Daudz par daudz • IR.lv

Daudz par daudz

Gunita Nagle

Latvijā puse no skolotājiem ir vecāki par 50 gadiem, taču satraukuma par to nav nekāda. Izrādās — skolotāju jau sen ir par daudz

Pēc zvana atsprāgst Sesavas pamatskolas kabinetu durvis un mazas meitenes ar istabas augiem uz galvas izspurdz no kādas klases. Bijusi dabaszinību stunda. «Forša!» viņas sauc, lūgtas iepazīstināt ar skolotāju Rūtu Aleksandrovu. 61 gadu vecā pedagoģe nostrādājusi skolā 38 gadus un pēc diviem ies pensijā. No savas jaunības atceras kādu skolotāju, kas 70 gadu vecumā vēl strādājusi skolā un viņai bieži gadījies klases priekšā iesnausties. «Nē, vecajiem jālaiž skolā jaunie!» saka Aleksandrova. Sesavas pamatskolā no 16 skolotājiem 11 ir vecāki par 50. Latvijā kopumā puse skolotāju tuvāko 15 gadu laikā sasniegs pensijas vecumu, brīdināts OECD jaunākajā pētījumā.

Taču ne Sesavas pamatskolā, ne Izglītības ministrijā par to nav satraukuma. Skolotāju ir daudz par daudz. Pēdējo astoņu gadu laikā skolu skaits ir samazinājies gandrīz par 20%, arī skolēnu kļūst aizvien mazāk, tikai skolotāju skaits, gluži pretēji, pieaudzis par 5%. Šāds paradokss iespējams tāpēc, ka vairāk nekā puse Latvijas skolotāju strādā nepilnu slodzi.

Bez tantēm

«Tantes skolai neder!» saka Sesavas pamatskolas direktore Ināra Nikolajeva. Ar to viņa nedomā konkrētu vecumu, bet gan vecišķumu, kad cilvēki vairs neseko pārmaiņām. Sesavas skolotāji tādi neesot. Arī Nikolajeva ir apņēmības pilna līdz pat 65 gadiem strādāt skolā. Kad 2014. gadā slēdza viņas vadīto skolu Mežvidos, pie pašas Krievijas robežas, kur tolaik mācījās tikai 26 skolēni, Nikolajeva pieteicās konkursā uz Sesavas pamatskolas direktora vietu. Viņa bija gatava pārcelties no Viļakas uz otru Latvijas galu, lai varētu strādāt savā profesijā. «Kas tad citādi mani uzturēs?» viņa retoriski pavaicā.

Sesavas pamatskolas pedagogu kolektīvā ir tikai divi trīsdesmitgadnieki, no kuriem viens bērna kopšanas atvaļinājumā. Pagājušajā mācību gadā skolā strādājis 24 gadus vecs matemātikas skolotājs, kurš labi iejuties kolēģu vidū un paticis bērniem, tomēr atzinis — tik dziļos laukos viņam nepatīk — un pārgājis uz Jūrmalu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu