«Neatkāpšos, jo neesmu vainīgs» • IR.lv

«Neatkāpšos, jo neesmu vainīgs»

14
Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs (pa kreisi) ar advokāttu Saulvedi Vārpiņu pēc atbrīvošanas no Valsts policijas izolatora Čiekurkalnā pirmdienas vakarā. Foto — LETA
Indra Sprance

Kas ir liecinājis par Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča pieprasītu kukuli? Aiz skandalozajām Norvik bankas apsūdzībām un ABLV pārmetumiem, kuriem ar KNAB ierosināto kriminālprocesu nav tieša sakara, uzpeld miroņa rēgs — Trasta komercbanka

Ne mazāk kā 100 tūkstoši eiro — par šāda kukuļa iespējamu pieprasīšanu un pieņemšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 15. februārī ierosinājis kriminālprocesu, kura ietvaros sestdien, 17. februāra vakarā, tika aizturēts Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Kriminālprocesā figurē arī politiķiem pietuvinātais uzņēmējs Māris Martinsons, kuru tur aizdomās par kukuļošanas līdzdalību un atbalstīšanu.

Pēc divām diennaktīm policijas izolatorā abi aizdomās turētie tika palaisti brīvībā, jo KNAB nelūdza tiesu viņus apcietināt.

LB prezidentam piemērota 100 000 eiro drošības nauda, aizliegums pildīt amatu, tuvoties noteiktām personām (kuras ne KNAB, ne aizdomās turētais neatklāj) un izbraukt no valsts. Pretēji augstāko amatpersonu aicinājumiem atkāpties Rimšēvičs nolēmis palikt LB prezidenta amatā.

Tagad politiķi spriež par iespējamo situācijas risinājumu, jo likums par Latvijas Banku ļauj tās prezidentu Saeimai atbrīvot no amata par smagu pārkāpumu, ja ir jau stājies spēkā notiesājošs spriedums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu