Lauris Liberts un Agris Tamanis • IR.lv

Lauris Liberts un Agris Tamanis

Agris Tamanis (pa kreisi) un Lauris Liberts. Foto — Draugiem Group
Ieva Alberte

Ideja par ziedošanu radās Laurim. Tas bija šā gada pavasarī, kad viņa trīsgadīgā meita Karla bija devusies gulēt un Lauris runājās ar sievu. «Karlai ir paveicies. Viņai ir ģimene,» Liberts atceras, ko teicis sievai Ingai un kā aizrunājušies par to, ka Latvijā joprojām eksistē bērnunami. Liberti septīto gadu dzīvo Amerikā, jo Lauris vada Draugiem Group biznesa atzaru Printful — apģērbu apdrukas un piegādes risinājumu e-komercijas veikaliem.

Lauris stāsta, ka Amerikā rūpes par bērniem bez vecāku gādības ir ikdienišķs sarunu temats. Daudzi zina, ka Stīvs Džobss bijis adoptēts. Pašsaprotami ir arī gada beigās ziedot privātajam bērnudārzam, kurā mācās Libertu meita. «Nesen bērniņu adoptēja mums
tuvs draugs. Daudz par to tagad zinām, un loģiski, ka ar sievu runājam arī par to. Pagaidām laikam mēs nespētu adoptēt. Iedomājos, ka varētu palīdzēt kā citādi. Ideja par ziedošanu faktiski man nokrita no gaisa.»

Šovasar ar šo ideju Lauris ieradās ciemos pie Agra Tamaņa, Draugiem Group līdzīpašnieka, kurš ikdienā dzīvo Cēsīs. Agris atvēra pudeli sarkanvīna. Lauris vaicāja Agrim, ko viņš domā par ideju ziedot audžubērniem. «Es teicu: «wow, darām!»» atceras Agris, kad tiekamies Draugiem Group birojā Pārdaugavā. Tik viegli lēmumu bija pieņemt, jo abiem ir līdzīgas vērtības. Viņi ir kopā biznesā 13 gadus. «Mēs vienmēr esam dzīvojuši ar attieksmi: nevis kāpēc to nedarīt, bet cik tas ir iespējams.» Agrim nav bijis šaubu, ka šis ir laiks, kad jāsāk dot Latvijai atpakaļ: gadiem tērēti valsts resursi, piemēram, mācoties skolā. Turklāt šobrīd uzņēmumam iet labi. «Arī paši jaunāki nekļūstam. Vienam četrdesmitgadnieku krīze izpaužas, nopērkot poršu, otram — vēl citādi, bet mums ar Agri — šādi,» smejas Lauris.

Kopš vasaras Draugiem Group sāka iedziļināties audžuģimeņu tēmā. Agris pats tikās ar audžuvecākiem, ar Ziedot.lv vadītāju Rūtu Dimantu. Viss nebija tik vienkārši, kā sākumā šķita — re, talantīgs audžubērns, iedosim audžumammai 500 eiro, lai vadā uz nodarbībām. Bija vajadzīgs nepilns pusgads, lai saprastu, kā palīdzēt vislabāk un precīzāk. Pirmkārt, kā motivēt veidot jaunas audžuģimenes, lai bērnunami iztukšotos. Otrkārt — kā audžubērnus nodrošināt ar labu izglītību. «Mēs gribam ieguldīt izglītībā, jo tās kopumā ir par maz. Mums visiem. Lai zinātu, kā labāk balsot vēlēšanās un kā gudrāk veidot savu nākotni,» skaidro Agris.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu