Prezidenta paspārnē top plāni jaunām subsīdijām zaļās elektrības ražošanai • IR.lv

Prezidenta paspārnē top plāni jaunām subsīdijām zaļās elektrības ražošanai

86
Foto: Evija Trifanova, LETA
Pauls Raudseps

Lai gan par elektrību Latvijā rūpnieki maksā par 20—50% vairāk nekā reģiona kaimiņi, Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa paspārnē top priekšlikumi jaunai subsīdiju programmai «zaļajai» enerģētikai, šodien raksta žurnāls Ir. Tos iecerēts pieņemt šīs Saeimas laikā, pēc 2020.gada nodrošinot zaļās enerģijas ražotājiem vēl dāsnāku atbalstu nekā līdz šim.

Žurnāla rīcībā nonācis Elektroenerģijas ražošanas no atjaunojamiem energoresursiem likuma projekts un tā prezentācija, par kuru līdz šim bijis zināms tikai ierobežotās aprindās. Jaunais likumprojekts vērsts uz vietējo elektroenerģijas ražošanas jaudu vērienīgu pieaugumu — līdz 2030.gadam nodrošināt papildus divas terravatstundas no vietējiem atjaunojamiem resursiem. Atbilstoši jaunākajam Sadales tīkla pārskata ziņojumam par 2016.gadu Latvija šobrīd patērē 7,26 teravatstundas elektrības, šis apjoms līdz 2027.gadam pieaugs par 0,68 teravatstundām.

Jaunajā likumprojektā paredzētās papildu jaudas krietni pārsniedz nākotnē prognozēto pieprasījuma pieaugumu. To nevar sasniegt vienkārši tirgus mehānismu darbības rezultātā, tāpēc likumprojektā paredzētas subsīdijas, kuras, tāpat kā OIK, tiktu iestrādātas elektrības tarifā. Tām noteikts maksimālais apmērs — 35 eiro par megavatstundu (MWh jeb tūkstotis kilovatstundu).

Lai ierobežotu ar OIK saistīto elektrības tarifa palielināšanos, 2012.gadā maksimālo tarifā iekļaujamo OIK līmeni noteica 26,79 €/MWh. Virs šī līmeņa nepieciešamie maksājumi OIK saņēmējiem tiek ņemti no valsts budžeta — pērn kopā ar valsts subsīdiju OIK sasniedza 38,63 €/MWh. 2012.gadā valdība noteica moratoriju jaunām OIK licencēm. Rezultātā piemaksa virs tirgus cenas elektrības ražotājiem, kas pērn sasniedza 237 miljonus eiro, OIK reformas gaitā pēc 2020.gada sāks samazināties.

Jaunais likumprojekts paredz, ka 2030.gadā izmaksājamais atbalsts virs tirgus cenas varētu sasniegt 45 miljonus eiro. Likumprojekta izstrādātāji noliedz, ka tiktu plānots «OIK 2». Par likumprojektu atbildīgais prezidenta ekonomikas padomnieks Andis Jēkabsons, Enerģētikas drošības komisijas vadītājs Juris Ozoliņš un Atjaunojamās enerģijas federācijas valdes loceklis Kristaps Stepanovs Ir norādīja uz likumprojektā iestrādātajiem elementiem, kam būtu jānovērš iepriekšējās sliktās pieredzes atkārtošanās.

Pretstatā OIK maksājumiem, kurā tika iekļauts obligātais iepirkums no ražotājiem un «jaudas» maksājums Latvenergo par TEC-1 un TEC-2, jaunajā mehānismā atbalstu maksātu tikai par faktiski tirgū pārdoto elektrību. 35 eiro noteikti kā griesti — uz atbalstu pretendējošie piedalītos izsolē, un maksājumus saņemtu tas, kurš pieprasa mazāko atbalsta līmeni. Likumprojektā iekļauts atbalsts «aktīvajam patērētājam» — mājsaimniecībai vai mazam uzņēmumam, kas uzstāda, piemēram, saules baterijas, lai pats sevi apgādātu ar elektrību, bet lieko strāvu pārdod kopējai elektrosistēmai.

Pēc izstrādātāju aprēķiniem, likumprojektā paredzētais atbalsts elektrības cenu paaugstinātu tikai par dažiem procentiem.

Taču uz jautājumu, kāpēc jāatbalsta šādu jaudu celšana, ja lētāk var iegādāties elektrību no kaimiņiem, atbildes ir visai nekonkrētas. Tas ir drošības jautājums, saka Ozoliņš. Tieši no kādiem draudiem mums jāsargās, skaidras atbildes nav. Stepanovs piebilst, ka labāk maksāt pašmāju ražotājiem par elektrību nekā «atdot naudu citām valstīm». Ozoliņš apstiprina, ka ražošanas mērķis — 2 teravatstundas — izvēlēts tāpēc, ka tas ir tik, cik Latvijā spējam uzcelt.

Ar likumprojektu nesaistītie to vērtē atturīgāk. Par enerģētikas politiku atbildīgais ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība) norāda, ka nav oficiāli iepazīstināts ar likumprojektu, taču uzskata: «Nevaram upurēt panākto OIK pakāpenisko samazināšanos.» Viņaprāt, vēja tehnoloģijas strauji iet uz priekšu, tās varēs uzstādīt ar ļoti mazu vai pilnīgi bez atbalsta. «OIK-2 mēs nevaram atļauties.»

Latvijas Darba devēju konfederācijas viceprezidents Uldis Biķis, kurš vada eksporta uzņēmumu Latvijas Finieris, aizrāda: ražotāju konkurētspēja ir apdraudēta, jo Latvijā elektrība ir par 20% dārgāka nekā Igaunijā, par 30% dārgāka nekā Polijā un par 45—50% dārgāka nekā Skandināvijā.

Ziemeļu investīciju bankas vecākais ekonomists Igors Kasjanovs, kurš gada sākumā, kad vēl strādāja Latvijas Bankā, analīzē par Latvijas elektrības sistēmu norādīja, ka «ekonomiskās politikas veidotāju vidū trūkst diskusijas par to, kāds ir pieļaujamais attīstības izdevumu īpatsvars». Dzirdot, ka likumprojektā ierakstīts atbalsts līdz 35 €/MWh, viņš iesaucas: «Tas gan ir dāsni!» Eksperts iesaka – vai vajadzīgās jaudas tomēr nebūtu ekonomiski izdevīgāk nodrošināt ar importu.

Kā ziņots, nesen nāca klajā pirmais «OIK skandāls», kad atklājās, ka ar valsts uzņēmuma Sadales tīkli palīdzību vairāki fiktīvi «zaļās» elektrības ražotāji nodrošinājuši iespēju nākotnē saņemt subsīdijas no elektrības tarifā iestrādātās obligātā iepirkuma komponentes (OIK). Sadales tīklu vadītājs Andis Pinkulis, par OIK jomu atbildīgais valdes loceklis un vairāki darbinieki zaudējuši amatus, varētu tikt ierosināta krimināllieta par krāpšanos.

Pret OIK lielo lomu elektrības cenā gadiem protestē Latvijas rūpnieki, tās mazināšanai no nākamā gada mainīs tarifu aprēķināšanas kārtību dažādām patērētāju grupām.

 

Komentāri (86)

Antons 09.11.2017. 10.53

Aborigēni par savu muļķību saņems to, ko pelnījuši, balsojot pasr ZZS un SC.
Latvijas konkurentspēja jau tagad slīd uz leju, un odziņas vēl priekšā, bet, kuram tas intersē, izņemot to sakarīgo mazākumu, kuri nedomā, ka naudu vienkārši drukā, nevis, taisni uzņēmēji to nopelna..
Prezidents mums ir klasiska “primitīva persona”, toties ilggadējai Lemberga un ar to saistīto struktūru pakalpiņš.
:Latvijā “zaļā enerģija” ir viens no valsts nozagšanas veidiem.
Latvija tiešām atbilst tai tēzei – katra tauta saņem to valdību, ko pelnījusi.

+15
-3
Atbildēt

1

    BardainaisSigne > Antons 09.11.2017. 11.12

    ZZS varbūt ka uztaisīs labāku sistēmu nekā vienotības (cenzēts).Ne jau visi zaļās enerģijas projekti ir zagļu rokās:
    Poligona gāzes ievuges sistēmas paplašināšana

    2016. gadā, atbilstoši atkritumu krātuves piepildījumam ar atkritumiem, ir paplašināts poligona gāzes ieguves sistēmas cauruļvadu tīkls CSA poligona “Daibe” 2. atkritumu krātuvē. Kopš 2. atkritumu krātuves ekspluatācijas uzsākšanas (2014) jau ir ieguldītas poligona gāzes savākšanas trases ar kopējo garumu vairāk kā 600m. Poligona gāze tiek sūknēta no atkritumu krātuves un padota uz biogāzes koģenerācijas staciju, kur tiek ražota elektroenerģija un siltumenerģija, tādējādi samazinot atkritumu noglabāšanas rezultātā radušās siltumnīcas efekta gāzu emisijas.

    SIA “ZAAO Enerģija” 2015. gada saimnieciskās darbības rezultāti

    2015.gadā ir nodrošināta nepārtraukta poligona gāzes ieguve un tās izmantošana siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanā. Kopumā iegūstot 851 276 Nm3 biogāzes tika saražots 1050.02 MWh elektroenerģijas un 1200 MWh siltumenerģijas. Savāktās un utilizētās poligona biogāzes apjoms nodrošina siltumnīcas efekta gāzu (SEG) emisiju samazinājums, kas atbilst 6256.9 t/CO2ekvivalenta. Ar saražoto elektroenerģijas daudzumu iespējams nodrošināt aptuveni 500 mājsaimniecību vidējo gada elektroenerģijas patēriņu.

    +1
    -7
    Atbildēt

    1

    zanE. > Bārdainais Signe 09.11.2017. 13.45

    …ej, nu, ej!…saki ZZS uztaisīs labāku sistēmu?…saki, lūdzams, kur tad tie Tavi ZZS bija noslēpušies, kad Šķēles kabinets 1997.gadā radīja šo sistēmu?…ZZS (tolaik LZP un LZS), kā arī nacionāļi (TB/LNNK) bija vienā valdībā un balsoja par Latvijas nākotni….tikpat nemainīgs valdības sastāvs ar ZZS un nacionāļiem bija Kalvīša valdības laikā, kad pēdējā valdības sēdē nobalsoja par OIK paaugstināšanu….un tas pats valdības sastāvs ar ZZS un nacionāļiem bija Godmaņa valdības pēdējā sēdē, kad atkal balsoja par OIK paaugstināšanu un garantētas peļņas nodrošināšanu sev pietuvinātām personām….
    …to Tu allaž piemirsti un piemirst arī skaļākie bļāvēji, bet neaizmirst piesaukt Vienotību, kuriem Tavu ZZS, TP , LPP un nacionāļu savārītie mēsli bija jāizstrebj un kuri vēl būs jāstrebj nākamajiem, kam to uzkraus, lai ZZS ar NA varētu rociņas pasildīt….
    …zini, Skumjais Bruņinieks Tavu muldēšanu sauktu par demagoģiju….jā, tā ir demagoģija un…apzināts kretīnisms ar ko Tu nodarbojies….tas arī vissssss….

    +5
    0
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > zanE 09.11.2017. 14.18

    Nu nu,cik saprotu pašreizējie noteikumi ir Vienotības darbs:
    Ministru kabineta noteikumi Nr.262

    Rīgā 2010.gada 16.martā (prot. Nr.14 31.§)
    Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, un cenu noteikšanas kārtību
    Izdoti saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likuma 29.panta
    otro un ceturto daļu un 29.1 panta otro daļu
    (MK 29.11.2011. noteikumu Nr.913 redakcijā) https://likumi.lv/doc.php?id=207458
    …bet 2010.gadā ekonomikas ministrs bij Kampars no Vienotības: https://lv.wikipedia.org/wiki/Latvijas_Republikas_ekonomikas_ministru_uzskait%C4%ABjums

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    zanE. > Bārdainais Signe 09.11.2017. 15.46

    ….- “Ministru kabineta noteikumos Nr. 198 „Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, un cenu noteikšanas kārtību”, kas tika pieņemti pavisam nesen, 2009.g. 24. februārī, jau briest nozīmīgas izmaiņas.”
    (piebilde: MK noteikumus Nr.198 no 2009.g.24.februāra parakstīja Ministru prezidents I.Godmanis un Ekonomikas ministrs K.Gerhards)
    

    Grozījumi netaisnības novēršanai

    Ekonomikas ministrija grozījumu projektā piedāvā vidēji par 30% samazināt cenu elektroenerģijai, kas tiek saražota no galvenajiem Latvijā izmantojamiem atjaunojamo energoresursu veidiem – vēja, biogāzes, ūdens caurteces – un kuru saskaņā ar likumu obligātā iepirkumā ir jāiepērk a/s „Latvenergo”.

    Izmaiņas paredz arī papildu kvotas obligātajam elektroenerģijas iepirkumam no biogāzes saražotajai elektroenerģijai uz jau minētā cenu samazinājuma un elektroenerģijas jaudu pārdales rēķina no citiem atjaunojamo energoresursu veidiem. Vēl paredzēts ieviest daudz stingrākus kontroles pasākumus, kas dod ministrijai tiesības anulēt piešķirtās kvotas elektroenerģijas ražošanai.

    Šis grozījumu projekts nenoliedzami radies sabiedrības spiediena rezultātā, jo Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 168 deva iespēju pāris komersantiem, kuri pārsteidzoši ātri pirmie paspēja nokārtot formalitātes, iegūt visas kvotas jeb priekšrocību tikt pie obligātā garantētā elektroenerģijas iepirkuma elektroenerģijas ražošanai no biogāzes, kam turklāt bija ievērojami paaugstināti tarifi. Bez objektīva iemesla „ārpus iekavām” palika daudzi komersanti, kuri priekšdarbus elektroenerģijas ražošanai no biogāzes bija sākuši jau pirms vairākiem mēnešiem. Gan šie uzņēmēji, gan sabiedriskās organizācijas pret to skaļi protestēja. Tagad tapušais MK noteikumu grozījumu projekts ir kompromisa variants starp netaisnības novēršanu un to, ko labot vairs nav iespējams. Kā pirms neilga laika portālam „LV.LV” sacīja Biogāzes asociācijas valdes priekšsēdētājs Andis Kārkliņš, tiek mēģināts īstenot principu „lai vilks paēdis un kaza dzīva”.

    …lasi, Ērik, lasi!…. http://www.lvportals.lv/print.php?id=191826

    +3
    0
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > zanE 09.11.2017. 21.57

    Un ko deva šis likums?Tāpat neviens pat netaisījās kontrolēt tā izpildi,kā tagad redzam.Turklāt Kampars noorganizēja OIKu no gāzes ražotajai elektrībai TEC 2.
    http://www.irlv.lv/blogi/ekonomika/neo-par-tec-2-otras-kartas-rekonstrukciju

    0
    -1
    Atbildēt

    0

J.Biotops 09.11.2017. 09.50

Prezidenta lomas izpildītājs visu dara pareizi, kā jau zaļais. Pie tam paklausīgs. Zaļā enerģija ir vajadzīga, lai tauta dzīvotu zaļi. Nu varbūt ne gluži visa tauta, bet tomēr… Pārējie lai maksā un tura mutes.

+10
0
Atbildēt

2

    basta > J.Biotops 10.11.2017. 09.59

    Kur bija biotops, kad čekistu publiski piesmietais mēsls, Dombrovskis, kopā ar Kamparu īstenoja čekas valsts nozagšanas megaprojektu, TECII 2. kārtu?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > J.Biotops 09.11.2017. 10.55

    Nu,ja visi pie sevis uzstāda saules paneļus,tad jau iznāks,ka visi var…

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    zanE. > Bārdainais Signe 09.11.2017. 13.59

    …redzi, Ērik, tolaik, kad subsīdijas cerēja saņemt arī saules enerģijas ražotāji, Kalvīša valdība, kurā ietilpa arī ZZS un nacionāļi, nobalsojā PRET….un par saules paneļiem varējām aizmirst uz ilgiem laikiem….esi parēķinājis, cik izmaksās saules enerģija bez subsīdijām?….un kuri varēs atļauties tādus ieguldījumus, lai saražotā enerģija un, cik ilgā laikā, atmaksātos arī savām vajadzībām….

    +2
    0
    Atbildēt

    2

    BardainaisSigne > zanE 09.11.2017. 15.01

    Ietilpt valdībā varēja daudz kas,te tomēr jāskatās,kurš pasūta mūziku.Subsīdijas jau tieši ir vajadzīgas,lai varētu uzsākt lietot saules enerģiju,lai nav tik daudz jāmaksā par krievu gāzi.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    zanE. > Bārdainais Signe 09.11.2017. 15.50

    …beidz demagoģēt!….protams, Tev gan gribētos, lai par Tavējo sastrādātajiem mēsliem allaž atbild kāds cits….kas pieņēma lēmumu par subsīdijām saules enerģijai un kad?….turpināsi tēlot alternatīvi apdāvināto?….

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > zanE 09.11.2017. 20.31

    Es rēķināju- manai mājai saules baterijas bez subsīdijām atmaksātos apmēram 15 gados, kas gandrīz sakrīt ar to nolietošanās laiku. Šobrīd nav izdevīgi, bet tehnoloģijas attīstās, paliek lētākas. Mans mērķis ir nodrošināt ar vēja un saules enerģiju mājas vajadzības, nebūt atkarīgam no Latvenergo.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    zanE. > tonijs 09.11.2017. 21.11

    …tieši tā!…šobrīd to var atļauties tikai bagāti ļaudis….un kamēr cilvēku parasto uzskatīs par slaucamu govi, lai ar saldo krējumu nodrošinātu varai pietuvinātus indivīdus, nekas nemainīsies, jo….bumba ar laika degli, ko sauc par tiesiskās paļāvības principu – tiks dzenāta pa laukumu līdz bezgalībai….un tiks iznīcināts ikviens, kurš apdraudēs vieglās peļņas āderi….

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > zanE 09.11.2017. 21.39

    Nu bet rakstā tak ir : ”Likumprojektā iekļauts atbalsts «aktīvajam patērētājam» — mājsaimniecībai vai mazam uzņēmumam, kas uzstāda, piemēram, saules baterijas, lai pats sevi apgādātu ar elektrību, bet lieko strāvu pārdod kopējai elektrosistēmai”,tātad lēmumu subsidēt šos pasākumus varbūt pieņems.Lasīt nemāki,vai?

    0
    -1
    Atbildēt

    2

    zanE. > Bārdainais Signe 10.11.2017. 00.05

    …un te vēl Tev lasāmviela atmiņas atsvaidzināšanai, ja piemetas kārtējā muldēšanas lēkme:
    http://www.lvportals.lv/visi/likumi-prakse/192485-biogazes-razosana-tiek-ari-zemniekiem-cenas-neprasa-loti-censties/

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > zanE 10.11.2017. 11.25

    Pati varēji mazāk muldēt,krīzes laikā pēc SVF norādījumiem samazināt atbalsta maksājumus nav nekāds dižais varoņdarbs.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > Bārdainais Signe 09.11.2017. 23.03

    …ja lasīt māki, tomēr lasīto uztvert nespēj = tās ir Tavas problēmas ar kurām pašam jātiek galā….

    …-“Latvijas elektroenerģijas galalietotāju kopējā patēriņa daļa, kas obligāti nosedzama ar tādu elektroenerģiju, kura ražota, izmantojot atjaunojamos energoresursus:
    7. Saules elektrostacijas = 0,01%” ………..

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > zanE 10.11.2017. 11.09

    zanE,tas ir 2010.gada Kampara ražojums,ko tu to te bāz iekšā?Turklāt obligāti nosedzamā daļa – tas nozīmē,ka ne mazāk,Parunā labāk par topošajiem priekšlikumiem.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Sskaisle 09.11.2017. 08.48

18.novembrī es pie Brīvības piemnekļa pēdējo reizi runu klausījos Vīķe Freibergas laikā – viņas runas man patika, tām es ticēju. Neviens cits prezidents manī nav radījis lepnumu par savu tautu – visi ir bijuši sīki žuļiki, kompromisa varianti lielo onkuļu oligarhu , nevis tautas izvēlē

Aiziešu pie Brīvibas pieminekļa tad, kad tur sēra smaka no vājoņa vairs nebūs – nolikšu svēcīti , vakarā dzeršu šampi un dedzināšu baltas svece un jāiet uz mežu pēc kadiķiem , ko pakūpināt

Drausmīgi tomēr …. tomēr drausmīgi, ka mēs esam tik vien vāja tauta, ka nesam uz saviem pleciem tādas asiņainass zaglīgas maukas

+7
-1
Atbildēt

1

    kolpants > Dusma 09.11.2017. 10.13

    О да, ВВФ красиво говорить умеет, тут ничего не скажешь! Правда, это ей не помешало ни с часами мелко покрысятничать, не попробовать чисто в советском стиле у руки Москвы себе место покруче на кладбище выбить, ни новый мерс затребовать, ни ремонт квартиры.
    А как же – заслужила ведь, так красиво говорила!

    +2
    -3
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > kolpants 09.11.2017. 10.34

    okupants kolpants russifikators arī klāt

    tu mmaziņais nelieti aizmirsi pašu galveno – ka viņa VVF neļāva atvērt čekas maisus – palīdzeja noslēpt no tautas savu draugu – čekas aģentu un čekistu
    noziegumus – jā, tā ir tiesa – VVF ir arī pa tumšam darbam. Tāpat man neder viņas runas, ka latvieši ir slinki – ha , krieviem tāpat ir slinkie un čaklie krievi- kāpēc kaunina latviešus ?

    bet – kolpant – kas ir būtiski – VVF mūs tomēr aizveda uz ES un kas svarīgāk – uz NATO un vēl – no VVF var daudz ko mācīties – no pārējiem žuļikiem – neko

    Tā kā – nelietīgais russifikator – nevarēšu tev piekrist – kapa vietu Meža kapos VVF ir pelnījusi, un smalku māju Jūrmalā arī ir pelnījusi un nauda viņai ir – lai daļu maksā pati un daļu lai maksā tauta .

    Tas, ka vienīgo kaut cik godīgo prezidenti VVF čekisti grib nomelnot – tas man arī skaidrs, bet pigu jums – paši visu zinam un paši varam spriest

    +3
    0
    Atbildēt

    3

    kolpants > Dusma 09.11.2017. 12.12

    Она привела в НАТО и ЕС? А без нее не взяли бы?)))) Да взяли бы в любом случае, так как это было важно для Брюсселя и Вашингтона.
    Не могу комментировать условия вступления в НАТО, но в ЕС нас было грех не взять-самые покладистые были, без особых требований. Это же только потом всплыло, что условия-то не самые выгодные, даже у соседей эстонцев и литовцев лучше, но кого это волновало? Главное же ведь вступить, а там уже как пойдет

    0
    -2
    Atbildēt

    2

    Sskaisle > kolpants 09.11.2017. 12.45

    kolpant, pareizi – ja tauta ir čekistu – kurus mums kaklā uzkarināja okupanti no Krievijas, saēsta – zemē bez elpas iespiesta, tad ir pilnigi saprotams, ka tā nespēj plaukt un zelt. Es patiešām svēti ticu tam, ka nevis Briseles regulas, bet Latvijas čekisti un viņu kalpi politmafija Latvijas valsti ir izēduši.
    Briselē ir lielo spēcigo valstu lobijs, ko dara Austrumeiropas valstis Briselē ? Spēj vienoties kopīgam lobijam?

    Ko dara mūsu nodevēja Grigule ? Ko dara Kalniete? Drukā grāmatas. Kas vainigs? Brisele ? Tiešām?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > kolpants 09.11.2017. 20.39

    kolpants teica:
    Да взяли бы в любом случае, так как это было важно для Брюсселя и Вашингтона.
    …………………
    Mēs (Latvija) Briselei un Vašingtonai esam sīka vienība, bet mums dalība ES un NATO ir ļoti svarīga. Kas notiek ar valsti, kurai nav stipru aizstāvju, parāda Krimas okupācija. Putinam jau siekala tek, skatoties uz Baltijas valstīm, bet neuzdrošinās mūs aiztikt, jo zina, ka dabūs pretī tā, ka maz neliksies.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    kolpants > Dusma 09.11.2017. 12.15

    Если она считает, что заработала-так пусть публично об этом говорит, двигает законопроект, поясняет “я заработала”. А не жульничает втихоря, в ответ на неудобные вопросы пускаясь в демагогию насчет цветочков на могиле.
    Может, тем, кто заслужил, официально и воровать разрешим? заслужили ведь!
    Заслужили то, что прописано в законе!

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > kolpants 09.11.2017. 12.48

    ā – kā es saprotu – no Tevis – tavuprāt VVF vajadzeja sasaukt tautu Dziesmu svētku ēstrādē un tad lūgt atļaujas, vai arī publicēt lūgumu tautai medijos?

    Cik es sapratu lietas būtību – mediji – tie paši čekistu – politmafijas kontrolētie perfekti nomanipulēja ar tautu un sabiedrību – sak visi maitas un zagli –

    Nu fedja? ! padomā labi ….

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    kolpants > Dusma 09.11.2017. 15.24

    Ну зачем же использовать сразу такую демагогию с праздником песни? Несерьезно!
    Кто мешал написать официальный, ОФИЦИАЛЬНЫЙ,!!! запрос “я такая-то такая, считаю, что заслужила не просто место, а почетное место! И не только себе, но и членам своей семьи.” На это был бы официальный ответ. И в чем проблема?
    Часы захотелось оставить? Ну так выкупи оставь!

    Когда я вижу, как человек вот так мелко крысятничает, жульниячает по мелочам, то меня начинают одолевать смутные подозрения и в чистоте больших помыслов.

    +1
    -3
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > kolpants 09.11.2017. 16.33

    bet kā tu darītu? Tu uzreiz oficiālu vēstuli rakstītu, vai vispirms piezvanītu un painteresētos?

    Kaut kur lasīju , ka Ušakovs saviem radiem arī smalkas kapu vietas klusi un bez rakstīšanas sakārtojis. Vai tik nebija tie paši Meža kapi

    Nemetos par lielu aizstāvi – bet katrā ziņā – es ņemu vērā to, ka prese pie mums ir lētāki maukas kā politiķi

    Tāpat par pulksteni – nezinu – saka, ka Laimdota aizejot dārgas somiņas savākusi – varbūt, ka tie notiekumi par valsts dāvanām ir tādi – īstā čekistu stilā , ka var būt, ka jā un ka var būt, ka nedrīkst
    Mums jau prese raksta tikai par tiem zagļiem , par kuriem grib – vai par ko maksā

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    kolpants > Dusma 10.11.2017. 10.36

    Как бы я делал, не знаю. Одно дело представлять, другое дело-делать по факту. Но что власть развращает – это факт. Особенно когда человек при жизни чуть не в фетиш превращается, неудивительно, что самомнение может и уже раздуться неимоверно.
    Ты позвонила попросила? ну так признайся-да, звонила и спросила. А не начинай как уж на сковородке вертеться, подставлять тех, кто по твоей просьбе позвонил.
    Всплыло и про Ушакова-но оказалось, что были запросы, оплата. И судя по всему, все было в порядке, так как в латышской прессе эта новость очень быстро пропала, в отличие от новостей про нановоду, где по делу все раскрутили.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Antons > Dusma 09.11.2017. 10.56

    kopants – līdz šim uzskatīju, ka esi gudrāks, un proti atšķirt būtisko no nebūtiskā un adekvāti vērtētr, izrādās – kļūdos, esi tipisks SVC un ZZS elektorāts, kas skatās Maskavas kanālus.

    +2
    0
    Atbildēt

    2

    BardainaisSigne > Antons 09.11.2017. 11.02

    Kā tad, būtiski ir smuki pļāpāt,darbi ir mazsvarīgi.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    kolpants > Antons 09.11.2017. 12.21

    Посмел ВВФ покритиковать, сразу в немилость? А что, история с могилой, квартирой, часами и машиной для вас выглядит вполне адекватной?
    Знаете, вот у моего начальника мерседесу уже лет 10, ездит на нем каждый день-и все ок, не ломается.А у бывшей президенши прям беда, лет 5 прошло и уже совсем негодный стал! Хотя что-то не слышно было, что она все время к народу ездит куда-то по плохим местным дорогам, где яма на яме. Как почитаешь, так она вообще больше за границей, чем в Латвии

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu