10 baušļi un risoto • IR.lv

10 baušļi un risoto

Zīmējums — Shutterstock
Ieva Cielava

Ko māca Tieslietu ministrijas organizētajās pirmslaulību mācībās? Ir žurnāliste pārbauda uz savas ādas

Pašā Vecrīgas sirdī, šaurā ieliņā iepretim Svētās Marijas Magdalēnas baznīcai, veru Svētās ģimenes mājas durvis. Uz ģimenes atbalsta centru, ko pirms trim gadiem atklāja un iesvētīja katoļu baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs, neesmu ieradusies pēc garīga dziedinājuma. Te notiek valsts apmaksātās pirmslaulību mācības personām, kas vēlas reģistrēt laulību dzimtsarakstu nodaļā.

Ideja par šādu mācību nepieciešamību nāk no 2016. gadā dibinātā Demogrāfisko lietu centra, kura pārziņā pēc premjera Māra Kučinska rīkojuma ir tautas ataudzes atbalsta pasākumu izstrāde un pilnveidošana. Centra vadība nodota Saeimas deputāta, Nacionālās apvienības biedra Imanta Parādnieka rokās.

Ir jūnijs. Telpā skan liriska un mazliet smeldzīga melodija, man pretim lūkojas acis no svētbildēm. Esmu ieradusies laikus, tāpēc brīvi varu izvēlēties, kur piesēst. Nelieli galdiņi pārklāti baltiem galdautiem. Pie katra divi ne pārāk ērti izvelkami krēsli, uz galda neliela vāzīte ar svaigiem ziediem. Kad tuvojas nozīmētais sākuma laiks, pulksten pieci, telpā sanāk seši pārīši un ieņem vietas pie atlikušajiem galdiņiem. Zālē ieslīd viesmīļa stumti ratiņi ar servētām risoto porcijām. Apstākļu sakritības pēc esmu vienīgā, kas pie romantiski klātā galdiņa apsēdusies bez partnera.

Četrus vakarus garajām mācībām par laulības institūcijas civiltiesiskajiem, psiholoģiskajiem un sadzīves aspektiem pieteicos ne tikai profesionālas ziņkāres urdīta, bet arī personīgu iemeslu dēļ. Grasos drīzumā precēties, tāpēc nolēmu uzzināt, ko šādās mācībās varu apgūt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu