Uzmetieni un pēcgrūdieni • IR.lv

Uzmetieni un pēcgrūdieni

Aivars Ozoliņš

Eiropas Parlamenta vēlēšanas ietekmēs arī Latvijas iekšpolitiku

Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultāti nevienai no partijām nešķiet vislabākie iespējamie, taču tā tas vienmēr ir demokrātiskā valstī pēc jebkurām vēlēšanām. Ievēlēto Latvijas pārstāvju darbu varēsim sākt vērtēt pēc kāda laika, toties politikas korekcijas atbilstoši šo vēlēšanu iznākumam redzēsim jau tuvākajā nākotnē. Dažs labs satricinājums var ķert arī valdību, bet Rīgas domē ir garantēts.

Pat it kā nepārprotamajai uzvarētājai Jaunajai Vienotībai droši vien «rūgtumiņš palika». Tikai apmēram 5000 balsu pietrūka, lai iegūtu trešo mandātu. Citām partijām šāds skaits būtu astronomisks, taču par JV balsoja vairāk nekā 124 tūkstoši, tāpēc tai pietrūka tik tiešām «tikai». Un iekšpartijas manevru plāni arī varbūt nav izdevušies – kad Valdis Dombrovskis droši vien kļūs par eirokomisāru, viņa mandātu saņems Inese Vaidere, kuru vēlētāji no piektās vietas sarakstā uzplusoja līdz trešajai, nevis vecās Vienotības priekšsēdētājs Arvils Ašeradens, kuru aizsvītroja uz astoto.

Taču JV kreņķi ir nieks, salīdzinot ar kārtējo triecienu pirmīt varenās ZZS pašapziņai un ražai. Tikai 612 balsis pietrūka, lai necik sen par Eiropas politikas uzlecošo zvaigzni vietumis dēvētā Dana Reizniece-Ozola varētu doties pa norietējušās autobusu pakaļu zvaigznes Ivetas Grigules-Pēterses iemīto varoņtaku. Lai cik cītīgi viņa pirms vēlēšanām spēlēja šahu ar bērniem pagastos, vēlētāji vēlreiz pasludināja jau Saeimas vēlēšanās pateikto: «labo darbu čempioniem» šahs, mats un diskvalifikācija.

ZZS izmisums gan neapdraud valdību tieši. Kamēr JKP turēsies pie apņemšanās nebūt koalīcijā ar Lemberga partiju, tikmēr ZZS tur nebūs. Arī JKP saraksta akadēmiskā vilcēja Anda Kudora palikšana zem svītras partijai nav nekāda neveiksme – Eiroparlaments nav tā vieta, kur bez kompromisiem skaldīt, lai «galvas ripo».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu