektronisku ietaišu ķekars, bija jādomā par mūsmāju cīnītājiem pret 5G internetu, kurš drīz mums visiem izcepšot smadzenes. Atšķirībā no honkongiešiem, kuri neuzticas nevis jaunākajām tehnoloģijām (tieši otrādi — plaši tās lieto, lai organizētos un nodrošinātos, ka netiks izsekoti), bet gan varai, kura tās izmanto, mūsmāju «5G apokalipses» sludinātāji netic radioviļņu frekvencēm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu