Ir iemesls atgriezties • IR.lv

Ir iemesls atgriezties

1
Jānis Kreilis. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Gunita Nagle

Lai veicinātu atgriešanos, Jānis Kreilis rīkojies racionāli — izveidojis vietni Your Move, kurā apkopo labi apmaksātu darbu piedāvājumus cilvēkiem ar darba pieredzi ārvalstīs

Daudzreiz dzirdēts, ka nekur nav tik labi kā mājās. Tomēr jūtos nedaudz pārsteigta, ka arī Jānis Kreilis (29), kurš mācījies ASV prestižākajās universitātēs un strādājis vairākās valstīs, saka: «Nekad savā dzīvē neesmu juties labāk kā šobrīd.» Janvāra beigās tika atvērta viņa veidotā vietne YourMove.lv, kuras galvenais nolūks ir aizbraukušajiem, kuri apsver domu atgriezties Latvijā, sniegt visu vajadzīgo informāciju — sākot ar reālu darba piedāvājumu un beidzot ar ziņām par kultūras pasākumiem. «Strādājot citās valstīs, vienmēr paturēju prātā domu, ka pēc noteikta laika braukšu prom. Tagad strādāju ar domu, ka tas, ko daru, nekur nepazudīs. Man vairs nav nekur jābrauc, esmu mājās,» saka Jānis, iemalkojot zaļo tēju, ko pats sev pagatavojis Ir redakcijas virtuvē. Priecājas te būt, jo redakcija atrodas ēkā, kurā reiz Jānis mācījies kā Rīgas 1. mūzikas skolas audzēknis. Baltajā namiņā, kurā kādreiz diendienā skanējuši sitamie instrumenti, tagad mierīgi dzeram tēju. «Ļoti laba sajūta,» plati pasmaidot, par savu atgriešanos saka Jānis.

Viņa īsais, oficiālais CV var izraisīt apbrīnu. Bakalauros studēja starptautiskās attiecības Pensilvānijas Universitātē, maģistrantūrā — starptautisko enerģētikas politiku un vadību Kolumbijas Universitātē. Deviņu gadu laikā strādājis desmit valstīs, arī Brunejā, Ganā, Nigērijā un Katarā. Aizraujoši, vai ne? Taču Jānis savu pieredzi ieģērbj vienkāršos vārdos: «Dabūju stipendiju Pensilvānijas Universitātē un es, parasts Purvciema puika, ar koferi un ģitāru plecā nonācu ASV. Tad man bija piedāvājums strādāt naftas un dabasgāzes jomai veltītajā izdevumā The Oil & Gas Year. Strādāju projekta komandā, kas ik pēc pusgada mainīja bāzēšanās vietu. Dauzoties pa pasauli, sapratu, ka vajadzētu maģistra grādu, lai aizlāpītu robus izglītībā, kas saistīti ar finansēm, ekonomiku un projektu vadību, tāpēc aizbraucu atpakaļ uz ASV. Tad jau bija skaidrs, ka ar maģistra grādu un iegūto pieredzi droši varu braukt atpakaļ. Man allaž bija doma, ka jāmācās un jāiegūst pēc iespējas daudzveidīgāka pieredze, lai varētu to likt lietā Latvijā. Tā kopš 2016. gada esmu Latvijā.»

Atšķirībā no citiem, kuri pēc ārzemēm vispirms Latvijā lūko darbu, Jānis neiespringa. Finansiālai stabilitātei viņam līdz pat šai dienai ir sadarbība ar ASV uzņēmumu EnerKnol, kas apkopo un analizē ASV enerģētikas likumus. Taču Jāni kņudināja doma par savu uzņēmumu. Kad viņš kopā ar citiem pārbraukušajiem latviešiem izveidoja biedrību Ar pasaules pieredzi Latvijā, drīz vien attapās Ārlietu ministrijā pie lielā konferenču galda. Ministriju ierēdņi iesaistīja biedrības aktīvistus diskusijās par atgriešanos. Šajās sarunās izkristalizējās kāda problēma — cilvēkiem svešumā grūti atrast informāciju par atgriešanās iespējām. Tad arī Jānim radās ideja izveidot portālu. To, ka tāds ir akūti nepieciešams, pierādīja pagājušajā gadā LU Diasporas un migrācijas pētījumu centrā veiktā analīze, kāda informācija par darba tirgu pieejama latviešiem ārzemēs. Atklājās, ka trūkst visvienkāršākā — vietnes, kurā lasāms viss par iespējamo atgriešanos. Jānis jau no sākta gala zināja — ja šādas vietnes izstrādi uzņemtos valsts, projekts apaugtu ar smagu birokrātiju. «Tā nav tikai Latvijas problēma. Daudzviet pasaulē fakts, ka nestrādā pēc valsts pasūtījuma, atsien rokas. Piemēram, mans čoms, kurš ir dizaina grafiķis, izstrādā uzņēmumam logo, un man nevienam nav jāatskaitās, ka viņš to izdarīja par pliku paldies vai kausu alus,» Jānis paskaidro, kāpēc ar Your Move līdzdibinātāju Reini Znotiņu portālu veidoja kā savu biznesa projektu un no valsts negaida neko vairāk kā atbalstu.

Pirmajās divās nedēļās, kopš portāls strādā, saņemtas labas atsauksmes. Būtiskākais, ar ko Your Move izceļas, ir vairāk nekā 30 (statistika aug) starptautisku uzņēmumu darba piedāvājumi lielākoties augsti kvalificētiem speciālistiem. Jānis jau kopš septembra strādājis ar virkni uzņēmumu, konkretizējot, kādu ekspertu viņiem trūkst, vai vajadzīga palīdzība to meklēšanā. Visur teikts — laba ideja, uzņēmumi gatavi maksāt, lai atrastu kvalificētu darbaspēku. «Vispirms uzrunāju starptautisku uzņēmumu filiāles Latvijā, kā arī vietējos uzņēmumus, kuri savus produktus eksportē. Uzņēmumi, kuri fokusējas uz Latvijas mazo tirgu, reti var piedāvāt labu darba samaksu,» skaidro Jānis. Viņš arī konstatējis, ka starptautiskos uzņēmumos augstu novērtē darbiniekus ar citās valstīs gūtu pieredzi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu