Dzeloņdrātis un pienenes • IR.lv

Dzeloņdrātis un pienenes

12
"Baltijas ceļam" veltītā lielformāta fotoizstāde "Akcija "Baltijas ceļš 1989"" Brīvības laukumā. Foto: Paula Čurkste, LETA
Lolita Čigāne

1989. gada vasara no jauna pusaudža viedokļa bija lieliska. Kas gan varētu būt labāks par neviena netraucētu laiskumu siltā vasarā? Var gulēt, cik gribas, lasīt gultā līdz pēcpusdienai, gultas saklāšanu atlikt uz nenoteiktu laiku, kā arī bezgalīgi klausīties Rīgas Čiekurkalna tirgū iepirktās lentas uz vecākiem nesen izdīktā magnetofona. Gaisā ir pārmaiņas, vecāki pazuduši Tautas frontē un jaunas, dramatiski citādas dzīves gaidās un, sekojot tolaik ierastajai tradīcijai, neko daudz par politiskajām norisēm neskaidro, jo paši nezina, kas īsti notiks, un arī mazliet baiļojas, ka pārāk skaidri formulēti politiski uzskati jaunam pusaudzim galu galā var būt par skādi.

23. augustā šo brīnišķīgo dienas ritu pārtrauca mūsu padomju dzīvoklītī ieskrējušais tētis, steigā paziņojot, ka mums ar māsu tūliņ jābūt gatavām, jo Baltijas ceļā trūkstot cilvēku.

Pēc pāris minūtēm ar ģimenes pelēko žiguli desojām Iecavas virzienā. Piebraucām pie grupas cilvēku, un mums pretī skienošs cilvēks nokliedza, “jūs, meitenes, cik ātri vien varat, skrieniet gar cilvēku ķēdi uz priekšu, tur ir pārrāvumi, tos jāaizpilda”.

Savas skolas vieglatlētikas pulciņā jau biju uzrādījusi labus rezultātus garos sprinta skrējienos, un, iespējams, šis bija mans labākais rezulāts. Pēdējā mirklī paguvu aizpildīt pārrāvumu, rokas sadevās un pa ķēdi uz priekšu ceļoja spēcīga enerģija – no laiskas, neapzinātas pusaudža eiforijas līdz elektrizētai politiskai demonstrācijai vienā mirklī. Tad sekoja 1990. gada Dziesmusvētki, kuru noslēguma koncertā uz mirkli pārstāja līt un debesīs parādījās pilns varavīksnes loks. Gaismaspili dziedājām vairākas reizes.

1991. gada barikādes mums, Jelgavas skolniecēm, jau bija regulāra ekskursija – pa dienu klasē, vakarā – ar vilcienu prom uz Vecrīgu. Elpojām ugunskuru dūmus, staigājām pa smilšu maisu labirintiem, klausījāmies pieklusinātās sarunās un radio skaņās, un mazliet baidījāmies un nebaidījāmies vienlaicīgi. Pavasarī mums, robežpaaudzei starp padomju laikiem, Atmodu un savu, atjaunotu valsti, bija eksāmeni, tajā skaitā krievu valodā. To kārtojām vēl “pēc pilnas programmas” – gan smago gramatikas daļu, gan runu. Tā man veicās labāk un ar kvēlu pārliecību eksāmena komisijai noskaitīju garu citātu no Ļermontova poēmas “Mciri” par jauna cilvēka neremdināmām ilgām.

Pavisam drīz vecākiem paziņoju, ka tālākas mācību gaitas man turpināsies vai nu Kultūras akadēmijā – tolaik pilnīgi jaunā, Tautas frontes aktīvista, filozofa un sociologa Pētera Laķa izlolotā “jaunā tipa” augstskolā, vai nekur. Visus vecāku piedāvājumus mācīties “augstskolās ar tradīcijām” noraidīju kā stagnātismu. Augstskolā konkurss bija mežonīgs, paliku nedaudz zem svītras, un sekoja vecāku ultimāts – mācības jāturpina. Jebkur, bet jāturpina. Dokumentu pieņemšana nebija beigusies tikai Daugavpils Pedagoģiskajā instititūtā, bet mani jau iesniegtie dokumenti bija iesprūduši kādos birokrātijas ganģos, tāpēc kopā ar mammu šturmējām tolaik tautas izglītības ministra Andra Piebalga kabinetu un pie dokumentiem tomēr tikām.

Daugavpils tajā laikā bija drūma vieta. Ļaunas priekšnojautas radīja jau brauciens vilcienā. Gaisā spriedze, cilvēki klusiņām klausās radio. Izkāpusi uzreiz meklēju telefona būdu. Mamma bija sākusi organizēt Jelgavas zemnieku apvienību, pulcinot Zemgales ļaudis, kas cerību pilni sapņoja par Latvijas lauku atdzimšanu. Zvanīju uz “štābu” – mazu istabiņu Jelgavas rajona izpildkomitejas ēkā. Mūsu sarunas fonā dūca un mutuļoja cerības un bailes, jo tieši tajā dienā Maskavā bija sācies 1991. gada augusta pučs. Mamma teica – dari, kas tev jādara, ar Latviju viss būs labi.

Kad gājām pa ielu un runājām latviski, cilvēki Daugavpils ielās atskatījās. Nonākusi Parādes ielas kopmītnēs, tiku iepazīstināta ar kārtību – dušās nav gaismas, siltais ūdens – vienreiz nedēļā, istabā – piecas studentes. Manas asprātīgās studiju biedres jau bija “labiekārtojušās” – dzelzs gultas, nostiprinātas ar no skolas ēdnīcas atnestām  metāla dakšiņām un nažiem, saceltas viena uz otras, izbrīvējot telpu dzīvei. Mūsu istabiņa drīz vien kļuva par “laimīgāko baraku nometnē” – pie mums smaržoja tēja, uz mazas plītiņas sautējās no mājām atvestas kotletes un uz sienas pie manas gultas rindojās tolaik modē esošās japāņu haikas. Šim gadam pieder arī mans oriģināldzejojums šajā žanrā: “Dzeloņdrātis, kas ierobežo manu dzīvi,/Šodien skūpstās/Ar pienenēm ceļmalā”.

Pēc daudziem gadiem, apciemojot Daugavpils Rotko muzeju un nakšņojot mākslinieku rezidencē Daugavpils cietoksnī, devos agra rīta pastaigā pa cietokšņa uzbērumu. Bija maģisks rīts – vienā pusē Daugava, otrā – snaudošais Rotko muzejs vēsturiskajās ēkās.

Pie sevis pabrīnījos, kāpēc 1991. gada Daugavpilī par šo objektu neko nezināju. Bet, protams! Manā Daugavpils gadā tas taču vēl bija pilnībā padomju karaspēka kontrolēts.

Pavasarī ar spožu rezultātu iestājos kārotajā Kultūras akadēmijā. Uzzinot, ka aizeju no Daugavpils Pedagoģiskā institūta, mana brīnisķīgā angļu valodas pasniedzēja Rumjanceva, kas mūsu, studentu, acīs iznesās kā īsta angļu lēdija, man satraukti teica: “But Lolita, you MUST study!”*. “Oh I will, but in Riga!”**, lepni atbildēju.

Padomju armiju no Latvijas sāka izvest 1992. gadā. 1993. gada vasaru strādāju Zviedrijā, ģimenes viesu namā laukos. Atgriežoties Rīgā, atbrīvojumu no eksāmena un augstāko atzīmi zviedru valodā saņēmu, jo vienīgā savā klasē zināju, kā zviedriski ir “ezis” un “vāvere”. Bija sākusies cita dzīve.

*Lolita, tev jāstudē!

**Protams, bet Rīgā!

 

Autore ir bijusī Saeimas deputāte

Komentāri (12)

Ilze Gulēna 21.08.2019. 08.59

Cik skaisti un aizkustinoši, Lolita! Ceru, ka tagad citi sekos tavai priekšzīmei. Paldies.

+9
-1
Atbildēt

1

    Jānis Lakijs > Ilze Gulēna 22.08.2019. 10.07

    Lai dzīvo Providus, Delna, Satori, Ascendum un fonds DOTS!

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

vvilums 21.08.2019. 19.13

Tie, kas gājuši un kaldinājuši toreiz arī šodien ar sirdi un dvēseli gatavi cīnīties par to pašu , bet tikai nez kā gadās, ka tieši tādus pastumj kāds malā ,autori ieskaitot. Atkal tādiem, kas Latvijai atbildīgos brīžos nosēdēja vai pat klusītiņām pretdarbojās, silts priekšsēdētāja vai vietnieka krēsls “pielipis” uz ilgiem gadiem.

+5
-2
Atbildēt

0

Jānis Lakijs 21.08.2019. 13.23

“Mamma bija sākusi organizēt Jelgavas zemnieku apvienību, pulcinot Zemgales ļaudis, kas cerību pilni sapņoja par Latvijas lauku atdzimšanu.”
===
Kopš 1989. gadā pagājuši trīs gadu desmiti.
Latvijas lauki ir atdzimuši.
Sirds un deputāti gavilē.
Paldies Vienotībai un tās kloniem – Attīstībai/Par un JKP!

+7
-4
Atbildēt

1

    Sskaisle > Jānis Lakijs 21.08.2019. 14.08

    oj, ja medāļi par latviešu iznīcināšanu būtu jāliek, tad NA krūšu apjomu vajadzētu pieckāršot – ja ne desmitkāršot

    tagad pat kokus ar cirtīs neizaugušus – naudiņu vajag korumpantiem – skat cik miljoni vajadzīgi

    ja RD mēra vēlēšanās Ķirsis vēl kaut cik lēkāja , tad NA zemāka par zāli un klusāka par ūdeni – ka no kremļa pa muguru nedabūn

    ​Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šorīt aizturējis Ogres novada domes priekšsēdētāju Egilu Helmani (VL-TB/LNNK), liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

    +1
    -3
    Atbildēt

    1

    Jānis Lakijs > Drosma 21.08.2019. 14.45

    Tev taisnība, Drosma/Dusma/Skaisle – kā vienmēr, kad vien tu ver muti.
    Tāpēc jau saku tik sirsnīgu paldies tavai Vienotībai un tās kloniem – Attīstībai/Par un JKP, nevis ļaunajai NA :D

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Jānis Lakijs 21.08.2019. 15.33

    no savas asprātības neuzpūties un nepārsprāgsti

    https://www.youtube.com/watch?v=KkJJ-u5gsGo

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu