Tieslietu padome vērtēs tiesnešu kļūdas maksātnespējas lietās • IR.lv

Tieslietu padome vērtēs tiesnešu kļūdas maksātnespējas lietās

7
Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Tieslietu padome pirmdien uzklausīs ekspertu un Augstākās tiesas pārstāvju sagatavoto ziņojumu par secinājumiem pēc 2008.-2014. gada maksātnespējas nolēmumu izpētes. Šādu uzdevumu ekspertiem Tieslietu padome deva februārī — pēc tam, kad uz to aicināja 14 AT tiesneši, reaģējot uz žurnāla Ir pērn publiskoto pētījumu par tiesās pieļautiem likumpārkāpumiem šajā periodā.

Tieslietu padomes sēde plānota atklāta, bet ekspertu ziņojums līdz sēdei ir noslepenots. Ir jau informēja, ka ekspertu darba grupas loceklis, bijušais Augstākās tiesas tiesnesis Kalvis Torgāns paudis kritisku viedokli par komisijas darba rezultātu: “Manas cerības uz objektīvu un pietiekami stingru komisijas vērtējumu nav piepildījušās, tāpēc esmu ziņojumam pievienojis savu atsevišķo viedokli. Manā ieskatā kļūdu nonivelēšana vai noliegšana pati par sevi kaitē tiesu sistēmas reputācijai.”

Ekspertu grupa sākotnēji skatīja 118 maksātnespējas lietu lēmumus, kuri pieņemti 2008. — 2014. gadā un tikuši atcelti AT pēc prokuroru protestiem. Taču darba gaitā eksperti secinājuši, ka ir pilnā apjomā jāizskata vēl aptuveni 40 lietas, kuras ir konkrēti pieminētas žurnāla Ir pētījumā.

Atgādināsim, ka Ir pētījums decembrī atklāja — septiņu gadu laikā kopš krīzes vairāk nekā 800 uzņēmumu neilgi pirms maksātnespējas vai tiesiskās aizsardzības pieteikšanas ir mainījuši juridisko adresi, tā nonākot konkrētās tiesās. Tie ir aptuveni 10% no visiem procesiem. Bieži vien šīm firmām ir vērtīgi aktīvi un miljonos mērāmas parādsaistības, tāpēc notiek arī negodīgas shēmas kreditoru apkrāpšanai. Turklāt daudzas “ceļojošās” firmas nonāk pie šaura tiesnešu loka: “Ir” saskaitīja 19 tiesnešus, kas katrs izskatījuši 10 vai vairāk šādu aizdomīgu procesu. Turklāt par šo tiesnešu darbu bieži iesniegti atkārtoti protesti un viņu lēmumus AT atcēlusi kā prettiesiskus.

Tomēr pēc Ir pētījuma publiskošanas virkne tieslietu jomas vadītāju uzsvēra, ka šīs agrāk pieļautās kļūdas palikušas tālā pagātnē. Lai pārliecinātos, vai tiešām shēmošana tiesās beigusies, Ir veica jaunu pētījumu — izvērtēja maksātnespējas lietas tiesās laikposmā no 2015. gada sākuma līdz 2018. gada sākumam.  Secinājums: lietu daudzumam samazinoties, sarūk arī aizdomīgu procesu skaits un tiesnešu pieļautie pārkāpumi, tomēr konstatējām vairākas uztraucošas lietas, par kurām informējam sabiedrību pirms Tieslietu padomes sēdes.

Kopumā situācija maksātnespējas sektorā šajā periodā visai būtiski atšķiras, jo mainījusies parādnieku struktūra, ievērojami pieaudzis fizisko personu maksātnespēju biežums. Tomēr, pārbaudot trīs gados notikušos 2573 juridisko personu maksātnespējas vai tiesiskās aizsardzības procesus, Ir konstatēja, ka joprojām populāra ir “ceļošana” jeb firmas juridiskās adreses maiņa neilgi (līdz pusgadam) pirms vēršanās tiesā. Izrādās, ka “ceļotāju” proporcija joprojām ir aptuveni 9% jeb 232 uzņēmumi.

Kādi vēl ir būtiskie secinājumi? Joprojām atrodas spilgti piemēri, kas rada aizdomas, ka turpinās shēmošana ar «nejaušo» lietu sadali maksātnespējas administratoriem. Tāpat atklājās gadījumi, kuros Maksātnespējas administrācija sākusi vērsties pret nopietniem pārkāpumiem administratoru darbā, taču tiesneši ar nelikumīgiem lēmumiem viņus cenšas glābt no soda. Diemžēl virkne tiesnešu pārkāpumu saistīti ar lietām, kurās uzņēmēji dažādos veidos cenšas «uzmest» VID — tātad ar administratoru un tiesnešu gādību valsts neiegūst likumīgos nodokļu ieņēmumus.

Visbeidzot, pārkāpumus pieļāvušo tiesnešu sarakstā ir redzami daudzi jauni uzvārdi, salīdzinot ar iepriekš Ir pētīto pēckrīzes periodu, taču atrodas arī nelabojami «dinozauri» — pat pēc vairākkārtējas nelikumīgu lēmumu atcelšanas viņi netraucēti turpina braukt vecajās sliedēs.

Vairāk par Ir pētījumu lasiet žurnālā šeit.

Komentāri (7)

Sskaisle 27.08.2018. 11.22

es vēl domāju tā, ka kamēr uz tieslietām būs smirdīgā naciķu roka – maz kas mainīsies tiesu sistēmā –

tā kā tā lūk

+2
0
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 27.08.2018. 15.26

    Rasnačam nav laika nodarboties ar tādiem sīkumiem, viņam jādara svarīgākas lietas – jābaro Kremļa TV kanāli. Vakar vienā apsprieda Rasnača un igauņu tieslietu ministra nesen kopīgi parakstīto paziņojumu, kurā atkal aktualizēts jautājums par kompensācijas pieprasīšanu no Krievijas par PSRS veikto Latvijas okupāciju. Lai tieslietās kaut kas uzlabotos, NA pārstāvji jātur no tām pa lielu gabalu vismaz turpmākos 10 gadus. Bordāns būtu labs tieslietu ministrs.

    +1
    -1
    Atbildēt

    3

    J.Biotops > tonijs 27.08.2018. 19.37

    Bordāns nevar būt ne labs, ne slikts tieslietu ministrs, jo tādas ministrijas viņa partijas plānos nav. Tikšot izveidota vienota Taisnības, Godīguma un Kārtības ministrija, kuru vadīs… nu katrs taču zina, kurai pienākas tādu vadīt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > tonijs 28.08.2018. 12.41

    Kam vajadzētu nodarboties ar noziegumiem?Arī tiesnešu un MNA noziegumiem?Jūs ar dusmu esat kādreiz dzirdējuši par to,kuru cilvēku,organizāciju uzdevums ir ķert noziedzniekus?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kolpants > tonijs 28.08.2018. 19.45

    Ну так вроде и Единство не было против комиссий по подсчету. Выглядит, что политики так решили-вот насчитаем миллиарды, подадим в суд, Россия нам тут же выплатит, и заживем!
    Поэтому нет смысла особо заниматься текущими проблемами. создадим комиссии по ОИК, пока месяцы туда сюда, еще немного потерпеть-а там компенсация за оккупацию и зажили!

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 27.08.2018. 10.26

var teikt ne par tēmu un vienlaicīgi – par tēmu

ja tā pavērtē pasauli – lūk, man ir izdevība apceļot Latvijas muižas – tas skaistums – muižu arhitektūra, interjeri, parki un ik pa laikam – arī cilvēki – tas skaistums un bagātība un fakts, ka tas ir te – mums blakus – tas nav prātam aptverams

Vienlaicīgi … šī žurnāla citas tēmas sakarā par alejām un to apdraudējumu – atcerējos savas izjūtas – bijām Katvaru muižā – redzējām visu to autentisko – atklātus siena gleznojumus, autentiskas durvis un durvju ailes, griestu plafonus un parks ar terasēm, ar akmeņiem izliktā ezermala – debešķīgi , bet – pēc tam mēs braucām uz Bārdu Rumbiņām –

Un – tās bērzu birztaliņas tās vītolu alejas, ābeļdārzi, liepu rindas – ko stādīja zemnieks, astoņu bērnu tēvs, kurš dzīvoja tādā nabadzībā un tādā pieticībā …. cik tas viss bija sociāli netaisnīgi – bagātie muižnieki un nabaga zemnieki –

Labi, Katvaru muiža ir palikusi neatjaunota, bet labākam kontrastam der Skaistule Dikļu pils.

Nu un tad pasakiet man – kas notiek šobrīd – lasu medijos, par to cik miljonus nopelna negodīgi oligarhi, negodīgi politiķi un viņu kalpi – konkrētajā situācijā – tiesu sistēmas cilvēki

Kopš Friča Bārdas nāves drīz būs 100 gadi pagājuši, bet cik pasaule tomēr maz ir mainījusies – cik tā ir palikusi netaisnīga – nu vismaz Latvijā.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu