Allažos un Taurupē policija atrod lielas metadona ražotnes • IR.lv

Allažos un Taurupē policija atrod lielas metadona ražotnes

1
Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins (no kreisās) un Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 2.nodaļas priekšnieks Sandis Radziņš piedalās preses konferencē. Foto: LERA

Valsts policija (VP) Allažu un Taurupes pagastos atklāja divas metadona ražotnes, kopumā par šo noziegumu aizturot deviņas personas, otrdien pastāstīja Kriminālpolicijas vadība.

Gada vidū policijas rīcībā nokļuva informācija, ka Latvijas teritorijā atrodas narkotiku ražotnes. Jūnijā tika sākts kriminālprocess un notika aktīva izmeklēšana. Kopumā veiktas aptuveni 200 speciālās izmeklēšanas darbības un jau tagad lieta sastāv no astoņiem sējumiem un satur aptuveni 2000 lappuses. Kopumā operācijā piedalījās aptuveni 100 policistu, ziņo LETA.

Līdz novembrim policija noskaidroja iespējamos vainīgos un novembra vidū notika aizturēšanas operācija, kurā piedalījās arī pretterorisma vienība “Omega”. Vienlaicīgi tika aizturēti deviņi aizdomās turētie, visi Latvijas pilsoņi, kā arī veiktas 23 kratīšanas. Konstatēts, ka Allažu un Taurupes pagastos atrodas narkotiku laboratorijas, kurās tika ražots metadons.

Vēlāk sešām personām tiesa kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Kopumā izņemts liels daudzums pierādījumu – aptuveni seši kilogrami metadona un divas tonnas prekursoru jeb izejvielas no kurām ražo narkotikas. Laboratorijās izņemta arī speciālā tehnika un laboratorijas iekārtas. Tāpat izņemti aptuveni 80 000 eiro skaidrā naudā un automašīnas, arī luksus transportlīdzekļi, piemēram, “Audi A6”, “Mercedes Benz”. Policija noskaidrojusi, ka spēkrati iegādāti par skaidru naudu un uzskata, ka skaidrā nauda ir iegūta noziedzīgā ceļā. “Visa kustamā un nekustamā manta izmeklēšanas laikā, iespējams, tiks atzīti kā noziedzīgi iegūta,” norādīja VP Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Laboratorijas bija labi maskētas, lai tās nevarētu uzreiz pamanīt nejauši garāmgājēji. Viena laboratorija bija izvietota galdniecības darbnīcas otrajā stāvā, bet otra atradās zem vistu fermas. Policija uzskata, ka šādi noziedznieki rīkojušies apzināti, jo narkotiku ražošana rada ķīmiskas smakas. “Šādā veidā ķīmiskās smakas tiek nomāktas un nav saprotama smakas izcelsme. Laboratorijas bija nomaskētas tā, ka neviens ciemiņš vai nejaušs garāmgājējs ienākot telpās nevarēja aizdomāties, ka šeit tiek ražotas narkotikas. Vistu fermā pat bija atstātas dažādas atzīmes, lai konstatētu vai fermā nav viesojies svešs cilvēks,” norādīja Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 2.nodaļas priekšnieks Sandis Radziņš.

Kopumā metadons tirgū tiek pārdots kā heroīna aizstājējs un konkrētajā lietā lielākā daļa saražotās preces bija paredzētas ārzemēm – gan Eiropas Savienības valstīm, gan valstīm ārpus tās. Izmeklēšanas interesēs par konkrētām valstīm policija komentārus nesniedz, taču izmeklēšana notiekot arī ārpus Latvijas.

Laboratorijas varētu būtu strādājušas divus gadus, pieļauj likumsargi. Viens kilograms metadons nelegālajā tirgū maksā aptuveni 40 000 eiro, taču pagaidām nevar pateikt cik daudz apreibinošās vielas saražots šo divu gadu laikā. No viena kilograma izejvielu galaprodukts veido aptuveni 600 gramus, taču šobrīd būtu nekorekti aprēķināt izņemto divu tonnu prekursoru gatavajā precē, norādīja Radziņš un piebilda, ka visdrīzāk ražošanas cikls nenotika vienmērīgi, bet atkarībā no pasūtījuma.

“Konkrētajā gadījumā metadona apjoms Latvijas tirgum bija paredzēts pa visam nedaudz. Nelegāli saražots metadons ir ļoti bīstams cilvēka veselībai, jo ļoti daudzi narkotiku atkarīgie rēķinās ar metadonu kā ar psihotropo medikamentu, kuru izsniedz ārstēšanai no narkotiku atkarības. Ārstēšanai tiek izsniegts konkrētas koncentrācijas metadons, taču saskaroties ar nelegālajās laboratorijās izgatavotu metadonu ir iespējama šīs vielas pārdozēšana ar letālu iznākumu,” norādīja Radziņš.

Aizdomās turētie farmācijā iepriekš nav strādājuši, bet trīs no šīm personām agrāk bijušas policijas redzeslokā, turklāt viena no šīm personām jau iepriekš tikusi sodīta saistībā ar kādu metadona ražotni. Pārējie tiesāti nav, taču izmeklētāji jau izpētījuši katra iesaistītas personas lomu šajā organizētajā grupā. “Lomu sadala ir skaidri un gaiši redzama, kurš ir organizētājs, kurš piegādātājs un izgatavotājs,” uzsvēra Radziņš un apliecināja, ka rūpala organizētājs nebija iepriekš nonācis policijas redzeslokā.

Abas laboratorijas bija izvietotas aizdomās turēto personu privātīpašumos un visi aizdomās turētie papildus nodarbojās ar legālu uzņēmējdarbību.

Pēdējo reizi policija metadona ražotni bija uzgājusi 2010.gadā. Līdz 2017.gadam policija pārsvarā uzgājusi marihuānas audzētavas un katru gadu Latvijā tiek atklātas no 30 līdz 40 šī apreibinošā auga audzētavas. Trešdaļa šo audzētavu ir vērtējamas kā profesionālas, pārējās noziedznieki izmantojuši pašpatēriņam vai nelielai tirdzniecībai. 2014.gadā Latvijā tika atklātas neliela apjoma amfetamīna laboratorijas, norādīja Grišins.

Komentāri (1)

basta 13.12.2017. 05.44

Tā iet, kad mēģina apzagt IeM vadību!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu