Kā Latvijai kļūt par IT risinājumu eksporta lielvalsti? • IR.lv

Kā Latvijai kļūt par IT risinājumu eksporta lielvalsti?

Publicitātes foto
Valdis Bergs

Kad valsts vai pašvaldības iestāde apmaksā kādu no sociālajiem pabalstiem un maksājumiem – brīvpusdienas skolā, daļu no medikamentu cenas, braucienu sabiedriskajā transportā – mēs kā pašsaprotamu “doto” pieņemam to, ka kāds labticīgi uztur un atbildīgi pilnveido datu bāzes par cilvēkiem, kuriem šie pabalsti pienākas. Stāsts par “Rīgas satiksmes” maksājumiem un fantastiski daudz braukušajiem invalīdiem “mikriņos” parādīja, ka tā gluži nav. Un sabiedriskais transports ir tikai viena joma, kurā nodokļu maksātāji piemaksā (un bieži – pārmaksā) par tiem, kuri objektīvu iemeslu dēļ paši nespēj sev nodrošināt kādu no ikdienā būtiskiem pakalpojumiem.

Precīzas uzskaites neesamība ir izdevīga negodīgiem komersantiem. Viņu “izslēgšanu” no šīs valsts naudas plūsmas var panākt, pabalstu sistēmu centralizēti digitalizējot, – valsts un pašvaldību budžeti tā var ieekonomēt miljonus.

Šāds pabalstu apmaksas govtech risinājums ir izstrādāts Latvijā un tagad jau tiek ieviests pirmajā eksporta tirgū – Lietuvā.

Kopš MobillyTX 2013. gadā ķērās pie pirmās paaudzes risinājuma, lai digitalizētu naudas apriti par subsidētajiem braucieniem sabiedriskajā transportā Jelgavā, esam būtiski paplašinājuši un pilnveidojuši šī risinājuma iespējas. Šodien to var pielāgot ikvienam pabalsta maksājumam praktiski jebkurā nozarē – lauksaimniecībā, veselības aprūpē, izglītībā, transportā. Sistēma “zina”, kam un kādi pabalsti pienākas un piešķir atlaides katram konkrētajam cilvēkam, nevis aptuvenam pabalstu saņēmēju skaitam (kā tas patlaban ir, piemēram, skolēnu ēdināšanā).

Tādos tirgos kā Skandināvijas valstis un Vācija, kur MobillyTX dažādās gatavības stadijās jau ir piedāvājis savu risinājumu, aktuāla ir patvēruma meklētāju pabalstu administrēšana. Ņemot vērā, ka patvēruma meklētāju skaits nemitīgi mainās, ir vajadzīgs risinājums, kas strādā vienlaikus ar vairākām datubāzēm, aktualizē informāciju un nepieļauj finanšu “noplūdes”. Valstīs, kur patvēruma meklētāju ir relatīvi daudz, piemēram, Vācijā (Nr.1 bēgļu galamērķis ES) – mūsu risinājuma ieviešana nozīmētu milzīgu ekonomiju.

Patlaban esam uzsākuši darbu, lai Šauļos ieviestu jaunu publiskās pārvaldes risinājumu. Kopā ar sadarbības partneri programmatūras izstrādātāju “ZZ Dats” ir noslēgts līgums ar Šauļu pilsētas pašvaldību.

Šis ir pirmais reālais solis ceļā uz to, lai šis govtech risinājums kļūtu par starptautiski zināmu Latvijas eksportpreci.

Šauļos tiks ieviests subsīdiju uzskaites risinājums, kuru var ērti izmantot gan ar t.s. pilsētnieka karti, gan viedtālruni. To var integrēt arī bankas kartē, tam var pievienot uzņēmumu piešķirtās lojalitātes programmas.

Ņemot vērā mūsu veikto sākotnējo tirgus izpēti par šāda risinājuma potenciālu eksporta tirgos, esam identificējuši trīs perspektīvākos. Tā ir Centrālā un Austrumeiropā, Vācija un Skandināvija. Valstīs, kur mums līdz šim ir izdevies prezentēt savu risinājumu, esam sastapuši milzīgu interesi, jo efektivitāte valsts/pašvaldību finanšu sadalē ir prioritāte ikvienā valstī ar domājošu un atbildīgu vadību. Cita starpā, tas ir jautājums par līdzekļu sadali aizvien novecojošas sabiedrības apstākļos, kad pieejamās naudas daudzums īpaši nemainās, bet cilvēku skaits aug.

Latvijā minētās iespējas daļēji vai pilnībā šobrīd izmanto Jelgava, Ogre un Liepāja. Pilsētu vadība ir novērtējusi priekšrocības, ko var sniegt mūsu risinājums, – datus par cilvēkiem, kuri saņem pabalstus, subsīdijas, atvieglojumus šādi var centralizēti pārvaldīt un neatkarīgi auditēt. Valsts vai pašvaldība samaksā tieši tik, cik pienākas pabalstu saņēmējiem un krietni ietaupa.

Neatkarīgs un auditējams vidutājs, kurš no vienas puses spēj operēt ar valsts un pašvaldību datubāzēm, no otras – veido savienojumu ar banku un maksājumu iestāžu infrastruktūru, ir aktuāls ne vien dažu pašvaldību, bet visas valsts līmenī. Izšķiroša parasti ir politiskā griba, – kad tā parādās, izzūd neloģisku maksājumu plūsmas starpniekfirmām, un pamazām viss, kā saka, nostājas savās vietās.

 

Autors ir MobillyTX valdes priekšsēdētājs

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu