Pa solītim, dāmas un kungi! • IR.lv

Pa solītim, dāmas un kungi!

Diāna Zande. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Psihoterapeitei Diānai Zandei ir padoms tiem, kuri jau zaudējuši cīņā ar jaunā gada lielo mērķu piepildīšanu vai riskē zaudēt visai drīz

Psihoterapeitei nenāk smiekli par cilvēku jaunā gada apņemšanos, kas vismaz vienai daļai drīz pēc gada nogales svinībām izgāžas. Sēžot mājīgajā Purvciema privātpraksē, kur skaisti smaržo pēc ziediem, Diāna Zande ar neuzspēlētu sirsnību uzskaita grandiozos mērķus, kuru realizāciju cilvēkiem tik ļoti patīk iesākt 1. janvārī. Ar profesionāles vērienu viņa lielos uzdevumus tūdaļ sadala mazākos — tos var pieveikt katrs un nevilties.

Diāna, kuru liela daļa sabiedrības pazīst pēc ikoniskās 1981. gada latviešu kinofilmas Limuzīns Jāņu nakts krāsā — viņa spēlēja neatvairāmo medicīnas studenti Lāsmu, kas savaldzināja pusmūža kungu Ēriku (Uldi Dumpi) —, tagad ir psiholoģijas doktore. Strādā kognitīvi biheiviorālās terapijas laukā. Šī metode nozīmē darbu ar tādiem uzvedības modeļiem, kas cilvēkam sagādā grūtības. Neveselīgā modeļa vietā kognitīvi biheiviorālā virziena terapeits palīdz izveidot jaunu — veselīgu uzvedības modeli.

Iespējams, tieši tāpēc Diāna dod pavisam konkrētus padomus, kā 2019. gadā nevilties savos mērķos, bet tos patiesi realizēt. «Kad gaidas ir pārmērīgi augstas, cilvēks bieži pēc pirmās neizdošanās atmet apņēmību,» viņa stāsta. Ar smaidu un vieglu galvas mājienu uzskaita populāros piemērus: «atrisināšu attiecību krīzi», «vairs nekonfliktēšu ar bērniem (vai vecākiem)», «nometīšu svaru», «iemācīšos spāņu valodu», «ķeršos pie karjeras izrāviena». «Tie ir tik lieli mērķi, ka uzreiz rodas jautājums: vai viens cilvēks tos var paveikt? Un, pat ja tiktu nosprausts tikai viens no uzdevumiem, sakiet lūdzu, vai ir reālistiski «nekad vairs nekonfliktēt ar bērniem»? Mērķis varētu būt: šajā gadā mazāk konfliktēšu ar bērniem vai vecākiem. Tajā brīdī, kad bērni vai vecāki man teiks to, kas nepatīk, trenēšos paklusēt un ieklausīšos.»

Pēc psihoterapeites domām, apņemšanos ir grūti piepildīt tad, ja tā ir pārāk vispārīga. Varbūt to var salīdzināt ar svētku kūku: visu uzreiz apēst diez vai kādam izdotos, bet, sadalot gabaliņos un ēdot pamazām, gan! Ja reiz par kūkām, Zandei ir labs padoms: «Ja mērķis ir notievēt par diviem kilogramiem trīs mēnešu laikā, tas ir sasniedzams bez milzīgas piepūles. Savukārt, ja gribas notievēt par 10 kilogramiem trijos mēnešos, tas prasīs daudz resursu un lielas pārmaiņas ikdienas dzīvē. Dariet to, kas ir reāli sasniedzams!» Un vēl: «Kad ideālo uzstādām par obligāto, vilšanās ir gandrīz garantēta. Tā vietā sāciet ar izmērāmu, noteiktā laikaposmā sasniedzamu mērķi vai kādu tā daļu. Apsveriet konkrētus soļus, kā uz to virzīsities. «Piemēram, nevis «gribu būt laimīgs!», bet «gribu iemācīties biežāk izjust prieku par labo, kas ar mani notiek». Nevis «šogad iemācīšos spāņu valodu», bet «uzlabošu spāņu valodu, katru nedēļu iemācīšos desmit vārdiņus».»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu