Eiropas lēmēji • IR.lv

Eiropas lēmēji

Foto — AFP/Scanpix
Aivars Ozoliņš

Priekšstats par Eiropas Parlamenta darīto svārstās amplitūdā starp «visu izlemj Brisele» un «tā ir tikai pļāpātava». Ko īsti piecos gados ir izdarījis pašreizējais Parlaments? Un ko 751 deputāta parlamentā var izdarīt astoņi Latvijas pārstāvji?

Aiz katras ikdienā bieži dzirdētās atsaukšanās uz «Eiropas prasībām» ir kāds Eiropas Parlamenta lēmums — vai tas būtu par pārtikas kvalitāti, gaisa piesārņojuma līmeni vai jūsu privāto datu aizsardzību. Pretēji populārajam pieņēmumam, ka Briselē visu izlemj Eiropas Komisija, tā var ierosināt likumus, taču tos pieņem vai noraida tieši Parlaments kopā ar Eiropas Savienības Padomi jeb ministru kabinetu, kurā ir pārstāvētas 28 dalībvalstu valdības. Parlaments un Padome lemj par ES vienoto tirgu, lauksaimniecību, enerģētiku, vidi, datu aizsardzību, migrāciju un desmitiem citu politikas jomu, kā arī apstiprina ES budžetu un uzrauga tā izlietojumu.

Parlaments arī pārrauga ES institūcijas, tajā skaitā apstiprina Eiropas Komisiju. Vēsturiski visiespaidīgāk savu ietekmi Parlaments nodemonstrēja 1999. gadā, kad izteica neuzticību visai Komisijai pēc korupcijas skandāla ar komisāri, bijušo Francijas premjerministri Edīti Kresonu.

«Eiropas prasības»

Pašreizējais Parlaments kopš ievēlēšanas 2014. gadā ir piedalījies apmēram 1100 likumu un regulējumu pieņemšanā. Pat tikai daži piemēri rāda, cik ļoti šie lēmumi ietekmē Eiropas iedzīvotāju ikdienu.

Piemēram, šopavasar plašu rezonansi radīja divi Parlamenta lēmumi. Viens ir visām ES valstīm saistošais aizliegums no 2021. gada tirgot veikalos vienreizējās lietošanas plastmasas izstrādājumus. Šie plastmasas produkti veido vairāk nekā 80% atkritumu jūrās, un jaunais likums aizliegs 70% no šādiem atkritumiem. Otrs ir EP apstiprinātā jaunā autortiesību direktīva, kura noteic, ka lielās interneta platformas kā YouTube, Facebook, Google turpmāk būs tieši atbildīgas par tajās augšupielādēto saturu un tām būs jāslēdz vienošanās ar publicētā satura autortiesību turētājiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu