Dāmu stafete • IR.lv

Dāmu stafete

Annegrēta Krampa-Karenbauere pēc ievēlēšanas par kristīgo demokrātu vadītāju kopā ar līdzšinējo partijas līderi Angelu Merkeli. Foto — AFP/Scanpix
Katrina Benholda un Melisa Edija, © The New York Times News Service

Vācijas kancleres Angelas Merkeles partija izvēlas nākamo līderi un potenciālo valsts vadītāju, kas lielā mērā ir pašas Merkeles spoguļattēls: politiski mērena, sarkastiska sieviete

Mērena centriste ar pazemīgu vadības stilu un sarkasma pilna humora izjūtu. Viņa nemēdz lielīties. Taču viņas panākumu sarakstā ir vairākas veiksmīgas sarunas, kurās galu galā saliedētas pirms tam šķietami nesaskanīgas puses. Un viņa māk uzvarēt vēlēšanās.

Izklausās, ka vācu ietekmīgākās partijas jaunā līdere un, visticamāk, arī nākamā Vācijas kanclere Annegrēta Krampa-Karenbauere ir līdzīga pašreizējai valsts vadītājai. Un tieši tas ir viņas vājums un reizē arī priekšrocība, gatavojoties pārņemt stafeti no Angelas Merkeles — spēcīgas personības, kura vienlaikus gan šaustīta, gan slavēta savas partijas iekšienē un visā valstī.

Kad 7. decembrī Kristīgo demokrātu savienība (CDU) izvēlējās jauno līderi, balsojumam vērīgi sekoja daudzi interesenti: vai partija izlems par labu Krampai-Karenbauerei, vai arī kādam no diviem kandidātiem vīriešiem, kuri solīja īstenot labējāku politiku nekā līdz šim. Kamēr vēlētāji daudzviet Eiropā un pasaulē klaigā par radikālu pārmaiņu nepieciešamību un pieslienas populistiem (visbiežāk vīriešiem), kuriem vienmēr ir primitīvas atbildes sarežģītu globālu problēmu atrisināšanai, Vācijas lielākā partija izvēlējās iet pa citu ceļu: vienu sievieti nomainīs cita, kura piedāvā niansētu politisko programmu, vienlaikus nodrošinot līdzšinējās politikas nepārtrauktību un stabilitāti.

Krampai-Karenbauerei (56), kuru kā vēlamo pēcteci izvēlējās pati Merkele, dodot presei iespēju sākt viņu saukt par Mini Merkeli, tomēr nāksies piepūlēties un meklēt jaunus kompromisus savas partijas un arī visas Vācijas saliedēšanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu