Bordāns pret Kalnmeieru • IR.lv

Bordāns pret Kalnmeieru

7
Jānis Bordāns. Foto — LETA
Nellija Ločmele

Politisks troksnis vai īsts atlaišanas mēģinājums — šī nedēļa vēl nenesa skaidrību pēc tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) skaļā paziņojuma, ka Ēriks Kalnmeiers zaudējis viņa uzticību un jārosina pārbaude par ģenerālprokurora atbilstību amatam. Valdības partijas pirmdien uz nedēļu atlika jautājuma izskatīšanu koalīcijā, jo visi vēl nebija iepazinušies ar informatīvo ziņojumu, ko Tieslietu ministrija iesniegusi izskatīšanai Ministru kabinetā.

17. maijā Bordāns paziņoja, ka «ģenerālprokurora līdzšinējā attieksme un darbības apdraud» valdības plāna izpildi netīrās naudas apkarošanā un līdz ar to «finansiālo un ekonomisko stabilitāti valstī, jo var tikt pieņemts lēmums par Latvijas iekļaušanu Moneyval pelēkajā sarakstā».

Ministrijas ziņojums nav publiskots, bet Bordāns intervijā Ir norādīja, ka būtiskākie pārmetumi saistīti ar Valsts kontroles, Moneyval un OECD rekomendāciju ilgstošu ignorēšanu. OECD jau 2015. gadā cēlusi trauksmi par Latviju kā naudas atmazgāšanas valsti, bet Kontroles dienests sācis efektīvi strādāt tikai pērn, kad izņemts no prokuratūras paspārnes. Arī VK jau 2017. gadā norādījusi uz pirmstiesas izmeklēšanas neefektivitāti, bet «pēdējais piliens» ministram bijusi tikko publiskotā revīzija, kurā atklājusies lielu prēmiju izmaksāšana prokuroriem par dalību dažādās sanāksmēs. Ziņojumā norādīts arī uz ģenerālprokurora nekompetenci, kā arī politiskās neitralitātes pārkāpumiem, tajā skaitā «Rīdzenes sarunu» jeb oligarhu lietā un bijušā KNAB darbinieka Jura Juraša (tagad JKP deputāts) kriminālprocesā par valsts noslēpuma izpaušanu saistībā ar miljona kukuļa piedāvājumu. Kopumā ziņojumā esot norāde uz trim iespējamiem pamatiem Kalnmeiera atstādināšanai — tīšs likumpārkāpums vai nolaidība ar būtiskām kaitīgām sekām, ar amatu nesavienojama apkaunojoša rīcība, kā arī interešu konflikta aizliegumu neievērošana.

«Desmit gados ir bijusi nevis darba organizācijas attīstība prokuratūrā, salīdzinot ar Maizīša laikiem, bet faktiski līdz ar Kalnmeiera iecelšanu attīstība tika izbeigta,» Bordāns rezumē, kāpēc nepieciešams ģenerālprokurora atbilstības izvērtējums, negaidot amata termiņa beigas nākamgad. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu