FOTO: Latviešu vijolniece ar muzicēšanu pievērš uzmanību Sīrijai • IR.lv

FOTO: Latviešu vijolniece ar muzicēšanu pievērš uzmanību Sīrijai

2
Ilze Kirsanova spēlē sabombardētās Palmiras drupās. Foto: Jānis Pipars

Latviešu vijolniece un soliste Ilze Kirsanova piedalās unikālā starptautiskā kultūras diplomātijas programmā, lai aizsargātu Sīrijas kultūras mantojumu, Ir informēja franču arhitekts Bruno Deslandes.

Viljoniece Kirsanova kara sagrauto Sīriju apmeklēja no 21. novembra līdz 1. decembrim. Tā bija daļa no starpkultūru diplomātijas programmas, kas apvieno klasisko mūziku un bruņotos konfliktos bojātā materiālā un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu. 

Ekspedīcijas iniciators ir  franču arhitekts Bruno Deslandes, kurš ir labi Latvijā un pasaulē pazīstams ar savu pieredzi, dokumentējot un diagnosticējot kultūras mantojuma objektus karadarbības zonās Irākā un Sīrijā.

Šī programma līdzās nozīmīgiem diplomātiskiem pasākumiem norisināsies 2019. gada pavasarī, domājot par nākotni un rekonstrukciju šajā kara skartajā reģionā. Vairoties no politiskiem un diplomātiskiem apsvērumiem, programmas mērķis ir informēt Eiropas lēmumpieņēmējus par Sīrijas mantojuma stāvokli, lai varētu apsvērt mērķtiecīgu budžeta piešķiršanu tā saglabāšanai. 

Latviešu vijolniece Ilze Kirsanova izveidoja klasiskās mūzikas koncertprogrammu, ko atskaņoja vairākos nozīmīgos Sīrijas kultūras mantojuma objektos, kas ir iekļauti UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā un kurus skārusi karadarbība. Tie ir – Beit Nizam Damaskā, Mar Musa al-Habashi baznīcas klosteris, Svētās Dievmātes Jostas baznīca Homsā, Krakdeševaljē kapela, Palmīras Teātris un Bela tempļa vārti, Ajubīdu pils (Alepo citadele), kā arī Beit Ghazaleh Alepo.

Vijolnieces uzstāšanos filmēja režisors, fotogrāfs un kultūras mantojuma speciālists Jānis Pipars. Filmu studija Ģilde veidos instalāciju, kas kalpos kā fons vairākiem vijolnieces solo koncertiem Eiropā, tādējādi attēlojot Sīrijas bagāto mantojumu. Par projektu jau ieinteresējušies Marseļā, Parīzē, Londonā, Briselē, Berlīnē un Latvijā.

Komentāri (2)

Sskaisle 15.12.2018. 10.28

Savulaik – 70-os gados krievu okupācijas vara iznīcināja Vecrīgas kā viduslaiku pilsētas ainavu tajā iebūvējot pirti Varavīksne un viesnīcas Latvija augstceltni.

Tagad krievu vadītā Rīgas Dome iznīcina pilsētā kultūrvēsturiskos pieminekļus – Lielie kapi, jūgendstila ēkas. Padarot Rīgu arvien nabadzīgāku,prastāku. Ar katru gadu Rīgā samazinās koku skaits,bet palielinās putekļainums un trokšņi.
Kāpēc vijolniece brauc uz Sīriju,ja tāds pats posts tikai bez kara notirk tepat Rīgā. Kāpēc to nefilmē un nerāda latvieši? Esam nozombēti?

+1
0
Atbildēt

0

J.šveiks 16.12.2018. 11.27

manuprāt lielākā kleķene , kuru Vecrīgā nokrāmējuši boļševiki , ir sarkano strēlnieku laukums ar visā staltumā šineļos tērptiem zaldātiem un komunistu zimboliem sarkanajām zvaigznēm pie cepurēm
https://www.youtube.com/watch?v=G3WwiD9PYe0
https://www.youtube.com/watch?v=TQeAGUHlbdM

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu