Elizabete Motšmane un Madara Meļņika, strādā Bundestāgā • IR.lv

Elizabete Motšmane un Madara Meļņika, strādā Bundestāgā

Bundestāga deputāte Elizabete Motšmane izmanto katru izdevību un visiem stāsta, ka palīdze Madara Meļņika ir no brīnišķīgās Latvijas, kur ir deputātes dzimtas saknes
Ieva Alberte

Speķpīrāgi! Un pie sienas sena Livonijas karte un fotogrāfija ar Susējas muižu! Madara savulaik bija izbrīnīta, viesojoties Bundestāga deputātes Elizabetes Motšmanes dzīvoklī Berlīnē. Tagad Madara otro mēnesi ir viņas palīdze. Deputātes senči ir no Latvijas. 

Rīgā Madara strādāja Sorainen advokātu birojā, viņai ir maģistra grāds jurisprudencē, Erasmus programmā studējusi Zalcburgā un Berlīnē. Kā studente dodoties ekskursijā pa Vācijas parlamentu, viņa aizdomājās par tābrīža Bundestāga prezidenta Norberta Lammerta teikto: «Šī ir māja, kurā pukst demokrātijas sirds — vai nepukst nemaz.» Madara gribēja labāk saprast Vācijas vēsturi, kā arī mediju un konstitucionālās tiesības, tāpēc viņa pieteicās starptautiskai Vācijas parlamenta stipendijai, kas 38 valstu pārstāvjiem nodrošina piecu mēnešu praksi Bundestāgā. «Paveicās, ka man «iedalīja» Motšmanes kundzi,» saka Madara. Viņa ir pirmā latviete, kura praktizējas pie Bundestāga deputātes.

Gaiši debeszilā kostīmā tērpto Motšmanes kundzi Facetime sazvanu darbdienas rītā. «Mani vecvecāki ir no Latvijas,» saka kundze. Vectēva krusttēvs Balduins fon Disterlo bijis baltvācu jurists, Latvijas Senāta (Augstākās tiesas) senators un 1928. gadā Latvijas tieslietu ministrs. Balduins nomira 1937. gadā Rīgā. Deputātes vectēvs devās no Latvijas uz Vāciju jau pirms kara, 1913. gadā, un gadu vēlāk tur piedzima Elizabetes tēvs Frīdrihs Karls Barons fon Disterlo, kurš Vācijā iepazinās ar nākamo sievu Renāti. Ģimenē uzauga trīs bērni. «Tēvs daudz stāstīja par Latviju un cerēja, ka kāds no bērniem atgriezīsies viņa dzimtenē,» stāsta Elizabete, kas dzimusi Lībekā. 

Speķpīrāgu recepte ir dzimtas mantojums, un viņa labi zina, kādu speķi meklēt vācu bodēs. Pie pīrāgiem kundze mēdz pacelt glāzi vodkas, lai arī zina, ka tā nav latviskas izcelsmes. «Priekā!» viņa latviski saka. Deputāte Motšmane cer, ka pēc pāris gadiem, kad aizies pensijā, Latvijā viesosies vairāk un varbūt atjaunos kādu īpašumu vecvecāku dzimtajā Susējā, kur gan ir tikai drupas un vecvecāku kapi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu