Temīda krustcelēs • IR.lv

Temīda krustcelēs

1
Pauls Raudseps

Tieslietu padome nedrīkst izvairīties no konkrētu tiesnešu lēmumu vērtēšanas

Latvijas tiesu sistēma atrodas fundamentāli svarīga lēmuma priekšā. Tieslietu padomei būs jāizšķiras — vai tās vairākumam rūp tiesnešu darba kvalitāte, viņu personiskais godīgums un Latvijas tiesu labā slava? Vai arī tiesu sistēmas pārraugi vēlas turpināt esošo stagnāciju, kurā kūtrums un, iespējams, slikta sirdsapziņa liek pievērt acis uz problēmām, noplātīt rokas bezspēcībā un aktīvas rīcības vietā kārtējo reizi piedāvāt pieslīpēt kādu likuma pantu.

Pirmdien Tieslietu padomei būtu jāpieņem lēmums, kā reaģēt uz žurnāla Ir pētījumā par maksātnespējas lietām atklātajām iespējamajām shēmām. To rezultātā miljoniem vērtu aktīvu uzraudzība ar pārsteidzošu regularitāti nonākusi salīdzinoši šaurā tiesnešu lokā, bet viņu lēmumi nereti bijuši skandalozi un prettiesiski.

Pētījums izsaucis nebijušu aktivitāti pašu tiesnešu vidū. Janvārī četrpadsmit Augstākās tiesas tiesneši nosūtīja vēstuli tiesu sistēmas politikas veidotājai Tieslietu padomei, kurā atzīst, ka pētījumā atklātais «rada pamatotas šaubas par atsevišķu kolēģu profesionalitāti», ka «faktu analīzes rezultātā izdarītie secinājumi ir ārkārtīgi satraucoši tiesu varai kopumā», un aicina izveidot komisiju, kura izvētītu šīs konkrētās lietas un sniegtu par tām atzinumu. Kopš tā laika kļuvis skaidrs, ka viņi nav vieni — arī gana daudz citu līmeņu tiesu tiesneši vēlas redzēt šādu pašu tiesu sistēmas veiktu izpēti, kurā tiktu izvērtētas ne tikai sistēmiskas problēmas, bet arī katra individuālā tiesneša atbildība.

Šāda tiesnešu rīcība ir jo nozīmīgāka tāpēc, ka ir tik neraksturīga ne tikai Latvijas tiesu videi, bet arī tiesnešu tradicionālajai izpratnei par savām savstarpējām attiecībām un lomu sabiedrībā. Normālos apstākļos tiesneši norobežojas no publiskām debatēm par savu un savu kolēģu darbu. Pašai tiesu sistēmai ar tajā iekļautajiem pārsūdzības mehānismiem būtu jānodrošina iespēja novērst kļūdas, bet tiesneši Latvijā diskusijas par savu darbību mēdz uztvert kā «spiedienu», kas var apdraudēt viņu neatkarību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu