FOTO: Latvieša vēsturiskas fotogrāfijas par padomju okupāciju dāvina Slovākijai • IR.lv

FOTO: Latvieša vēsturiskas fotogrāfijas par padomju okupāciju dāvina Slovākijai

1
Padomju tanki Bratislavas ielās 1968. gadā. Foto no Jāņa Sīkstuļa arhīva

Latvijas Kara muzejā trešdien notika Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes bijušā prodekāna un asociētā profesora, dr.phil. Jāņa Sīkstuļa, kurš mūžībā aizgāja 2012. gadā, Bratislavā uzņemto fotogrāfiju nodošana Slovākijas Nacionālās atmiņas institūta pārziņā. Līdz šim nepubliskotās fotogrāfijas no Varšavas pakta karaspēka iebrukuma Čehoslovākijā ir pirmā šāda veida saņemtā dokumentālā liecība no ārvalstīm, norādīja Slovākijas Nacionālās atmiņas institūta pārstāvji.

Fotogrāfijas, kuras dāvinājumā Slovākijai nodeva Sīkstuļa atraitne, spilgti dokumentē tā laika iedzīvotāju attieksmi pret notikušo iebrukumu. Slovākijas Nacionālās atmiņas institūta pārstāvis Lubomirs Durina skaidroja, ka līdz šim institūta pārziņā atradās slovāku un čehu uzņemtās liecības par 1968. gada notikumiem, taču šī ir pirmā reize, kad Slovākija dāvinājumā saņem fotogrāfijas no ārvalstu pilsoņa.

Paredzēts, ka Jāņa Sīkstuļa uzņemtās fotogrāfijas tiks publicētas Slovākijas Nacionālās atmiņas institūta mājaslapā, kā arī tās papildinās vairākas no jau iecerētajām grāmatām un izstādēm. “Šī mums ir unikāla pieredze, un mēs vēlamies padziļināt savstarpējo sadarbību,” teica Durina.

Savukārt Slovākijas Republikas vēstnieks Latvijā Ladislavs Babčans norādīja, ka Jāņa Sīkstuļa uzņemtās fotogrāfijas un viņa ģimenes dāvinājums satuvinājis Latviju un Slovākiju vēl ciešāk. “Šodien mēs esam atraduši ne tikai vēl vienu ļoti tuvu draugu, bet arī nozīmīgu mūsu vēstures daļu, kuru slovāki godinās vairākās paaudzēs,” sacīja vēstnieks.

1968. gada vasarā Sīkstulis piedalījās brigāžu vizītē Čehoslovākijā un, neskatoties uz vairākiem iespējamajiem riskiem, Bratislavas ielās nofotografēja iebrukumu. Līdz šim tās atradās Amerikas Stenforda universitātes Hūvera institūta bibliotēkā un arhīvā, taču Slovākijai par to eksistenci nebija informācijas.

Jāņa Sīkstuļa atraitne izteica vēlmi ziedot šos attēlus Slovākijai, apzinoties, cik svarīgi tie varētu būt, palīdzot saglabāt vēsturisko atmiņu par traģiskajiem notikumiem, kas joprojām atbalsojas Slovākijas sabiedrībā.

Padomju tanki Bratislavas ielās 1968. gadā. Foto no Jāņa Sīkstuļa arhīva

Uzraksts uz sienas Bratislavā vēsta: “Okupanti – mājās!!” Foto no Jāņa Sīkstuļa arhīva

Komentāri (1)

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu