No palātas uz trenažieriem • IR.lv

No palātas uz trenažieriem

Rūdolfs Cešeiko. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Augstas intensitātes spēka treniņi vēža pacientiem? Neiedomājami! Bet gandrīz visas krūts vēža pacientes, kas paralēli ķīmijas un staru terapijai sāka sportot pēc jaunā pētnieka Rūdolfa Cešeiko izstrādātās rehabilitācijas programmas, turpina to darīt jau pusotru gadu. Jūtas lieliski!

Vērojot, kā Lauma Krogzeme (58) jož uz skriešanas trenažiera, Rīgas Stradiņas universitātes doktorants Rūdolfs Cešeiko nopriecājas: «Nu, riktīgi dod virsū!» Lauma skrien tā, ka jānoslauka sviedri. «Kāda pašsajūta?» viņa pārjautā. «Ģimenes ārsts nesen izmērīja asinsspiedienu un secināja — ideāls! Nekad nav bijis tik perfekts. Rūdolfs aprēķinājis, ka mana sirds strādā kā 34 gadus jaunai sievietei.»

Bet pirms gada Laumai konstatēja krūts vēzi trešajā stadijā. Viņa pārcieta smagu operāciju ar mastektomiju jeb krūts noņemšanu un limfmezglu izņemšanu, astoņus ķīmijterapijas un daudzus staru terapijas seansus. Tomēr pirms ķīmijterapijas sākšanas viņa piekrita piedalīties Rūdolfa pētījumā, kura galvenais mērķis bija noskaidrot, ar kādiem fiziskās slodzes treniņiem var panākt uzlabojumus vēža ārstēšanā. Divreiz nedēļā viņa gāja uz nodarbībām, kas izpaudās kā īsti spēka treniņi. Pavisam pētījumā piedalījās 55 sievietes, un topošais zinātnieks secinājis — ja pēc operācijas rehabilitāciju sāk pēc iespējas agrāk, spēka treniņi augstā intensitātē muskuļu spēku uzlabo par 20%. Tagad Cešeiko par šo atklājumu gatavo doktora darbu, bet jau pirms tā aizstāvēšanas zinātniskā vadītāja, RSU asociētā profesore Signe Tomsone saka — pētījuma dati palīdzēs veidot jaunu pieeju rehabilitācijai. Jo Rūdolfam izdevies pierādīt, ka vēža ārstēšanas laikā efektu dod fiziskās aktivitātes nevis zemā, bet, gluži otrādi, augstā intensitātē.

Tikmēr Lauma, kas jau pirms slimības aizrāvās ar velosportu, gatavojas Rīgas velomaratonam jūnija sākumā. Viņa ir atkal gatava cīnīties par godpilnajām vietām uz pjedestāla.

Pārcietis vēzi sportojot

Interese pētīt fizisko aktivitāšu metodes krūts vēža ārstēšanā Rūdolfam radās pirms dažiem gadiem, kad viņš Norvēģijas Zinātnes un tehnoloģiju universitātē maģistrantūrā studēja fizisko aktivitāšu fizioloģiju. Toreiz kā novērtētājs pieteicies pētījumā par fizisko aktivitāšu nozīmi onkoloģijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu