Nemanāmais Tedija spēks • IR.lv

Nemanāmais Tedija spēks

1
Teodors Bļugers. Foto — Jānis Pipars
Ieva Alberte

Uzbrucējs Teodors Bļugers (24) bija tas Latvijas izlases spēlētājs, kurš pasaules čempionātā Bratislavā uz ledus pavadīja visvairāk laika. Šogad Tedis debitēja NHL, aizvadot pirmo sezonu Pitsburgas klubā Penguins

Zobs. Nevar nepamanīt, ka tā nav, jo Teodors smaida droši. Vaicāts, kas to izsita, viņš smejas: «Laikam kāds somu spēlētājs. Neatceros, jo šim zobam tā nebija pirmā reize.» Situācija ar zobu nav vienkārša, un, lai ieliktu jaunu, vajadzīgs laiks. Tagad, kad sezona galā, to varēs izdarīt. Saku sportistam, ka nevajag likt, jo piestāv. Teodors smaida. Tedijs, kā viņu dēvē hokeja pasaulē, ir rāms un atvērts cilvēks. Atsakās no smalkmaizītēm, jo «cukurs jau nav nekas labs», un dzer ūdeni. 

Uz sarunu hokejists atbraucis no Jūrmalas, kur dzīvo viņa vecāki. Viņš nedaudz kavējas, jo iepriekšējā vakarā vēlu skatījies fināla spēli, kas notika svētdien, 26. maijā, kad par pasaules čempioniem kļuva somi. Kanādieši tika pie sudraba, taču rangā pēc punktu skaita ir pirmie. «Somi nospēlēja labi, aizsardzībā īpaši,» vērtē Teodors. Čempionātā viņam vislabāk patika Kanādas un Slovākijas spēle un Krievijas izlases maiņa ar Gusevu un Kučerovu. «Skaisti, meistarīgi,» komentē Bļugers. Mēs sarunājamies latviski, un hokejistam tas izdodas tīri labi, ja ņem vērā, ka iespēja sarunāties latviski viņam ir tikai mēnesi gadā — pasaules čempionāta laikā ar Latvijas izlasi. Tedijs Amerikā dzīvo kopš 14 gadu vecuma un ģimenē sarunājas krieviski. Šonedēļ viņš dodas ceļojumā uz Itāliju, lai atpūstos pirms jaunās NHL sezonas. 

Tukšums un klusums

Tedijam šis bija trešais pasaules čempionāts Latvijas izlasē. Katrā viņš guvis vienus vārtus. «Maz,» sportists nosaka. Kad čempionātā tika paziņots, ka Latvijas izlasē labākie spēlētāji ir Kristaps Sotnieks, Roberts Bukarts un Bļugers, Teodors publiski pateica, ka augsto titulu pelnījis Rūdolfs Balcers. «Šādu attieksmi ļoti cienu,» komentē Anatolijs Kreipāns, sporta pazinējs, kurš Tediju dēvē par gudru un tehnisku spēlētāju, īpaši labu iemetienos. Ko pieredzējušais komentētājs domā par Bļugera spējām pirmajā sezonā NHL? Kreipāns ir piesardzīgs: vēl esot laiks kļūt par stabilu spēlētāju, jo pagājusi tikai pirmā sezona. «Tedijs ir stiprs. Laukumā nemanāmi izdara to, ko nevar pamanīt tik labi kā spilgtus vārtus. Piemēram, brīdi, kad, pateicoties uzbrucējam, komanda iegūst ripu un turpina uzbrukumu,» saka Kreipāns.

Šajā pasaules čempionātā Bļugers ir astotais labākais no visiem spēlētājiem, jo viņam ir visvairāk uzvarēto iemetienu: 62,69% jeb 126 no 201. Bļugers arī pabija uz ledus visvairāk laika no visiem Latvijas izlases spēlētājiem. «Jo vairāk spēlēju, jo labāk jūtos, un izveidojas labs ritms. Sēdēt malā uz soliņa nepatīk,» viņš atzīst.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu