FOTO: "Kimmel" kvartāla pārveidi mūsdienīgā biznesa kvartālā grib sākt jau šogad • IR.lv

FOTO: “Kimmel” kvartāla pārveidi mūsdienīgā biznesa kvartālā grib sākt jau šogad

1
Arhitektu biroja "Schmidt Hammer Lassen Architects" projekts. Publicitātes foto

Vēsturiskajā “Kimmel” kvartālā, kas atrodas starp Skolas, Bruņinieku un Krišjāņa Valdemāra ielām, pirmos būvniecības darbus darbus plānots uzsākt jau šogad, informēja nekustamo īpašumu projektu attīstītājs AS “MCITY Holdings”.

Noslēdzies nekustamo īpašumu attīstītāja “MCITY Holdings” rīkotais atklātais starptautiskais arhitektūras metu konkurss par nozīmīgu projektu Rīgas centra pilnveidošanai – bijušās alus darītavas “Kymmel” kvartāla pārveidei mūsdienīgā biznesa kvartālā.

Savu projektu būs iespēja īstenot vienam no trijiem arhitektu birojiem, kuru izstrādātie projekti atbilda konkursa prasībām. Izvēlēti tika Dānijas arhitektu biroja “Schmidt Hammer Lassen Architects”, Lielbritānijas arhitektu biroja “Zaha Hadid Architects” sadarbībā ar Latvijas partneriem – arhitektu biroju “Sudraba Arhitektūra”, ainavu arhitektūras biroju “ZALA Landscape” un inženieru biroju “Rem Pro”, kā arī Lietuvas arhitektu biroja “DO Architects” izstrādātie projekti.

The gallery was not found!

Pašlaik notiek darbs ar konkursa uzvarētājiem, lai izvēlētos vienu atbilstošāko projektu gan kvalitātes, gan oriģinalitātes un funkcionalitātes ziņā. Konkursā interesi izrādīja 400 arhitektu biroju no visas pasaules, taču tika saņemti tikai 10 attīstības priekšlikumi. Konkursa priekšlikumus vērtēja atbilstošo jomu vadošie speciālisti, institūciju – Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas, Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta, Rīgas pilsētas Būvvaldes un Latvijas Arhitektu savienības – pārstāvji, kā arī starptautiski atzīti arhitekti.

“Konkursā lielākais izaicinājums arhitektiem bija piedāvājumā iekļaut vēsturisko ēku saglabāšanu, lai nepazaudētu Rīgas vēsturiskā centra apbūves principus. Arhitektūras metu konkursam tika veltīta liela uzmanība un apjomīgs finansiālais ieguldījums, lai piesaistītu starptautiskus un godalgotus arhitektus ar nopietnu pieredzi kvartāla tipu projektu izstrādē un atrastu kvalitatīvāko risinājumu. Protams, arhitektūra kā jau māksla ir uztverama subjektīvi, bet kvalitāte ir faktors, kurš paliek nemainīgs, tāpēc arī konkursā kvalitātes prasības tika uzstādītas augstas, un tās vēlamies redzēt realizējamies arī projekta īstenošanā,” uzsvēra “MCITY Holdings” valdes loceklis Pēteris Antonovs.

Projekts “Kimmel kvartāls” ir unikāls ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas valstu mērogā, jo aptver vesela vēsturiskas nozīmes kvartāla, kurš pašreiz ir atstāts novārtā un neizmantojams, transformēšanu daudzfunkcionālā biznesa kvartālā, saglabājot un atjaunojot vēsturiskā mantojuma ēkas.

Kvartālā vienkopus plānoti A klases biroji, konferenču centrs, ēdināšanas un tirdzniecības zona, fitnesa zāle, viesnīca, SPA centrs un bērnudārzs. Nākotnes biroju ēkas darbiniekiem lielākā daļa ikdienai svarīgo pakalpojumu būs pieejami pārdesmit soļu attālumā. Papildus tam projektā tiks saglabāts un uzlabots vēsturiskais alus darītavas pagalms, kurā būs iespējams rīkot dažādus pasākumus. Kvartāls paredzēts caurstaigājams un publiski pieejams, nodrošinot gan dažādas ēdināšanas vietas, gan iespēju izmantot kopstrādāšanai paredzētās vietas.

“Īstenojot šo projektu, vēlamies radīt būtisku pienesumu Rīgas arhitektūrai, ieguldot degradētās teritorijas atjaunošanā, paņemot labāko no vēstures un apvienojot to ar 21.gadsimta tendencēm un vajadzībām. Tāpēc arī tika veiktas ilgstošas pārrunas ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju un Rīgas pilsētas būvvaldi, un esam vienojušies par vēsturisko ēku saglabāšanu. Tas ir izaicinājums – apvienot vēsturiskās ēkas un mūsdienu risinājumus, tomēr tā ir arī iespēja radīt mūsu ambīcijām atbilstošu, inovatīvu un energoefektīvu projektu. “Kimmel kvartāls” būs ne tikai jauns daudzfunkcionāls biznesa kvartāls, bet arī arhitektūras projekts, kas izraisīs pozitīvas diskusijas,” piebilda Antonovs.

Līdztekus vēsturisko ēku saglabāšanai projektu plānots attīstīt ilgtspējīgi, ievērojot BREEAM (“British Research Establishment Environmental Assessement Method”) sertifikāta standartus, kas tiek piešķirti ēkām, kas rada mazāko iespējamo negatīvo ietekmi uz vidi.

AS “MCITY Holdings” uzņēmumu grupa ir Latvijas kapitāla nekustamo īpašumu pārvaldīšanas un attīstīšanas uzņēmums. Pašlaik “MCITY Holdings” pārvalda trīs biroju ēkas ar kopējo iznomājamo platību virs 25 000 kvadrātmetriem.

Komentāri (1)

Sudraba Arhitektura 25.04.2018. 17.01

Vairāk par Kimmel kvartāla rekonstrukcijas projekta ideju var uzzināt šeit
https://www.facebook.com/pg/Sudraba-Arhitektura-335674279789329/photos/?tab=album&album_id=1750353938321349

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu