Sigvards Petrāns, Dziesmu svētku bēbis • IR.lv

Sigvards Petrāns, Dziesmu svētku bēbis

1
«Māte visu laiku dzied,» Līga Petrāne pajoko par to, kādas bijušas viņas dēliņa sajūtas puncī — vēl nebija piedzimis, bet jau piedalījies Dziesmu svētkos. Foto — Kristīne Madjare
Ieva Jakone

Mazo Sigvardu omīte pirmo reizi ieraudzīja nevis klātienē, bet Panorāmā, kas puisēnu filmēja Dzemdību namā. Mazulis izpelnījies plašu uzmanību, jo ir viens no diviem Dziesmu svētku bēbjiem. Dienu pirms viņa dzimusī Austra, kuras mamma uz Dzemdību namu tika aizvesta no ģenerālmēģinājuma koncerta, izrakstīta dienu ātrāk, un Sigvarda mamma Līga Petrāne viņu nav satikusi. «Būtu interesanti, ja abi pēc dažiem gadiem satiktos. Varbūt vēl apprecēsies,» viņa iesmejas labi trenētā altā.

Ķekavas jauktā kora Mozaīka dziedātāja pirms svētkiem cerēja — ka tik varētu nodziedāt Gaismas pili! Pēc tam var braukt uz Dzemdību namu.  Vēl pirms ģenerālmēģinājuma sestdien viņa aizgāja līdz ātrās palīdzības mediķiem estrādē. Vaicāja, vai viņi varēs pieņemt dzemdības, ja tās sāktos. Problēmu nebūtu — mediķiem līdzi bijis dzemdību speciālists.  Tomēr Līgai šā speciālista palīdzību nevajadzēja. Noslēguma koncerta dienā, jau apģērbusi tautastērpu un sagatavojusies iet uz autobusu, viņa sajuta — dzemdības sākas. Un patiešām divarpus stundu laikā Sigvards nāca pasaulē. Vienu minūti pirms noslēguma koncerta sākuma! «Dieviņš izspēlēja šitādu joku,» mierīgi smaida Līga. Ar vīru Sandi viņi dzemdību zālē nosprieda — notikumi ir tik zīmīgi, ka dēla vārds jāliek par godu svētkiem. Tā puisēns tika pie Līgas mīļākā diriģenta Sigvarda Kļavas vārda. Pilnīgi spontāni.

Tagad mazais Sigvards jau ir savās mājās, un dzīve iesākusies strauji — piecu dienu vecumā devās uz mammas krustmeitas kāzām. «Re, kur mūsu zvaigzne,» viņu ieraugot, priecājušies visi ģimenes locekļi.

Sigvarda mammai Līgai šie bija piektie Dziesmu svētki. Pirmajos piedalījās 1995. gadā — pēc piektās klases. Bet Mozaīkā viņa dzied no 2001. gada. Tur dziedāja Līgas kaimiņš Sandis, kuru gribējās biežāk satikt, —
tagad jau Līgas vīrs. Pirms astoņiem gadiem ģimenē ienāca pirmā atvase Leonards. Arī ar dziesmu — dienu pēc koru pavasara skates. «Domāju — ka tik nenoiet ūdeņi skates laikā,» Līga tagad ar smaidu atceras.  Pirms abu dēlēnu dzimšanas viņa dziedājusi līdz pēdējam brīdim, jo tic, ka šīs emocijas bērniem var nākt tikai par labu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu