Ar lielu vēlmi tikt mīlētam • IR.lv

Ar lielu vēlmi tikt mīlētam

Boriss Džonsons. Foto — Scanpix
Jorgs Šindlers, © Der Spiegel

Politikas dīvainis Boriss Džonsons ir izvirzījies līderos līdzšinējās britu premjeres Terēzas Mejas aizvietošanai. Ko tas nozīmētu Brexit procesam?

Pēkšņi viņi visi atkal ir atgriezušies. Andrea Līdsoma, Lielbritānijas parlamenta Pārstāvju palātas bijusī līdere, kura, šķiet, dzīvo ar pārliecību, ka ir visas nācijas māte. Politiskajā arēnā atgriezies arī bijušais vides ministrs Maikls Govs, kurš ir lojāls saviem kolēģiem tikai tik ilgi, cik tas pašam izdevīgi. Un vēl, protams, ir bijušais Londonas mērs Boriss Džonsons, kurš sola izsist «visizdevīgāko» Brexit, jo viņš ir… Boriss Džonsons.

Tagad šie trīs konservatīvās partijas biedri kopā ar vēl astoņiem citiem (iespējams, pat 10 vai 12) kandidātiem cīnās par augstāko amatu Lielbritānijā. To vērojot, rodas sajūta, ka neviens no viņiem īsti neatceras vai nevēlas atcerēties, kas noticis ar valsti pēdējos trijos gados. It kā neviens no viņiem nebūtu liecinieks līdzšinējās premjeres Terēzas Mejas pašiznīcināšanās procesam.

Īsi jāatgādina, kas noticis ar Apvienoto Karalisti: gandrīz pirms apaļiem trim gadiem britu vēlētāji ar nelielu vairākumu nobalsoja par izstāšanos no Eiropas Savienības. Tam bija jānotiek jau pirms septiņām nedēļām, taču pēdējā brīdī termiņš tika pagarināts, jo valsts ieslīdēja smagā politiskā krīzē. Nākamais un, visticamāk, arī pēdējais atvadu datums ir pēc pieciem mēnešiem — 30. oktobrī. «Lūdzu, nešķiediet laiku!» nesen britus brīdināja ES Padomes prezidents Donalds Tusks.

Latiņa noslīdējusi zemu

Terēza Meja savu posteni atstāja 7. jūnijā, un viņas pēcteča meklēšana ilgs 6—8 nedēļas. Šajā procesā piedalīsies tikai niecīga daļa valsts pilsoņu, jo personu, kas vadīs 66 miljonus lielo nāciju, izraudzīsies aptuveni 120 000 Konservatīvās partijas biedru, kuri lielākoties ir turīgi un padzīvojuši «tīrasiņu» briti. Tieši šajā sabiedrības grupā bija vislielākais atbalsts Brexit.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu