Eiropas Kino akadēmija aicina atbrīvot Serebreņņikovu (papild.) • IR.lv

Eiropas Kino akadēmija aicina atbrīvot Serebreņņikovu (papild.)

32
Kirils Serebreņņikovs pie Maskavas tiesas ēkas. Foto: ITAR-TASS/LETA

Akuņins: Serebreņņikovu arestēja Putins

Eiropas Kino akadēmija (EFA) paudusi dziļas bažas par mājas aresta noteikšanu teātra “Gogoļa centrs” galvenajam režisoram Kirilam Serebreņņikovam un aicina viņu nekavējoties atbrīvot.

“Ir visi iemesli domāt, ka Kirila Serebreņņikova arests ir politiski motivēts, un EFA padome ar cieņu aicina Krievijas varasiestādes nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot apcietināto un garantēt viņa pārvietošanās brīvību un māksliniecisko izpausmi,” teikts EFA paziņojumā.

Režisoru Kirilu Serebreņņikovu arestēja nevis Izmeklēšanas komiteja, bet Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Tādu viedokli Krievijas medijam “Eho Moskvi” pauda rakstnieks Boriss Akuņins. Trešdien simtiem cilvēku bija pulcējušies pie Maskavas tiesas, kur sprieda par režisoram piespriežamo drošības līdzekli.

Akuņins uzskata, ka sankcijas Krievijā pret tik augstas klases un starptautiskās atpazīstamības māksliniekiem tiek īstenotas tikai ar tiešu “Galvenā priekšnieka” pavēli. “Tāpēc sauksim lietas to īstajos vārdos. Meierholdu arestēja nevis NKVD, bet Staļins. Režisoru Serebreņņikovu arestēja nevis Izmeklēšanas komiteja, bet Putins,” saka Akuņins.

Rakstnieks arī norāda – būs labi, ja šīs “PR akcijas mērķis ir izrādīt augstu labvēlību un pasaulē pazīstamo režisoru izlaist no apcietinājuma mājas arestā vai pret neizbraukšanas parakstu. Ja tā nebūs – tas nozīmē, ka Krievija iegājusi jaunā pastāvēšanas stadijā, kur darbojas jauni noteikumi”.

Trešdien pie Maskavas tiesas ēkas, kurā lēma par Kirila Serebreņņikova drošības līdzekli, sapulcējās simtiem cilvēku – gan aktieri, gan mūziķi, gan žurnālisti, gan vienkārši atbalstītāji, kuriem nav vienaldzīgs pazīstamā režisora liktenis.

Vairākums no klātesošajiem teica, ka šī akcija neko nemainīs varas attieksmē pret režisoru, taču viņu pienākums bija ierasties un atbalstīt arestēto Serebreņņikovu.

Tā režisors Vladimirs Mirzojevs telekanālam “Doždj” teica, ka režisora reputācija ir nevainojama, un šajā solidaritātes akcijā viņš piedalās tāpēc, ka tas nav tikai pienākums pret kolēģi, bet šis ir vienīgais spiediena izdarīšanas veids pret pašreizējo Krievijas varu.

Publicists Viktors Šenderovičs teica, ka Serebreņņikovs ir pasaules ranga mākslinieks. Viņaprāt, režisora arests ir “skaidrs signāls pirms prezidenta vēlēšanām – nekāda pasaules slavenība, nekāda elite neglābs, ja vara gribēs tevi savu interešu dēļ ievietot izolatorā”.

Arhitekts Jevgēņijs Ass uzskata represijas pret Serebreņņikovu par jauniem draudiem kultūrai, kas sabiedrībai ir jāsaprot un jānovērtē. Savukārt žurnāliste Jeļena Čekalova TV kanālam “Doždj” saka, ka notikušais ar Serebreņņikovu nozīmē, ka vara grib parādīt – jādzīvo ir pēc citiem noteikumiem – neizlekt, apkalpot varu, ja tas nepatīk, tad vācies prom no valsts. “Tagad te ir tādi dzīves noteikumi. Ja cilvēki ar to samierinās, tas, protams, ir šausmīgi,” teica žurnāliste.

Kā ziņots, Maskavas Basmannijas rajona tiesa trešdien noteica gandrīz divu mēnešu mājas arestu teātra “Gogoļa centrs” galvenajam režisoram Serebreņņikovam, kuram Krievijas Izmeklēšanas komiteja izvirzījusi apsūdzības par krāpšanu īpaši lielā apjomā. Serebreņņikovam mājas arests noteikts līdz 19.oktobrim, kā arī noteikta virkne ierobežojumu. 

Nosakot mājas arestu, tiesa piekrita izmeklētāju argumentiem, ka režisors var izdarīt spiedienu uz lieciniekiem vai arī bēgt. Aizstāvības puse bija lūgusi viņu atbrīvot pret drošības naudu. Mājas aresta laikā režisoram jāatrodas savā dzīvoklī Maskavā. Tiesa viņam aizliedza pamest dzīvesvietu, izmantot internetu, mobilos sakarus, stacionāro telefonu, sūtīt vai saņemt telegrammas, atskaitot ārkārtas gadījumus.

Atbilstoši likuma normām izmeklētājs var atļaut Serebreņņikovam apmeklēt darba vietu – teātri “Gogoļa centrs”. Tiesa pieņēmusi šādu lēmumu, neraugoties uz vairāku desmitu kultūras un mākslas darbinieku sniegtajām garantijām.

Režisors lūdzis viņam ļaut doties uz Vāciju, lai Štutgartē iestudētu operu, kā arī uz filmas uzņemšanu Sanktpēterburgā. “Izvirzītās apsūdzības ir neiespējamas un absurdas. Es daudzus gadus strādāju Krievijā, esmu veicis šeit daudzus darbus, es nekur netaisos slēpties, tāpēc lūdzu mani atlaist. Man ir jāpabeidz vairāki pašreizējie darbi,” sacīja Serebreņņikovs.

Pēc izmeklētāju versijas, Serebreņņikovs organizējis vismaz 68 miljonus rubļu piesavināšanos, kas 2011.-2014.gadā tika piešķirti projekta “Platforma” realizēšanai. Serebreņņikovs apsūdzības noraida.

Teātrim Krievijā vēl ir diezgan liela brīvība atšķirībā no masu informācijas līdzekļiem un kinoindustrijas, vēl šā gada sākumā teica Serebreņņikovs. Toreiz viņš kā pierādījumu minēja savu ieceri uzņemt filmu par komponistu Pēteri Čaikovski, kas zaudēja valsts subsīdijas, līdzko kļuva zināms, ka filmā tiks pieminēta arī komponista homoseksualitāte. Savukārt jūlijā Maskavas Lielais teātris atcēla Serebreņņikova iestudēto baletu “Nurejevs”, kas pieskārās pazīstamā baletdejotāja netradicionālajai mīlestībai.

Serebreņņikovs Vācijas pilsētas Štutgartes operas teātrī šogad iestudēja muzikālu pasaku “Ansītis un Grietiņa”, kas veidota pēc brāļu Grimmu pasakas motīviem. Pirmizrādei ir jābūt oktobrī, aktieri ir satriekti par režisora arestu Krievijā, ziņo Dw.de.

Vairāk viedokļu par Serebreņņikova arestu skatieties TV “Doždj” video šeit.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (32)

west 24.08.2017. 18.53

Lūk,kā to jauki komentē S.Aieksašenko iekš “Eho Moskvi “.

http://echo.msk.ru/programs/personalnovash/2041148-echo/

It īpaši to, ka pieņemt naudu no režīma un pēc tam to nelabi gānīt ir dīvaini. Vai nu ņem un klusē,vai neņem vispār.

+4
-1
Atbildēt

0

J.Biotops 24.08.2017. 20.46

Brālība metas aizstāvēt no siles atstumtu bļodlaižu. Nāāāāših bjut!

+4
-2
Atbildēt

1

    edge_indran > J.Biotops 24.08.2017. 21.36

    ————

    Meierholdu arestēja nevis NKVD, bet Staļins. Režisoru Serebreņņikovu arestēja nevis Izmeklēšanas komiteja, bet Putins,” saka Akuņins.

    =========================================================================================

    Vienu dienu “Krim naš!”, nākamajā….10 gadus pēc 2.Pasaules kara beigām “brālība” arī par Meierholda reabilitāciju savu vārdu pateica. Būs labi, oligarhi pēc Hodorkovska pārmācīšanas sākuši nodokļus kārtīgāk maksāt, arī liberālais tusiņš Rietumu sankciju laikā nedaudz piebremzēs ar naudas ņemšanu no malas LGTB vērtību slavināšanai. Pagātnes mācības Krievijā spēj saprast ne tikai varā esošie :

    “…в кабинете прокурора побывало около сорока человек — и все они оставили поражающие своей искренностью и теплотой отзывы о Мейерхольде.”

    http://istoriya-teatra.ru/books/item/f00/s00/z0000026/pic/000004.jpg

    http://www.xliby.ru/politika/smert_v_rassrochku/p11.php

    0
    -2
    Atbildēt

    0

Anonīms 24.08.2017. 22.19

Jā un nepatika,ka biļetes uz izrādi boja dārgas. Ka man bija jāmaksā tāda nauda,lai pārliecinātos,ka viens otrs visu izskaidro un saprot tikai caur un ar homoseksualitāti…

Jā un šai gadījumā nevajag demonizēt Krieviju.

Lai nu kuri te bļautu,bet ne jau kremļa kalpiņi latvieši,kuriem tiesiskums ir oligarhiem zem papēžiem

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu