"Norvik banka": Rimšēvičs gadiem ilgi izspiedis kukuļus un pieprasījis atmazgāt Krievijas naudu • IR.lv

“Norvik banka”: Rimšēvičs gadiem ilgi izspiedis kukuļus un pieprasījis atmazgāt Krievijas naudu

24
Advokāts Saulvedis Vārpiņš (no kreisās) un aizdomās par vismaz 100 000 eiro kukuļa pieprasīšanu aizturētais Latvijas Bankas prezidents pēc atbrīvošanas no Valsts policijas izolatora Čiekurkalnā. Foto: Edijs Pālens, LETA

“Norvik bankas” lielākais akcionārs Grigorijs Guseļņikovs intervijā aģentūrai AP paziņojis, ka Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs gadiem ilgi izspiedis kukuļus no viņa vadītās kredītiestādes.es, vēsta LETA.

“Norvik banka” iesniegusi Pasaules Bankas (PB) starptautiskajā arbitrāžā prasību pret Latvijas valsti, kurā apgalvots, ka kāda “augsta ranga Latvijas amatpersona” esot centusies izspiest no bankas kukuļus, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli. Bramvels AP apliecinājis, ka prasībā minētā amatpersona esot Rimšēvičs.

Arī “Norvik bankas” lielākais akcionārs, Lielbritānijā dzīvojošais krievu izcelsmes uzņēmējs Grigorijs Guseļņikovs AP apstiprinājis, ka minētā amatpersona ir Rimšēvičš, kā arī apgalvojis, ka Latvijas Bankas prezidents un ar viņu saistītas personas esot prasījušas “Norvik bankai” atmazgāt no Krievijas nākušus līdzekļus.

Guseļņikovs apgalvojis, ka Rimšēvičs ar starpnieku palīdzību regulāri pieprasījis kukuļus kopš 2015.gada, pretējā gadījumā draudot pret “Norvik banku” vērst sankcijas. “Tādi ir spēles noteikumi” Latvijā, izteicies Guseļņikovs.

Guseļņikovs ar Rimšēviču pirmo reizi ticies 2015.gadā. Sākotnēji viņš ticis iepazīstināts ar Renāru Kokinu, kas stādīts priekšā kā cilvēks, kurš labi pārzinot Latvijas politisko un tiesisko sistēmu. Kokins viņu uzaicinājis uz tikšanos kādā savrupnamā Rīgas pievārtē, kur brīdi vēlāk ieradies arī Rimšēvičs, kas atnācis kājām.

Latvijas Bankas prezidents esot Guseļņikovam sacījis, ka viņš varot “Norvik bankas” īpašniekam palīdzēt, jo Finanšu un tirgus kapitāla komisija (FKTK), kas veic banku darbības uzraudzību, esot viņam lojāla iestāde. Vienīgais, kas Guseļņikovam jādara, esot jāsadarbojas ar Kokinu, AP stāstījis “Norvik bankas” īpašnieks.

Rimšēvičs pēc desmit minūtēm esot aizgājis, bet Kokins uz papīra gabaliņa uzrakstījis: “100 000 mēnesī”. Kokins neesot lietojis vārdu “maksāt”, bet norādījis, ka visas bankas Latvijā “sadarbojas” šādā veidā.

Pēc šīs tikšanās Guseļņikovs izlēmis nemaksāt, jo baidījies, ka, vienreiz samaksājot, viņš kļūs par pastāvīgas izspiešanas upuri. Viņš arī nav atbildējis uz Kokina zvaniem un īsziņām.

Aptuveni gadu vēlāk Guseļņikova brālis uzaicinājis viņu uz kāda jauna drauga dzimšanas dienu, un izrādījies, ka šis draugs ir Kokins, kurš atkal mēģinājis pārliecināt Guseļņikovu “sadarboties”. Nākamo nedēļu laikā Guseļņikovs centies turēties pretī, taču katru reizi, kad viņš atteicies, “Norvik bankai” nācies sastapties ar jaunām regulatora radītām problēmām.

Guseļņikovs apgalvo, ka laika gaitā vēl vairākas reizes ticies ar Rimšēviču un Kokinu un ar katru reizi Rimšēvičs kļuvis arvien nepacietīgāks un draudējis, ka tad, ja Guseļņikovs “nesadarbosies”, “Norvik banka” tiks izspiesta no biznesa.

Guseļņikovs AP apgalvojis, ka Kokins ne tikai centies izspiest kukuļus, bet pieprasījis arī atmazgāt Krievijas naudu. Vienā no tikšanās reizēm Kokins piedāvājis caur “Norvik banku” pārskaitīt 100 miljonus dolāru no Krievijas, par ko Guseļņikovs varētu paturēt miljonu dolāru no šīs summas. Guseļņikovs stāsta, ka pārskaitījumu no Krievijas būtu veicis Germans Milušs, kura piederošā BMW autoveikala labā strādājis Kokins. Kā zināms, Milušs 2007.gadā Latvijā tika notiesāts par politiķu kukuļošanu, taču viņam izdevās aizbēgt uz ārvalstīm, un viņš tika izsludināts starptautiskajā meklēšanā. 2017.gadā Milušs tika aizturēts Kiprā, kur viņš ieradās no Maskavas, taču uz tiesas sēdi par izdošanu viņš neieradās un atkal izsludināts starptautiskajā meklēšanā. Saskaņā ar AP rīcībā esošiem robežšķērsošanas datiem Kokins no Maskavas izlidojis uz Kipru, īsi pirms Milušs neieradās uz viņam nozīmēto tiesas sēdi.

AP rīcībā esošā informācija, kas gan pagaidām nav guvuši neatkarīgu apstiprinājumu, liecina, ka Kokins kopš 2010.gada aptuveni reizi mēnesī devies uz Krieviju, kur reizēm uzturējies tikai dažas stundas. Šie dati liecina, ka arī Rimšēvičs pēdējo gadu laikā regulāri apmeklējis Krieviju, kur kopš 2010.gada viņš pabijis vismaz astoņas reizes. Vairums no šīm vizītēm gan bijušas pirms Latvijas pievienošanās eirozonai un pirms Eiropas Savienības (ES) sankciju noteikšanas pret Maskavu, reaģējot uz iebrukumu Ukrainā. Pēc tam Rimšēvičs uz Krieviju sācis ceļot caur Baltkrieviju.

2010.gadā Rimšēvičs uz Krieviju devies, šķiet, lai piedalītos medībās, kā var spriest pēc AP rīcībā esošajām fotogrāfijām, kurās viņš redzams saviesīgā atmosfērā kopā ar Dmitriju Piļščikovu, Krievijas Informāciju tehnoloģijas izpētes institūta vadītāju. Šis institūts ir valstij piederošs militāro tehnoloģiju uzņēmums, kas pakļauts ASV sankcijām.

Komentāri (24)

aivars15 20.02.2018. 00.29

Līdz šim viss stāsts bija pašķidrs – kukuļa pieprasīšana no Trasta bankas, tad kukuļa pieprasīšana no Norvik bankas. Latvijā jau ir pieredze ar “Parlamentāro izmeklēšanu” par Repšes akcijām, kura beidzās tiklīdz Repše vairs nebija konkurents. Taču, izlasot AP rakstu, lēnām rodas pārliecība, ka aiz visa nestāv pašmāju politiķi ar domu pievākt naudīgu amatu un iestādi.
AP/Washington Times raksta par braucieniem uz Krieviju, foto, lidojums no Krievijas uz Kipru, informācija kuru uzreiz nesavāksi un pat ja savāksi, uz Washington Post vienkārši neaiznesīsi. Vai tie varētu būt amerikāņi, kuri piegriež Krievijas netīrās naudas atmazgāšanu? Latvijas bankas regulāri bijušas izpalīdzīgas mazgāšanā, un kāds Štatos izlēma, ka jāmaina sistēma, nevis jācīnās ar kārtējo netīro banku?

+8
-1
Atbildēt

1

    kolpants > aivars15 20.02.2018. 12.03

    Ну, у таких новостных агенств обычно и собственные отделы расследований очень сильные. И такие журналисты расследователи очень грамотные, цепкие, умеющие искать информацию.

    Ну и плюс контакты в спецслужбах и т.д.
    Не будем наивны-у спецслужб есть досье практически на любое более менее значимое лицо любой страны. Это не означает сразу, что это лицо в чем-то замешано. Но информацию всегда собирают, хотя бы для того, чтобы просто понимать, что за человек. Поэтому при наличии контактов (а у ведущих изданий как обычно такие контакты есть), получить подобную информацию не составляет особо труда.

    Ну обычно все-таки у союзников и партнеров (а США и Латвия уж никак не враги) все проходит намного цивилизованнее – высшее руководство получает сигнал (и документы) о нежелательном лице. Руководство обращается к лицо, все поясняет. И через некоторое время лицо просто покидает пост в силу разных причин. Вполне возможно, что вот так и ушел предыдущий руководитель FKTK

    Но могут быть и варианты:
    1. высшие лица страны отказываются “сдать” своего, так как скорее всего сами в этом замешаны.
    2. лицо отказывается уйти “мирно”. Тогда происходит публичная “порка”, при этом высшие лица стараются сохранить лицо и полностью дистанцируются от этого лица.
    3. лицо уже настолько обнаглело, что никто и не хочет предлагать уйти мирно и это лицо отдают на откуп следователям.

    Информацию, мы конечно, никогда всю не узнаем. Но исходя из того, что есть в доступе, я бы склонялся к комбинации 2 и 3 вариантов.

    +3
    -1
    Atbildēt

    2

    J.Biotops > kolpants 20.02.2018. 12.25

    Doms prātīgas, un ne pirmo reizi, tomēr tā kiriļica traucē. Man paradums daudz lasīt krieviski (patrioti, aūū!), bet šajā vietā tie burti rada nevēlēšanos pētīt saturu.

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    kolpants > J.Biotops 20.02.2018. 13.00

    Зато ошибок нет.

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    J.Biotops > kolpants 20.02.2018. 13.13

    “Зато ошибок нет” – Nu par to varējāt neuztraukties. :)
    Kā redzams, visi mēs grēcīgi un neta komenti tomēr tāds specifisks žanrs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > kolpants 20.02.2018. 12.31

    Man ir cita versija par Zakuļa aiziešanu no FKTK vadītāja amata- varbūt viņš negribēja iesaistīties noziedzīgajās naudas izspiešanas shēmās, tāpēc viņu piespieda aiziet un vietā ielika paklausīgāku kadru.

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > tonijs 20.02.2018. 13.00

    Если на самом деле существовала и существует такая схема, которую “кроют” на самом верху, то уже сразу бы назначали лояльных людей, чтобы не рисковать.

    Хотя может быть, он думал, что схемы не очень серьезные, риск будет небольшой. А вступив в должность, узнал про масштабы и понял, что в случае раскрытия уже мелочевкой не отделается.

    Ну и может быть, он поступил как грамотный таможенник – просто понял, что надо уходить вовремя, когда уже что-то получено, и не нужно дразнить судьбу.

    А вот другие, может быть, уже не могли остановиться..хотелось еще и еще…И, может быть, просто перегнули палку…
    Это как одни хакеры, которые взломали пару крупных банков и сделали программу, которая им перечисляла разницу в округлениях при конвертировании. Там речь о десятых и сотых центов, но когда проходят сотни миллионов, то набирается сумма. И ребята просто не смогли вовремя остановиться, поставили еще бОльшее округление-и тогда их уже заметили.. Притом уже до этого успели несколько миллионов так “округлить”.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

tonijs 19.02.2018. 21.45

Latvijas Bankas prezidents esot Guseļņikovam sacījis, ka viņš varot “Norvik bankas” īpašniekam palīdzēt, jo Finanšu un tirgus kapitāla komisija (FKTK), kas veic banku darbības uzraudzību, esot viņam lojāla iestāde.
………..
Tad jau tā ir izspiešana organizētā grupā.

Latvijas kriminālkodeksa 143.1 pants. Izspiešana organizētā grupā

Par organizētas grupas izveidošanu vai piedalīšanos tajā izspiešanas nolūkā – soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no sešiem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.
……………
Starp citu, kas bija FKTK locekļi 2015.-16.gadā?

+5
-1
Atbildēt

1

    QAnon > tonijs 20.02.2018. 02.10

    Tie, kurus izvēlējās Vienotības čekas kuratori. Vai tad savādāk ABLV un Rietumu bankas varētu gadiem ilgi mazgāt naudu, finansēs teroristus un tirgot uzturēšanās atļaujas?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

tonijs 19.02.2018. 22.26

Domāju, ka KNABam būtu noderīgi aprunāties arī ar šiem cilvēkiem:
1) FKTK priekšsēdētājs- Pēters Putniņš, 2012. gada 20. decembrī Saeima ieceļ FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatā. 2016. gada 11. februārī Saeima ieceļ FKTK priekšsēdētāja amatā.
2) FKTK priekšsēdētāja vietniece- Gunta Razāne, 2016. gada 27. oktobrī Saeima ieceļ FKTK priekšsēdētāja vietnieces amatā.
3) Pirms Putniņa FKTK vadīja Kristaps Zakulis, kas 2016.gada janvārī iesniedza atlūgumu. Nez, kāds bija viņa aiziešanas patiesais iemesls?
http://www.fktk.lv/lv/komisija/par-mums/vadiba.html
http://www.fktk.lv/lv/mediju-telpa/pazinojumi-masu-informacijas-l/arhivs/2016/5541-fktk-vaditajs-kristaps-zakulis-izlemis-darbu-neturpinat.html

+5
-1
Atbildēt

3

    Sskaisle > tonijs 19.02.2018. 23.28

    mīļais Tonij, gan jau , ka knab vietā ir kas izlems ko jā un ko nē …

    vai tad nu varas elite nezināja , neredzēja, nesaprata – vai mums nav visādi sab, knab un kas tik vēl nē ? mums tāda birokrātija un tai pat laikā – visur – visur taču ir korupcija un zagāšna

    un tiesībsargi kā sulaiņi šos apkalpo

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 19.02.2018. 23.32

    Un vēl es domāju, mīļā Dusma,- neba Norvik bija vienīgie, kam prasīja kukuļus. Ja Rimšēvičs būtu paturēts apcietinājumā, varbūt vēl kāda banka sāktu runāt. Bet ne jau tagad, kad viņš pret smieklīgu drošības naudu ir atbrīvots un atkal var visu kontrolēt.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > tonijs 19.02.2018. 23.35

    Jā, tas, ka šajā grandiozajā troksnī ļoti maz tiek pieminēta FKTK, ir vismaz mulsinoši.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > tonijs 19.02.2018. 23.05

    MM klusē?:) Ja pastāvīgi bļauj, tad jau citus nedzird:):):) Cik tam visam var ticēt?

    +3
    0
    Atbildēt

    2

    lno > lno 19.02.2018. 23.05

    Sorry, tas bija Dusmai.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > lno 19.02.2018. 23.30

    ko tu domā ar mm? un kā man neblaut ja tādas šausmu lietas notiek , kad man bail es kliedzu – vai raudu
    drīz varbūt izrādīsies , ka Latvija slepeni jau Putinam pārdota – nu naciķi jau tā gorās un uz to taisās – paklausies kā LR izmainījies, kopš jūs tur saimniekojiet

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu