Infografiks: Pusgads līdz 13. Saeimas vēlēšanām • IR.lv

Infografiks: Pusgads līdz 13. Saeimas vēlēšanām

27

6. aprīlī līdz 13. Saeimas vēlēšanām palicis pusgads. Gatavojoties vēlēšanām, CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa atgādina vēlētājiem svarīgāko katrā mēnesī.

Aprīlī

17. aprīlī Centrālā vēlēšanu komisija apstiprinās Latvijas Republikas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību sarakstu, kurās būs iespēja pieteikties balsošanai pa pastu no ārvalstīm.

Maijā

No 5. maija līdz 14. septembrim vēlētāji ārvalstīs var pieteikties balsošanai pa pastu. Pasta balsošanai jāpiesakās personīgi vai ar trešās personas starpniecību, iesniedzot iesniegumu un uzrādot pasi, jebkurā no pārstāvniecībām, kas organizē balsošanu pa pastu.

Maijā Centrālā vēlēšanu komisija lems par 13.Saeimas vēlēšanu iecirkņu ārvalstīs izveidošanu, tai skaitā vēlēšanu komisiju ārvalstīs priekšsēdētāju un sekretāru iecelšanu. Vēlēšanu iecirkņi ārvalstīs tiek veidoti, pamatojoties uz Ārlietu ministrijas priekšlikumiem. Vēlēšanu iecirkņus ārvalstīs var izveidot Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās vai citās balsošanai piemērotās telpās, ja tajās ir iespējams nodrošināt vēlēšanu procedūras atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam un Centrālās vēlēšanu komisijas instrukcijām.

Jūnijā

Proporcionāli vēlētāju skaitam, kāds reģistrēts Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistrā četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas, Centrālā vēlēšanu komisija noteiks Saeimas vēlēšanu apgabalos ievēlējamo deputātu skaitu. Saeimas vēlēšanās ir pieci vēlēšanu apgabali – Rīga, Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale. Vēlētāji ārvalstīs tiek iekļauti Rīgas vēlēšanu apgabalā.

9. jūnijā sāksies 120 dienu priekšvēlēšanu aģitācijas periods. Priekšvēlēšanu aģitācijas kārtību nosaka Priekšvēlēšanu aģitācijas likums, bet tās uzraudzība Latvijā ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja kompetencē.

Jūlijā

18. jūlijā sāksies un līdz 7. augustam turpināsies deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana 13.Saeimas vēlēšanām. Saeimas vēlēšanās deputātu kandidātu saraksti iesniedzami Centrālajā vēlēšanu komisijā. Iesniegt kandidātu sarakstus drīkst likumā noteiktā kārtībā reģistrētas partijas un partiju apvienības. Partijai, kas iesniedz kandidātu sarakstu, jābūt dibinātai ne vēlāk kā vienu gadu pirms vēlēšanām. Šis nosacījums attiecas arī uz partiju apvienībā ietilpstošajām partijām. Tāpat partijā un partiju apvienībā, kas vēlas piedalīties Saeimas vēlēšanās, jābūt ne mazāk kā 500 biedriem. Tiesības kandidēt Saeimas vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir vecāki par 21 gadu, ja uz viņiem neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likumā noteiktajiem ierobežojumiem.

Augustā

Līdz 17. augustam Ārlietu ministrijai jāiesniedz Centrālajai vēlēšanu komisijai priekšlikumi par vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļu ārvalstīs skaitlisko sastāvu un kandidātiem.

Līdz 27. augustam pašvaldību vēlēšanu komisijām jāizveido vēlēšanu iecirkņu komisijas. Pieteikties darbam vēlēšanu iecirknī var vēlētāji – Latvijas pilsoņi no 18 gadu vecuma, kuri prot latviešu valodu un kuriem ir vismaz vispārējā vidējā izglītība. Tiesības pieteikt un izvirzīt pārstāvjus darbam vēlēšanu iecirkņa komisijā ir ne mazāk kā 10 vēlētājiem, partijām un partiju apvienībām, kā arī pašvaldību vēlēšanu komisiju locekļiem.

Septembrī

No 24. septembra līdz 5. oktobrim vēlētāji, kuriem nav derīgas pases, bet ir derīga personas apliecība, varēs saņemt vēlētāja apliecību. Vēlētāja apliecību izsniegs bez maksas tajā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajā nodaļā, kur izdota vēlētāja personas apliecība.

Septembrī vēlētājiem ārvalstīs, kuri pieteikušies balsot pa pastu, tiks izsūtīti vēlēšanu materiāli. Vēlēšanu materiāli tiks nogādāti arī Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem balsošanas organizēšanai karavīriem un zemessargiem, kuri pilda dienesta pienākumus starptautiskajās operācijās.

Notiks vēlēšanu komisiju mācības, vēlētāji varēs pieteikties vēlēšanu novērošanai, darbosies Centrālās vēlēšanu komisijas uzziņu tālrunis par vēlēšanām.

Oktobrī

Piecas dienas pirms vēlēšanām – no 1. oktobra – dažas stundas dienā būs atvērti vēlēšanu iecirkņi. Līdz vēlēšanām iecirkņos varēs iepazīties ar kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām, ziņām par kandidātiem un balsošanas kārtību. Latvijas vēlēšanu iecirkņos šajā laikā varēs pieteikt arī balsošanu atrašanās vietā tiem vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs nobalsot iecirknī. Iespēju balsot atrašanās vietā var izmantot arī vēlētāji ieslodzījuma vietās.

No 3. līdz 5. oktobrim daļā Latvijas vēlēšanu iecirkņu būs iespēja nodot balsi glabāšanā. Šie iecirkņi tiks veidoti republikas pilsētās un novados ar vismaz 7500 balsstiesīgo. Pašvaldībās, kurās vēlētāju skaits lielāks par 20 000, balss nodošanas glabāšanā iecirkņi tiks veidoti ar  aprēķinu, lai uz pilniem 20 000 vēlētāju būtu vismaz viens šāds iecirknis.

6. oktobris13.Saeimas vēlēšanu diena. Balsot var jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs no pulksten 7 līdz 20 pēc vietējā laika. Lai nobalsotu, vēlētājam nepieciešama derīga Latvijas pilsoņa pase vai derīga Latvijas pilsoņa personas apliecība kopā ar vēlētāja apliecību.

CVK infografiks

Komentāri (27)

Jānis Lakijs 09.04.2018. 06.21

Starp citu, Ungārijā līdz šim valdošā koalīcija atkal ir uzvarējusi vēlēšanās vēlēšanās ar 2/3 pārsvaru (133 vietas parlamentā no 199, tātad konstitucionālais vairākums).
Prokrievisko nacionālistu partijai, kura ir naidīga valdošajai koalīcijai, tagad ir 26 vietas, sociālistiem, kas pirms vēlēšanām mēģināja bloķēties ar prokrievisko partiju – 20.

0
0
Atbildēt

1

    Jānis Lakijs > Jānis Lakijs 09.04.2018. 06.52

    Ungārijā pēc katastrofālā zaudējuma vēlēšanās prokrievisko nacionālistu, sociālistu un liberāļu partiju līderi atkāpušies no partijas vadītāja amata.
    Pirms vēlēšanām bija interesanti vērot, kā sociālisti un liberāļi pēkšņi pasludināja prokrieviskos nacionālistus par “centriskiem”, ar kuriem varbūt varētu sadarboties :D

    0
    0
    Atbildēt

    0

kolpants 06.04.2018. 11.21

ну после вчерашней новости о том, что языковая полиция начинает проверку русских школ, точно придется за Жданок голосовать
Ведь это очевидная и поэтому настолько мерзостная идея-устроить проверки перед экзаменами, сбить учеников и учителей, заставить отвлечься от подготовки к экзаменам, чтобы потом гордо заявить-ну вот видите, как плохо сдали! Поэтому надо эти русские школы закрывать, и реформа права!
Мерзостно, что в принципе правильную идею-знание латышского после окончания школы, превращают сознательно в фарс и тупое давление.

+2
-4
Atbildēt

2

    Jānis Lakijs > kolpants 06.04.2018. 14.07

    Bardzo się cieszę z twojej decyzji o zagłosowaniu na Żdanok. Proszę przekonaj o tym jak najwięcej swoich znajomych. Przydałby się też jakiś rozłamik w partii Uszakowa.
    Divide et impera! :)
    ===
    P.S. Mam nadzieję że wiesz iż te twoje ruskojęzyczne nauczycielki latami pobierają dopłaty za znajomość jęz. łotewskiego?

    +2
    -3
    Atbildēt

    2

    kolpants > Jānis Lakijs 06.04.2018. 14.37

    Мне лень идти в гугл транслейт переводить с польского. А вы, скорее всего, русский понимаете, раз слово zdakok фигурирует. Но у нас же свободная страна, на каком хотите языке, на том и имеете право отвечать.
    Хотя странно, что не на латышском, не по-государственноязычному как-то))

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Antons > Jānis Lakijs 08.04.2018. 10.35

    Jānis Lakijs – tu esi idiots vai tikai tēlo idiotu, lai pierādītu savu “patriotisko degsmi” un nemīlestību pret krieviem?
    Viennozīmīgi NA vienšūņu elektorāts.

    +4
    -3
    Atbildēt

    1

    Jānis Lakijs > Antons 08.04.2018. 14.07

    Ak tad mana lietišķa atbilde poļu valodā krievam, kurš Latvijā demonstratīvi atsakās sarunāties latviešu valodā – tas ir idiotisms?
    Kādi tev, anonīmiķi “Anton”, iebildumi pret poļu valodu?
    Varbūt uzskati, ka poļu valodas lietošana nozīmē “nemīlestību pret krieviem”?

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    Antons > Jānis Lakijs 08.04.2018. 16.36

    Atbildēt uz komentāru krievu valodā ar komentāru poļu valodā sevišķe adekvāti nav.
    Tas izskatās stipri bērnišķīgi.
    Patīk vai nepatīk – Latvijā dzīvo 40% krievu, un normāli būtu ar to rēķināties.
    Vispār, jebkuram inteliģentam cilvēkam kādas papildus valodas zināšana un lietošana nav nekāds kauns.
    Tas ir skaisti, ka tu zini poļu valodu, bet, kāds tam sakars ar kolpanta komentāru?
    Viņš demonstratīvi nekomentē latv. valodā, tu krievu valodā.
    Vispār, kādreiz Kolpants rakstīja latviešu valodā, bet, tad kad viņam pie katra komentāra sāka piesieties par kādām tur kļūdām ( kaut, viņa laytviešu valoda bija labāka par to, kādā runā daudzi latvieši), viņš sāka komentēt krievu valodā.
    Protams, no vienas puses, viņu var saprast.
    No otras puses – tas ir bērnišķīgi, tāpat, kā tavs komentārs poļu valodā, darīt kaut ko “par spīti” ir muļķība un infantilitātes izpausme.
    Valoda kā tāda vispār nav vainīga nekur, vainīgi att. valodas lietotāji.
    Skaties uz to visu plašākā kontekstā.

    +2
    -2
    Atbildēt

    3

    kolpants > Antons 08.04.2018. 23.14

    Ну как тебе сказать..Не глупость и не интифализм, просто принятие правил игры.
    Могу признаться, что один момент уже подумывал опять перейти на латышский, но после такой бессовестно протолкнутой реформы 2018 опять все желание пропало…
    И действительно, теперь уже сожалею, что отдал детей в латышскую школу(. Их вроде как реформа уже и не зацепит, то теперь уже абсолютно понятно, что через года 3-4 опять будет очередная реформа.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    QAnon > Antons 08.04.2018. 17.14

    “Patīk vai nepatīk – Latvijā dzīvo 40% krievu, un normāli būtu ar to rēķināties.”
    .
    Patīk tev, NKVDešņika atvase, vai nepatīk, bet nāksies rēķināties, ka jūs, negatīvā selekcija, dzīvojiet uz cilvēku planētas un vajadzēs pielāgoties homo sapiens dzīves veidam.
    .
    .
    “Viņš demonstratīvi nekomentē latv. valodā, tu krievu valodā.”
    .
    “Uts latviešu kažokā” demonstratīvi komentē krievu valodā. Viņam pat nav svarīgi, lai citi uzzin viņa viedokli, galvenais piesārņot kibertelpu ar kiriļicas ķeburiem.
    .
    Par valodu un lietotājiem. es pastrīdēšos, jo valoda veido personību un tā, kopā ar Bizantijas sātanisko ideoloģiju, ir viens no galveniem krievu atpalicības un cilvēknīšanas cēloņiem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Jānis Lakijs > Antons 08.04.2018. 16.51

    Pirmkārt, te nav Krievija. Piemēram, Polijā visi tur dzīvojošie krievi un ukraiņi labi runā poļu valodā.
    Otrkārt, normāli būtu rēķināties ar to, ka gan latviešu, gan poļu valoda ir Eiropas Savienības oficiālās valodas, kamēr krievu valodai tāda statusa Eiropas Savienībā, tātad arī Latvijā nav. Varbūt vēlies atbalstīt Ždanoku, kura par tādu statusu krievu valodai iestājas? Tas laikam būtu tas tavs plašākais daudzšūņa konteksts.

    +3
    -3
    Atbildēt

    1

    kolpants > Jānis Lakijs 08.04.2018. 23.09

    То есть если бы я стал тут писать на, например, литовском, то никаких претензий не было бы?))
    Кстати, поляки вот в Литве очень недовольны политикой литовцев в языковой сфере! Просто об их недовольстве в латышской прессе принято не очень распространяться, чтобы не разрушать картину “только русские против латышского”. Хотя и это на самом деле неправда.

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    Jānis Lakijs > kolpants 09.04.2018. 06.00

    No i dlaczego nie piszesz po litewsku?
    Bo nie umiesz!
    Ani po łotewsku.
    Masz tylko przerost ambicji :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > kolpants 07.04.2018. 09.19

    Jā,nabaga skolnieciņi un skolotāji,kuri nav iemācījušies latviešu valodu un tagad dreb bailēs,ka viņus atklās,šausmīga nelietība!

    +2
    -2
    Atbildēt

    2

    kolpants > Vahamurka 08.04.2018. 23.06

    Подлость не в проверке как таковой, а в том, что она делается аккурат перед экзаменами. И даже если ты хорошо знаешь предмет, любая подобная проверка, во-первых, отнимает время на подготовку к ней, во-вторых, заставляет просто нервничать.

    Ну и плюс, похоже, моя правда, что это все-таки осознанная провокация, чтобы потом прикрыть абсолютно политизированную реформу хоть какими-то результатами.
    Ведь, оказывается, министерство даже не удосужилось особо проанализировать результаты реформы 2004, прикрывшись только двумя обычными небольшими исследованиями-опросами!
    На эту тему была статья несколько дней на рус.делфи. Естественно, ее редакция делфи не перевела и не поставила на Лат.делфи, чтобы латыши не увидели, что реформа 2018 действительно проведена крайне некачественно и с явной политической подоплекой, а не якобы заботой о знании латышского русскими.

    0
    -2
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > kolpants 09.04.2018. 10.44

    Ir pieņemta un pasludināta pāreja uz apmācībām latviešu valodā,un tagad būtu jāizķer tie skolotāji,kas nespēj kvalitatīvi iemācīt saviem skolniekiem latviešu valodu.To vairs nevarēs izdarīt brīvlaikā,tāpēc ir pēdējais un īstais laiks.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > Vahamurka 09.04.2018. 10.51

    Если бы государство и Минобразования НА САМОМ деле волновало бы знание латышского языка у учителей и детей, такие бы проверки, а перед ним и нормальные массовые курсы латышского, делались бы постоянно, без так называемой компанейщины, когда все делается для галочки, хаотично и непродуманно.
    Это же на самом деле даже смешно звучит-оказывается, даже толком нет исследования влияния реформы 2004. Не проверено, где лучше результаты, где хуже. Каким школам нужны проверки и поддержка, а у каких все ок. То есть это все и показывает, какие ИСТИННЫЕ цели это реформы.
    И, к сожалению, совершенно понятно, что эти цели не совпадают с декларируемыми.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > kolpants 09.04.2018. 11.08

    Nav nekāds brīnums,ja Vienotība stūrē Izglītības ministriju.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > Vahamurka 09.04.2018. 13.09

    Учитывая падение рейтинга и судорожные попытки его поднять, ничего удивительного, что Единство затеяло, таким образом пытаясь поиграть на поле избирателей НО. Ну и своего избирателя постимулировать-мол, мы за латышские ценности.
    И так как уже сразу было понятно, что тут же появятся активисты с русской стороны, то теперь уже можно прогнозируемо Единству еще раз попугать своего избирателя старым проверенным лозунгом “голосуй за нас, русские идут”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Antons > Vahamurka 08.04.2018. 10.43

    Vispār, kolpantam taisnība.
    Mums viss pārvēršas par kampaņu.
    Un viss orientēts tikai un vienīgi politiķu spalviņu spodrināšanai pirms vēlēšanām un Lakija tipa cilvēku balsu makšķerēšanai.
    Nevienu neintersē reālas problēmas, visi uzķeras uz primitīvu populismu.
    Ciki ilgi vēlēšanu kampaņu var veidot pēc viena principa – krievi nāk?
    Mums patiešām lielākā problēma ir krievi un krievu valoda?
    Tad, kad jebkura mazpilsēta zaudējusi vismaz trešadaļu, ja ne pusi iedzīvotāju, medicīna, socialā aizsardzība, korupcija, utt?

    +3
    -4
    Atbildēt

    2

    QAnon > Antons 08.04.2018. 11.25

    “Un viss orientēts tikai un vienīgi politiķu spalviņu spodrināšanai pirms vēlēšanām…”
    .
    Te nu man jāpiekrīt. Ja Vienotības prokremliskie zagļi un sodomīti, vai tās klons, JKP, tiks nākamā Saeimā, uzreiz ieslēgs atpakaļgaitu, jo to čekas saimnieks nekādi nav ieinteresēts Latvijas izglītības humanizēšanā (atkrievošanā). Prokremlisko lopu solījumi nav “Lakija tipa cilvēku” balsu makšķerēšanai, bet gan tiem, kuri kādreiz noticēja staļiniskā mērgļa, čekistu un bandītu kājslauķa, Zatlera, priekšvēlēšanu aģitācijai, vai uzķērās uz Zīgerista banāniem.
    Krievu valoda, kā absolūtā ļaunuma atribūts, ir viena no vislielākām problēmām. Tā bija sadistu un pederastu – pedofīlu: Ļeņina, Staļina, Jagodas, Ježova un Putina, latviešu grūtnieču dedzinātāja, Kononova, cilvēces nīdēju: Ždanokas, Gapoņenko, Korena, Giļmana, Lindermana un vēl desmitu miljonu citu drausmīgāko briesmoņu, asinskāru tumsoņu valoda.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > Antons 08.04.2018. 13.51

    Nuja,daudz kas ir politiķu spalvu spodrināšanai.Piemēram,oligarhu lieta,kur Potāpova spodrināja spalvas,bet šajā lietā neko darīt nevarot: https://www.youtube.com/watch?v=rz2UPSlY8yA&feature=youtu.be

    +1
    -3
    Atbildēt

    3

    QAnon > Vahamurka 08.04.2018. 14.54

    Kad vārna būtu vārnai acī knābusi?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    tonijs > Vahamurka 08.04.2018. 14.35

    Atcerēsimies, ka tieši Strīķe iesēdināja Lembergu cietumā, kur viņš pavadīja neaizmirstamas 120 dienas. Pat Loskutovs, kas tolaik vadīja KNAB, nezināja par viņa aizturēšanu. Nākamie KANB vadītāji vairāk apkaroja pašus korupcijas apkarotājus, arī Strīķi, tāpēc loģiski, ka tagad viņa meklē jaunu pielietojumu savām spējām. JKP noteikti ir saprātīga izvēle šī gada Saeimas vēlēšanās.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Antons > Vahamurka 08.04.2018. 16.44

    Ahā, Striķe ir lielākais Latvijas ļaunums.
    Nevis Lembergs, korupcija, utt., utt.
    Un, protams, ja viņa ir Potapova, tas vien nozīmē, ka NA elektorāts viņu nevar ieredzēt.
    Jūsu apmātība un nespēja atšķirt būtisko no nebūtiskā vienkārši pārsteidz.
    Ja kāds vērtē cilvēku pēc uzvārda un tautības, tad tur vispār nav nozīmes komentēt – NA elektorākts, ar to viss ir pateikts.

    +3
    -2
    Atbildēt

    2

    QAnon > Antons 08.04.2018. 17.01

    Lielākais ļaunums ir Godmanis, Zatlers, Šlesers un Dombrovskis. LC izauklētais kurmis, Bordāns un krievu militārista meita, Potapova par tādiem vēl tikai taisās.
    Potapova, ne uzvārda, bet gan izcelšanās dēļ, jo krievu armijnieki ir civilizācijas ienaidnieku pašas padibenes, kā šudras Indijā.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > Antons 08.04.2018. 18.36

    Anton,tu esi dumš vai izliecies?Negvelz idiotismu,ka Lembergs vienīgais Latvijā nodarbojas ar korupciju!Pazudusī bijusī prokurore Biruta Loze griezās pie Potāpovas,lai cīnītos pret korupciju tiesās.Nekādu atbalstu nedabūja!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu